Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (10-16/10)

Βουτιά στην ιστορία του Γκαίτε, το καταληκτικό επεισόδιο του «Waste/d Pavilion», η Ελευσίνα ως έκθεμα και όλα όσα αξίζουν να δείτε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας.

Pointwise Archival Convergence, Goethe-Institut Athen 1.jpg

Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις

Το Ινστιτούτο Γκαίτε γίνεται 70 και το γιορτάζει με μια εικαστική εγκατάσταση από την Ινώ Βαρβαρίτη και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα: οι δυο τους μελετούν διεξοδικά το πολύχρονο ιστορικό αρχείο του ινστιτούτου και μέσα από φωτογραφίες, προγράμματα, φυλλάδια, καταλόγους και εκδόσεις πολιτιστικών δράσεων που το Γκαίτε υποστήριξε ανά τα χρόνια, κατασκευάζουν έναν πολιτισμικό χάρτη ο οποίος αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 70 έτη. Οι καλλιτέχνες μας προσκαλούν να γίνουμε συμμέτοχοι στην έκθεση και να συλλέξουμε κομμάτια από το ιστορικό αρχείο, δημιουργώντας τη δική μας προσωπική συλλογή.

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13, 20 Οκτωβρίου, 3, 10, 24 Νοεμβρίου και 1, 15, 22 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ. σε ελληνικά και αγγλικά. Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 13/10-22/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 8 π.μ. – 9 μ.μ., Παρ.: 8 π.μ. – 5 μ.μ., Σαβ.: 8 π.μ. – 2.30 μ.μ.

Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 3

Waste/d Pavilion 3
Kevin Jerome Everson, May June July, 2021, film still, HD video

Το τρίτο και καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion" εστιάζει στη γλώσσα και το σώμα και τα διάφορα ζητήματα που τα πλαισιώνουν. Έργα, πρότζεκτ και κείμενα κάνουν αναφορές σε κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα ή γεγονότα-"παραβιάσεις" που εξακολουθούν να εκτοπίζουν το άτομο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης & Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Υπατία Βουρλούμη, Jeremiah Day - Fred Dewey & Simone Forti, Αναστασία Διαβαστή, Kevin Jerome Everson, Σοφία Μαυραγάνη, Νατάσα Μπιζά, Henrik Olesen, Sarp Ozer & Doğa Yirik, Χαρά Στεργίου, Έλενα Τζελέπη, Nikoline Van Harskamp.  

Εγκαίνια: 14/10 (7-10 μ.μ.)

Info: State of Concept Athens | 14/10-22/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο

Ωμό Μουσείο
Συντροφιά στην παραλία της Ελευσίνας, Μάιος 1924, Συλλογή Γιώργου Παυλόπουλου

Μέσα από τρία διαφορετικά επίπεδα, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη μας συστήνει σε αθέατα σημεία της Ελευσίνας. Η πόλη μετατρέπεται σε έκθεμα και μας γυρίζει πίσω στον πυρήνα της ύπαρξής της, από την αρχαιότητα και τα νεότερα χρόνια, στα έθιμα και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, τον Αίσχυλο, αλλά και τους ανθρώπους που συνθέτουν τον ιστορικό τόπο.

Εγκαίνια: 11/10 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 13/10-27/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Platforms Project

Platforms Project

Μια δεκαετία μετά την πρώτη του διεξαγωγή, το Platforms Project επιστρέφει με περισσότερους από 800 καλλιτέχνες σε 62 πλατφόρμες, αλλά και ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, βίντεο, παιδικών δράσεων και περφόρμανς. Η ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή αναδεικνύεται μέσα από ομαδικά εγχειρήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών και ταύτοχρονα μας εισάγει σε σύγχρονα εικαστικά και θεωρητικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν την καλλιτεχνική δράση που παράγεται στις σημερινές εικαστικές πλατφόρμες.

Info: Εκθεσιακός χώρος "Νίκος Κεσσανλής" (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) | 13-16/10 | Ώρες λειτουργίας: 13/10: 6-10 μ.μ., 14/-16/10: 12-9 μ.μ. 

Βαλέριος Καλούτσης: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνία Βαλέριος Καλούτσης

Η a.antonopoulou.art επαναφέρει την πολυδιάστατη τέχνη του Βαλέριου Καλούτση στον χώρο της, μετά το περσινό "Reconstruction". Τώρα, σχέδια με τέμπερα, δουλεμένα με την τεχνική του στένσιλ από τη διετία 1972-1973, προσεγγίζουν το πρόβλημα της επικοινωνίας. Η αμεσότητα της σύγχρονης γραφιστικής αλλά και η μαζική αναπαραγωγή των εικόνων οδηγούν σε μια εμφανή έλλειψη επικοινωνίας, την οποία παρατηρούμε να διευρύνεται μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης που ουσιαστικά παρεμποδίζει τη διαπροσωπική επικοινωνία.

Εγκαίνια: 13/10 (7-10 μ.μ.)

Info: a.antonopoulou.art | 13/10-26/11 | Ώρες λειτουργίας:  Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Sea Around Us

The Sea Around us
Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη, 2015,  Πορτρέτο: Ευαγγέλια Κρανιώτη © Πηνελόπη Μασούρη

Η θάλασσα μπορεί συνήθως να σχετίζεται με έννοιες όπως η γαλήνη και η ανεμελιά, αλλά στο Tavros οι καλλιτέχνες τη συνδέουν και με τον μόχθο, την προσδοκία, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα. Η έκθεση είναι μια σύγχρονη ανάγνωση της θάλασσας και των λιμανιών που προέκυψε μέσα από μια διετή έρευνα του Εργαστηρίου Ιστορία και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (ΕΜΠ).

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Μάρκου, Jacob Moe, Hira Nabi, Ευτύχης Πατσουράκης, Γιώργος Σαλαμέ, Lena Maria Thüring.

Εγκαίνια: 14/10 (6-10 μ.μ.)

Info: Tavros | 14/10/22-28/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Flipping Coin

Αλέξανδρος Λάιος Flipping Coin

Ο Αλέξανδρος Λάιος δημιουργεί επιτοίχια έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών που ενεργοποιούνται μέσω του φωτός. Ουσιαστικά, το φως και η αδυναμία του ανθρώπινου ματιού αποτελούν τα βασικά στοιχεία της έκθεσης, ενώ ο τίτλος αναφέρεται στην αιώρηση, όταν για παράδειγμα κοιτάμε ένα νόμισμα να αιωρείται πριν πέσει στο έδαφος. Παράλληλα είναι και ένα σχόλιο για την αμφίσημη στάση μας απέναντι στην επιστήμη, την οποία τείνουμε να κατακρίνουμε για όποια δυσκολία εμφανίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Εγκαίνια: 14/10 (6-10 μ.μ.)

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων | 14/10-27/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Beyond Time

Beyond Time Μάξιμος Μανώλης

Για την πρώτη του ατομική έκθεση, ο Μάξιμος Μανώλης δημιουργεί μια σειρά έργων που υπερβαίνουν τα όρια του χρόνου αλλά και οποιασδήποτε θεματικής. Παρόν, παρελθόν και μέλλον, κλασική και σύγχρονη τέχνη συνδυάζονται δημιουργώντας συμβολικές αφηγήσεις με επιρροές από την ινδική μυθολογία, τη φιλοσοφία και τον ευρωπαϊκό αποκρυφισμό. Πολλά από τα έργα του Μανώλη έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξώφυλλα σε δίσκους metal συγκροτημάτων, όπως οι Rotting Christ, Thou Art Lord, Mass Infection, Serpent Lord, Wings of Shield κ.α.

Εγκαίνια: 14/10 (6 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 14-19/10 | Ώρες λειτουργίας: 14/10: 11 π.μ. - 9.30 μ.μ., 15,16/10: 10 π.μ. - 3 μ.μ., 18,19/10: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.