"Ο κλέφτης της εικόνας": Ο Ανδρέας Λυμπεράτος αναδεικνύει τη ζωγραφική παράδοση του τόπου του

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ, περιλαμβάνει τη νέα ζωγραφική δουλειά του καλλιτέχνη καθώς και μία επιλογή έργων του από το 1996 έως σήμερα.

'Ο κλέφτης της εικόνας'

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Ανδρέα Λυμπεράτου με τίτλο "Ο κλέφτης της εικόνας" στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Ιανουαρίου 2023. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ, περιλαμβάνει τη νέα ζωγραφική δουλειά του καλλιτέχνη καθώς και μία επιλογή έργων από το 1996 έως σήμερα.

Ο Ανδρέας Λυμπεράτος συνδιαλέγεται με τη ζωγραφική παράδοση του τόπου του αλλά και με τη ζωγραφική κληρονομιά της δεκαετίας του 1980. Στο πλαίσιο αυτού του ανοιχτού διαλόγου, τα ζωγραφικά έργα του Λυμπεράτου εμπνέονται από μετόπες και αρχαία ελληνικά επιτύμβια, από τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, από μεσαιωνικά χειρόγραφα και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής πρακτικής του Λυμπεράτου ενυπάρχει η ακλόνητη πίστη στη δύναμη της εικόνας, στην παιδαγωγική της αξία, στην ικανότητά της να ανασυστήνεται από τα θραύσματά της. 

Μαζί με τα ζωγραφικά έργα παρουσιάζεται μια σειρά επιδαπέδια και επίτοιχα γλυπτά που ανήκουν στην περίοδο 1998-2017 και τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως τρισδιάστατη εκδοχή της ζωγραφικής του. Είναι χώροι μαζί και αντικείμενα. Θίγουν ζητήματα για τη σχέση όγκου και επιφάνειας, εικόνας και αντικειμένου.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγκαίνια: 1/12 (6 - 10 μ.μ.)

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | 1/12/22– 21/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Από την αρχιτεκτονική στο βίωμα: Η νέα έκθεση για την έννοια της κατοίκησης στο Chili Art Gallery

"Οι κατοικίες του Εαυτού" του Πάρη Καπράλου, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες, εξετάζουν την κατοίκηση ως ψυχολογική, υπαρξιακή και συμβολική διεργασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

"Belly of the Fish": Αναζητώντας την εξέλιξη μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο σουρεαλισμό

Η Βαλεντίνα Μπαρτολίνι χρησιμοποιεί βιβλικές εικόνες για να χαρτογραφήσει διαδικασίες ανάπτυξης και μεταμόρφωσης.

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ "Από χώμα και νερό"

Παλιοί, αλλά και νεότεροι επαγγελματίες τρίτης γενιάς, μοιράζονται την σκέψη τους γύρω από την κεραμική και το μέλλον του επαγγέλματος.

"Μετα-Διαδρομές": Νέα έκθεση και βιβλίο από τον Ιωάννη Μάζη

Ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη θεωρία και τη γεωπολιτική σκέψη.

Αναδρομική έκθεση για τον διεθνούς φήμης φωτογράφου μόδας Bill Georgoussis

Οι σημαντικότερες στιγμές από την 30ετή πορεία του δημιουργού σε ένα αφιέρωμα στη Λέσβο.

Ο έξαλλος χορός της Bella Baxter γεννά τα "ScreenShots" της Μάτως Ιωαννίδου

Η ατομική έκθεση της ζωγράφου, εμπνευσμένη από το Poor Things του Λάνθιμου, παρουσιάζεται στο Art Project Space.