Το τρίτο μέρος της καλλιτεχνικής σειράς "Χαρακτικές Καταθέσεις" παρουσιάζεται στον χώρο του ETCH INK

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. εκθέτει έργα χαρακτικής με τον τίτλο «etching ή αλλιώς».

etching ή αλλιώς

To Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε διοργανώνει την ομαδική έκθεση "etching ή αλλιώς - Χαρακτικές Καταθέσεις ΙΙΙ – 4 Σχολές Καλών Τεχνών", με έργα του διδακτικού προσωπικού και φοιτητών εικαστικών του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. . Ο χώρος τέχνης ETCH INK θα φιλοξενεί τα έργα χαρακτικής από τις 16 Απριλίου.

Πρόκειται για την τρίτη από την σειρά εκθέσεων της μεγάλης χαρακτικής διοργάνωσης "Χαρακτικές Καταθέσεις – 4 Σχολές Καλών Τεχνών", αφιερωμένης στην εικαστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα των Εργαστηρίων Χαρακτικής των Σχολών Καλών Τεχνών της Επικράτειας.

Όπως σημειώνει ο Καθηγητής Χαρακτικής Μανόλης Γιανναδάκης, ο στόχος της έκθεσης αφορά την επιθυμία καταγραφής "μιας κατάθεσης της παρούσας και της ενεργής συνέχισης της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας, σε μια χρονική περίοδο δύσκολων και πολλές φορές απροσπέλαστων και αποκαρδιωτικών συνθηκών που βιώνουμε στις μέρες μας, αποδεικνύοντας πόσο παρήγορη είναι αυτή η δημιουργική συνέχεια μετά τον κατακτημένο πλούτο της γλώσσας αυτής της Τέχνης". Για τον Ξενή Σαχίνη, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Χαρακτικής του ΑΠΘ, στον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη "Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο…αδελφάκι του ήλιου” συνοψίζεται η αντίληψη της χαρακτικής και της διδασκαλίας της: "Το γρατζουνισμένο γόνατο είναι η χαραγμένη και μελανωμένη μήτρα και η ματωμένη γάζα το τυπωμένο χαρτί με αντεστραμμένο το ίχνος της πληγής. Άλλωστε κάποιοι καλλιτέχνες είναι και αυτοί αδελφάκια του Ήλιου".

H διοργάνωση της σειράς των εκθέσεων "Χαρακτικές Καταθέσεις" αποσκοπεί στην παρουσίαση στο ευρύ κοινό της κατεύθυνσης που ακολουθούν σήμερα τα εργαστήρια Καλών Τεχνών Χαρακτικής στην Ελλάδα, της φυσιογνωμίας τους και των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζει το καθένα από αυτά. Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων των εκθέσεων αυτών το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών στοχεύει στην καταγραφή της πολύπλευρης και ενδιαφέρουσας εικαστικής δραστηριότητας των εργαστηρίων, των διδασκόντων και των φοιτητών τους. Στοχεύει επίσης να προσφέρει την δυνατότητα, στους ειδικούς και στο κοινό, να ιχνηλατήσουν τις παραλληλότητες, τις διαφοροποιήσεις, τις εικαστικές τάσεις και τις δυναμικές νέων καλλιτεχνών στο πεδίο της Χαρακτικής και των Εικαστικών Εκτυπώσεων.

etching κι αλλιώς
Μαρία Παπαδοπούλου

Εγκαίνια: Σάββατο 16 Απριλίου (12-4 μ.μ.)

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Συμεών Αδάμου, Γεωργία Αυγερινού, Βασιλική Βλαχόγιαννη, Μαρία Γεωργιάδου, Άγγελος Γιαννούλης, Φαίη Γκενούδη, Μάριος Γκούζος, Βογιατζής Δημοσθένης, Ευαγγελία Ζησοπούλου, Δανάη Θεοδώρογλου, Μαργαρίτα Καρασαββίδου, 
Αλέξιος Καρύδας, Τζωρτζίνα Κατσιούλη, Χρυσάνθη Μάλαμα, Δανάη Μαυρογιάννη Νεγρή, Ελεάννα Μπάρμπα, Βικτωρία Μπεκιαροπούλου, Νιόβη Μπολιάκη, Μαρίνα Μπόμπου, Ιορδάνης Ναυρούζογλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπαθεοδώρου, Γιώργος Παπαστεργίου, Στεφανία Πατρικίου, Γεώργιος Πυργιώτης, Αντωνία Ταράλλη, Μαρία Τζεκάκη, Χριστίνα Τσαβδάρη, Μάνθα Τσιάλιου, Γιάννης Τσιλεπίδης, Έλσα Τσιτουρίδου.

Διδακτικό προσωπικό: Μανόλης Γιανναδάκης, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Ξενής Σαχίνης, Ράνια Φραγκουλίδου

Info: χώρος τέχνης ETCH INK | 16/4-21/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. (Μεγάλη Πέμπτη 21/4, Μεγάλη Παρασκευή 22/4 & Μεγάλο Σάββατο 23/4 κλειστά) | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.