Καλλιτεχνικές συζητήσεις για την ιθαγένεια στο Victoria Square Project

Η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό και το Victoria Square Project στην περιοχή της Βικτώριας φιλοξενούν την έκθεση του «(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια».

Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan

Το Victoria Square Project και η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ εγκαινιάζουν την έκθεση του "(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια". Το "(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια", τα έργα του και οι δράσεις που τα εμπνέουν, πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας.

Έξι καλλιτέχνες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά παράλληλα πολλά κοινά στοιχεία,  πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων με τους οργανισμούς Generation 2.0 και Anasa Cultural Center προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων.

Workshop with Generation2.0 RED
Workshop with Generation2.0 RED

Πρόκειται για ένα πειραματικό κοινοτικό έργο που εδράζεται στη δια-δράση και διασταύρωση ιδεών, εμπειριών και πεποιθήσεων διαφορετικών ανθρώπων καθώς και στην ανάγκη όλων μας για δράση και συμμετοχή στα κοινά και την αναζήτηση περαιτέρω συγκλίσεων ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και τις διεκδικήσεις συμπολιτών μας. Το "(Συν)εργαστήριο για την Ιθαγένεια" επιθυμεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής των διεκδικήσεων ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης για ισονομία και ισότητα αλλά και να διερευνήσει τρόπους συμμετοχής και όχι παρεμβολής στη συνεχόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη ορίων διαφορετικότητας και τον καθορισμό του "Άλλου", μέσα από τη συνεργασία, τη διασταύρωση και την παρουσίαση έργων δημιουργών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Με αυτόν τον τρόπο, η ιδιαιτερότητά της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι δίνει εξίσου βάρος στις συνεκτικές και διαδραστικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τα έργα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ειρήνη Ευσταθίου, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Θοδωρής Προδρομίδης, Γιώργος Σαλαμέ, Ωρώκ Σαρχάν.

Εισηγήτριες: Νιόβη Ζαραμπούκα - Χατζημάνου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δάφνη Κρέμα, Σοφία Χανδακά

Εγκαίνια: 19/5 (7.30 μ.μ.)

Info: Victoria Square Project | 20/5-22/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 12-8 μ.μ. και θα υπάρχει η δυνατότητα διαμεσολάβησης, Τρ.-Σάβ.: 12.30-2.30 μ.μ., 5.30-7.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εσύ ξέρεις ποια ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια στην Ελλάδα;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ο συλλογικός τόμος "Μαρία Πλυτά: Η πρώτη σκηνοθέτρια του ελληνικού κινηματογράφου" τον οποίοι επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μπέτυ Κακλαμανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/10/2025

"Nature inside the walls": Αφιέρωμα για την αστική βιοποικιλότητα στο Μουσείο Ηρακλειδών

Μία διατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου και του Μάριου Φούρναρη.

Ωδή στο ασπρόμαυρο είναι η νέα έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Μια πολυδιάστατη συνομιλία γύρω από τα όρια του χρωματικού φάσματος.

Ημερίδα για τη διαχρονικότητα των Κυκλάδων ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Πρωτοβουλία Cycladic Identity αναδεικνύει τα ελληνικά νησιά ως ένα ζωντανό εργαστήριο συμμετοχής και συνεργασίας.

"Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά": Ένα νέο φεστιβάλ αλλάζει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης

Σε ένα ζωντανό σκηνικό ιστορίας, τέχνης και συλλογικής μνήμης μετατρέπεται ο Πειραιάς αυτό το Σαββατοκύριακο.