"Salty Tissue": Μια συμμετοχική έκθεση για το τραύμα και την προστασία του σώματος

Η Πολωνή καλλιτέχνις Anna Jarosz καταλαμβάνει το OKAY initiative space και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της.

Salty Tissue Anna Jarosz

Το OKAY initiative space εγκαινιάζει το "Salty Tissue", την πρώτη ατομική έκθεση της Anna Jarosz στην Ελλάδα. 

Η Anna Jarosz είναι πολυμεσική καλλιτέχνις που εξερευνά το τραύμα, και την εμπειρία του θηλυκού σώματος ως συλλογική μνήμη, συνθέτοντας εγκαταστάσεις ως συμμετοχικές εμπειρίες. 

Με το "Salty Tissue" η καλλιτέχνις καταλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο με αλάτι και παίζει με σεντόνια χαρισμένα και κεντημένα από τη γιαγιά της. Πειραματίζεται με το νερό και τις μορφές του αλατιού δημιουργώντας τις προσωπικές τις αλυκές, ένα υβριδικό σύστημα "ανθρώπινων” ιστών, βουτηγμένο σε λίμνες ροζ, που μοιάζουν να πιτσίλισαν άναρχα τα καθαρά σεντόνια. Το φως και οι κινήσεις μας στον χώρο προκαλούν μια διαρκή μετάλλαξη του έργου.

Το αλάτι λειτουργεί ως μέσο προστασίας και ως το βασικό υλικό συντήρησης της μνήμης των γυναικών της οικογένειας. Τα υφάσματα και οι λίμνες κρυσταλλώνουν μέρα με τη μέρα, σα να διαφυλάττουν τα μυστικά της καλλιτέχνιδας και των επισκεπτών/τριών ως κάτι το πολύτιμο.

Μια διαδικασία "συντήρησης” που οδηγεί στη μεταμόρφωση, ένα οξύμωρο. Με την είσοδο στο χώρο, η καλλιτέχνις προσκαλεί τον θεατή να γίνει μέρος του ευαίσθητου αυτού έργου. 

Επιμέλεια: Σοφία Καλβουρτζή

Εγκαίνια: 12/1 (7-10 μ.μ.)

Info: OKAY initiative space | 12-29/1 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την αίσθηση του άχρονου στα έργα του Κώστα Παπανικολάου, αλλά και τον ιδιαίτερο κόσμο του Δημήτρη Σεβαστάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2026

Δύο ξεχωριστές ξεναγήσεις για αυτό το Σάββατο στην Αθήνα

Δύο ξεναγήσεις για να γεμίσουν το Σαββατιάτικο πρωινο-μεσημεριανό σας, στις 07/02.

Ο Γκρέγκορυ Τζουσντάνις συζητά για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες" του ΕΛΙΒΙΠ.

Δύο νέες εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus στη Θεσσαλονίκη

Οι εκθέσεις "Martial Raysse. Sinéma" και "Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων" είναι ένας καλός λόγος για ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

Τρεις καλλιτέχνες "εκθέτουν" το μεσημέρι ως απολεσθέντα χρόνο

Ο Παναγιώτη Κεφαλά, η Νικόλ Οικονομίδου και ο Θάνος Φούντας εξετάζουν τη φύση του χρόνου, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως στοιχείο "ήδη εγγεγραμμένο στο υλικό".

Το ΕΛΙΒΙΠ γιορτάζει με μια έκδοση την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αφιέρωμα, σε δίγλωσση έκδοση, για μεταφράστριες και μεταφραστές και παρουσιάζει 29 διαδρομές προς την ελληνική γλώσσα.

Όλα όσα μας περιμένουν αυτόν το μήνα στο ΕΜΣΤ

Απ' όλα έχει ο δεύτερος μήνας του έτους στο ΕΜΣΤ, που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων.