Ένας διάλογος χωροχρονικού και φωτός μέσα από τα έργα του Γιάννη Νομικού

Ο εικαστικός Γιάννης Νομικός παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου.

Γιάννης Νομικός, 8η Avenue New York, 55x70cm, Ακρυλικό σε καμβά @Γιάννης Νομικός

"Ο Γιάννης Νομικός είναι ένας αισθητικός και ταλαντούχος καλλιτέχνης, με πολλές δεξιότητες, πνευματική ευελιξία, οξυδερκή παρατηρητικότητα και ταυτόχρονη ικανότητα να στοχάζεται και να εμβαθύνει σε όσα επιλέγει παραστατικά - τις περισσότερες φορές - να εκφράσει, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται από καμιά εικαστική συνθήκη", αναφέρει για τον καλλιτέχνη η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Σχινά.

Ο Νομικός εστιάζει στην καθημερινότητα, το εγγύτερο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, μέσα στο οποίο ζούμε, αλλά και πολλά από τα στοιχεία που κάθε φορά το χαρακτηρίζουν και συνήθως λανθάνουν της προσοχής μας. Τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν τις τροπές του φωτός, των εντάσεων ή των ρυθμοτεχνικών τους υφέσεων, όπως και των τονικών σκιάσεων τους, χαρακτηρίζουν την κινησιολογία του κάθε θέματος, μέσα από τις στιγμιοτυπίες του. Η συνεχής μεταβλητότητα των χρονικών στιγμών, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους είναι εκείνες παρουσιαζόμενες, προικοδοτούν σχεδιαστικά και χρωματικά την ατμόσφαιρα και την υφολογία του κάθε έργου, που ωστόσο αντικατοπτρίζει τη διάθεση του θεατή, μέσα από προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Γιάννης Νομικός , Αυτοπροσωπογραφία, 100x80cm, Λάδι σε καμβά
Γιάννης Νομικός , Αυτοπροσωπογραφία, 100x80cm, Λάδι σε καμβά

Αποφεύγοντας κάθε είδος ναρκισσισμούς, ο ζωγράφος αποδίδει με λιτότητα κι αληθοφάνεια στιγμιότυπα από την πολύβουη μεγαλούπολη. Ο θεατής έρχεται σε επαφή με γνωστές αλλά κι ακατοχύρωτες αντανακλάσεις του εαυτού του, στις σκηνές του δρόμου, απέναντι επίσης στα έργα τέχνης καθώς παρατηρείται από τον ζωγράφο ως "παρατηρών". Ο θεατής επιπλέον καθρεπτίζεται μέσα από τις προσωπογραφίες του καλλιτέχνη, μέσα από τις στάσεις, αλλά και τις "διαβάσεις" των ανθρώπων που συντροφεύονται από τις καθημερινές συνήθειες και τις πληθυντικές τους μοναξιές.

Εγκαίνια: 09/5 (6 μ.μ.)

Info: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος | 09-14/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: : 5-9 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Γιάννης Νομικός, 8η Avenue New York, 55x70cm, Ακρυλικό σε καμβά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Χάρη Μπασκόζο, ποιος είναι ο "τρόπος να χωράς μέσα στην πόλη";

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2025

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Οι εκδηλώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους και μουσικά events ετοιμάζει στις 18/5 το μουσείο.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στο Athens City Festival

Μη χάσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου.

Αυτά είναι τα βιβλία που διεκδικούν τα Βραβεία Αναγνώστη 2025

Δείτε ποια βιβλία εκδοτικής παραγωγής του 2024 συμπεριέλαβε το λογοτεχνικό περιοδικό στις μικρές λίστες του.

Γνωρίστε τα "Plásmata" που καταλαμβάνουν το Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τη συνέχεια του επιτυχημένου πρότζεκτ "Plásmata", στην καρδιά της πόλης.

"Weather or not": Ο Win Knowlton ζωγραφίζει τα αλλόκοτα της κλιματικής αλλαγής

Ο γνωστός Νεοϋορκέζος ζωγράφος και γλύπτης παρουσιάζει έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

"Mothertongue": Διερευνώντας διαχρονικά ερωτήματα για τη ζωγραφική

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Harm Gerdes παρουσιάζει έργα του για πρώτη φορά στην Αθήνα.