231 πιάτα αφηγούνται την ιστορία της Ελλάδας

Το λεύκωμα με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος και παρουσιάζει την ιδιαίτερα σπάνια συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά.

231 πιάτα αφηγούνται την ιστορία της Ελλάδας

Το λεύκωμα με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος και παρουσιάζει την ιδιαίτερα σπάνια συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά.

231 πιάτα αφηγούνται την ιστορία της Ελλάδας - εικόνα 1

Η συλλογή που ανήκει στη Λόλα Νταϊφά περιλαμβάνει πιάτα που κατασκευάζονταν με μεράκι στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα και χρονολογούνται από το 1863 μέχρι και το 1973. Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων παρουσιάζονται γεγονότα που «σφράγισαν» η ιστορία της χώρας μας από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα. Συναντάμε επίσης εμβληματικές προσωπικότητες που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή, όπως τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α’ έως τον Κωνσταντίνο Β’. Την επιστημονική έρευνα της έκδοσης έχει αναλάβει η καθηγήτρια Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.

Τη Δευτέρα 14/11, στις 7.30μ.μ, οι Εδόσεις Μίλητος θα παρουσιάσουν το λεύκωμα «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)» στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Ακρόπολης. Χαιρετισμό θα απευθύνει η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Άγγελος Δεληβορριάς (καθηγητής-ακαδημαϊκός), Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης), Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου (συγγραφέας του βιβλίου και καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου) και η Λόλα Νταϊφά (συλλέκτρια και ιδιοκτήτρια της συλλογής).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι νέες αφίξεις βιβλίων από τις εκδόσεις Καλέντη

Βιβλία για παιδιά που πραγματεύονται την ανάγνωση και τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά και ένα εκπαιδευτικό υλικό, με ορισμούς και εξηγήσεις μαθηματικών όρων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/02/2026

Όχι σημαίνει όχι. Tι σημαίνει όμως ναι;

Ο νέος συγγραφέας Ευάρεστος Πιμπλής εστιάζει στην έννοια της συναίνεσης, από το #MeToo και μετά, αλλά και τη σημασία της λέξης άντρας σήμερα.

Μια μέρα κοινωνικής προσφοράς και τέχνης στη Sianti Gallery

Δύο διαδοχικές δράσεις, μια ξενάγηση και μια κλήρωση υπέρ του Συλλόγου "Ελπίδα" θα συμβούν με αφορμή την έκθεση "Dessert".

Η Δήμητρα Σιούκα παρουσιάζει "Το Μέσα Δάχτυλο"

Την Δευτέρα, 16 του Φλεβάρη η συγγραφέας συζητά με τη θεατρολόγο Ιλειάνα Δημάδη, για την πρώτη της ποιητική συλλογή.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά μέσα από τα έργα μιας έκθεσης ζωγραφικής

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά που αποκαλείται και "Γιορτή της Άνοιξης" είναι η πιο σημαντική, παραδοσιακή, εθνική γιορτή στην Κίνα.

Το ανοιχτό μουσείο που ονομάζεται Αθήνα

Μία αναθεώρηση της ταυτότητας της πόλης μέσα από την σχέση της με την σύγχρονη τέχνη και κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά έργα στους δρόμους της.

Η πρώτη έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λάνθιμου στη Στέγη

Μια σπάνια φωτογραφική έκθεση που προσφέρει μια νέα οπτική της ιδιοσυγκρασίας του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη, από τις 7 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου.