"Salty Tissue": Μια συμμετοχική έκθεση για το τραύμα και την προστασία του σώματος

Η Πολωνή καλλιτέχνις Anna Jarosz καταλαμβάνει το OKAY initiative space και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της.

Salty Tissue Anna Jarosz

Το OKAY initiative space εγκαινιάζει το "Salty Tissue", την πρώτη ατομική έκθεση της Anna Jarosz στην Ελλάδα. 

Η Anna Jarosz είναι πολυμεσική καλλιτέχνις που εξερευνά το τραύμα, και την εμπειρία του θηλυκού σώματος ως συλλογική μνήμη, συνθέτοντας εγκαταστάσεις ως συμμετοχικές εμπειρίες. 

Με το "Salty Tissue" η καλλιτέχνις καταλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο με αλάτι και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της. Πειραματίζεται με το νερό και τις μορφές του αλατιού δημιουργώντας τις προσωπικές τις αλυκές, ένα υβριδικό σύστημα "ανθρώπινων” ιστών, βουτηγμένο σε λίμνες ροζ, που μοιάζουν να πιτσίλισαν άναρχα τα καθαρά σεντόνια. Το φως και οι κινήσεις μας στον χώρο προκαλούν μια διαρκή μετάλλαξη του έργου.

Το αλάτι λειτουργεί ως μέσο προστασίας και ως το βασικό υλικό συντήρησης της μνήμης των γυναικών της οικογένειας. Τα υφάσματα και οι λίμνες κρυσταλλώνουν μέρα με τη μέρα, σα να διαφυλάττουν τα μυστικά της καλλιτέχνιδας και των επισκεπτών/τριών ως κάτι το πολύτιμο.

Μια διαδικασία "συντήρησης” που οδηγεί στη μεταμόρφωση, ένα οξύμωρο. Με την είσοδο στο χώρο, η καλλιτέχνις προσκαλεί τον θεατή να γίνει μέρος του ευαίσθητου αυτού έργου. 

Επιμέλεια: Σοφία Καλβουρτζή

Εγκαίνια: 12/1 (7-10 μ.μ.)

Info: OKAY initiative space | 12-29/1 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟ: Επιχορηγήσεις σε δράσεις που ενισχύουν τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή

Οι επιχορηγήσεις εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2025".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2025

Οι εκδόσεις Gutenberg εκδίδουν τους "Άθλιους" του Ουγκό

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έρχεται με νέα κεφάλαια που δεν συμπεριλήφθηκαν στην αρχική έκδοση, σε δύο τόμους και νέα μετάφραση του Ωρίωνα Αρκομάνη.

Μια όαση βιβλίων έρχεται στην καρδιά της Κυψέλης

Αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι συναντιώνται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για το 8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο που θα περιλαμβάνει, εκτός από έκθεση βιβλίου, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Ο Κ. Βήτα έφτιαξε ένα εικαστικό ποίημα για τη σύγχρονη Ελλάδα

Ο γνωστός μουσικός παρουσιάζει μία νέα έκθεση στους Δελφούς.

"Τοπόσημα Διασύνδεσης" στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο: γνωρίστε τους φωτογράφους της έκθεσης

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες προτείνουν ένα διαφορετικό POV σε οικείους αστικούς προορισμούς στην έκθεση φωτογραφίας από τη LAMDA Development στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

9+1 βιβλία που ξεχωρίσαμε για τον Ιούλιο

Καλωσορίζουμε τον μήνα με δέκα φρέσκες προτάσεις για αναγνώσεις: λογοτεχνία με κασκαντέρ, εορτάζοντες, ορθοπεδικούς, εργαζόμενους σεζόν, ντετέκτιβ και μια μελέτη για το σκοτάδι.

Τι θα δούμε τον Ιούλιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ένας ζωντανός διάλογος με την τέχνη μέσα από μοναδικές δράσεις.