Alemagou

14,5

Ο Θωμάς Μάτσας ζωγραφίζει ελληνικά πάνω στην άμμο της Φτελιάς, στο Νησί των Ανέμων.

Κριτική Εστιατορίου: Alemagou στη Μύκονο

Είναι ένα παραδόξως γλυκό απομεσήμερο στην πάντα φουρτουνιασμένη Φτελιά αυτό που με βρίσκει καθισμένο στο "Alemagou" της Μυκόνου. Είχα αρκετά χρόνια να βρεθώ στο πάλαι ποτέ μικρό beach resto στο βάθος της παραλίας και μολονότι όλα γύρω μου είναι πλέον μεγαλύτερα και περισσότερα, εισπράττω στην ατμόσφαιρα την ίδια αύρα γλυκιάς μποεμίας που φυσούσε και τότε.

Άφθονα φυσικά υλικά, ξύλινα τραπέζια απλωμένα με σχετική άνεση σε επίπεδα, ψάθινες αναπαυτικές καρέκλες, μερικοί καναπέδες, μεγάλη μπάρα στην καρδιά του χώρου που προσφέρεται και για φαγητό.

Ο χώρος του Alemagou 1

Ωραίες μουσικές, ασφαλώς από DJ, ακούγονται δυνατά σε κρυστάλλινο ήχο που δεν δυσκολεύει την επικοινωνία, όσο μικρές και μεγάλες πολυεθνικές παρέες με επιμελημένο beachwear ξεκινούν να ανηφορίζουν από τη θάλασσα προς το εστιατόριο για να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους και να απολαύσουν το φαγητό τους.

Ο χώρος του Alemagou 2

Ο χώρος του Alemagou 4

Κόντρα στα ιαπωνικά και πάσης φύσεως ασιατικά ρεύματα που εξακολουθούν να πνέουν ισχυρά στους καταλόγους του νησιού, ο καμβάς στο "Alemagou" είναι ελληνικός. Τον δημιουργεί ο ταλαντούχος και δραστήριος σεφ Θωμάς Μάτσας, που έχει φυσική παρουσία εδώ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ συνεχίζει τη συνεργασία του με τα γκραν αθηναϊκά σουξέ "Βουλκανιζατέρ" και "Striggla", το "Le Sapin" της Αράχοβας αλλά και ετοιμάζει παράλληλα δικό του εστιατόριο που θα γνωρίσουμε με τη νέα σεζόν στην πρωτεύουσα.

Το εστιατόριο Striggla στο Μαρούσι 8

Το φαγητό του στη Μύκονο, ανοιχτόκαρδο και πληθωρικό όπως ο ίδιος, κινείται με άνεση και βαθιά νοστιμιά από τα taverna classics σε μια γκάμα από ενσταντανέ πιο "εστιατορικά" και διακρίνεται από ποιότητες και αποχρώσεις που στις επιμέλειες πολύ σπάνια μπορούν να διαφανούν. 

Το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά είναι ατού του μαγαζιού και φροντίζει γι’αυτό ο Χάρης Σπύρου ("Ιώδιο", "Zurbaran") που συμμετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα μαζί με τους Ανδρέα Κουτουμάνο και Βαγγέλη Σιαφάκα. Ο Μάτσας διαχειρίζεται την εκλεκτή πρώτη ύλη με λεπτότητα και κάνει την αρχή με πιάτα ωμοφαγίας που της επιτρέπουν να λάμψει.

Ραντίζει το καρπάτσιο γαρίδας Κοιλάδος με λίγο λάδι και λεμόνι που τονίζει τη γλυκιά της γεύση και γαρνίρει εκείνο των βουτυράτων χτενιών με ντομάτα, αγγούρι και ραπανάκι που τους ταιριάζουν πολύ. Η εξελιγμένη ταραμοσαλάτα έχει βελούδινη υφή και μαζί μια ελαφριά αίσθηση κρεμμυδιού και ξινάδας που την κάνουν πολύ ορεκτική. 

Πιάτα Alemagou 13

Πιάτα Alemagou 10

Η ψητή μελιτζάνα με λογής λογής κεντίδια (αγγούρι, ντομάτα, κουκουνάρι, ξινοτύρι) κινείται στη σφαίρα της ρουστίκ νοστιμιάς, όχι όμως και οι περασμένες από τη σχάρα γυαλιστερές που συνομίλησαν μάλλον λίγο παραπάνω με τη φωτιά και ήρθαν στο τραπέζι έχοντας χάσει τη σφριγηλότητα τους.

Σαφώς καλύτερες οι γαρίδες στον αχνό με έναν clean cut θαλασσινό ζωμό να τις αγκαλιάζει τρυφερά και κορυφαία επιλογή ανάμεσα στα ζεστά ορεκτικά, τα αχνιστά μύδια με σκόρδο, κρεμμύδι, τζίντζερ και κυβάκια τηγανιτής πατάτας. Είναι σαρκωμένα και πεντανόστιμα, ενώ η βουτυράτη σάλτσα εισχωρεί βαθιά μέσα τους γεμίζοντας τη γεύση με εντάσεις και οξύτητες.  

Πιάτα Alemagou 5

Η ενότητα των θαλασσινών ζυμαρικών κάνει δελεαστικές προτάσεις για να επιλέξεις. Τα σπαγγέτι με αχινό έχουν υποδειγματικό al dente και μια πλούσια κρεμώδη σάλτσα με ταραμά, που κάνει όμως την αίσθηση του αχινού κατάτι πιο συνεσταλμένη από αυτό που περιμένεις. Η calamarata με αυγοτάραχο είναι έρωτας αφοπλιστικός με την πρώτη μπουκιά, γιατί το αυγοτάραχο καψαλίζεται διακριτικά αποκτώντας υφή αλλαντικού και το πιάτο μεταμορφώνεται σε μια εντελώς φευγάτη καρμπονάρα της θάλασσας.

Πιάτα Alemagou 2

Από εκεί και πέρα, ο δρόμος του ψαριού έφερε στο τραπέζι τσιπούρα ψημένη με μαστοριά στη σχάρα (τραγανή κρούστα, χυμώδες εσωτερικό) αλλά και μεγάλα ζουμερά κομμάτια σφυρίδας μαγειρεμένα σε ένα πλούσιο μπιάνκο με ωραίες πατάτες – η κουζίνα προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα μαγειρέματος του ψαριού της αρεσκείας σας στον αχνό ή μπουρδέτο. Λιμπιστικό, με πετσούλα ξεροψημένη και μέλωμα αξιέπαινο, το σιγομαγειρεμένο μπούτι αρνιού έκανε ρελάνς από τη μεριά της στεριάς, απλώνοντας μπροστά μας γενναία νοστιμιά κυριακάτικου τραπεζιού σε ραφιναρισμένα εκδοχή.

Πιάτα Alemagou 8

Πιάτα Alemagou 15

Πιάτα Alemagou 4

Το γλυκό φινάλε γενναιόδωρο και καλοφτιαγμένο, ανοίγεται σε κατευθύνσεις κλασικές (γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα) και πιο εξωτικές όπως η ανάλαφρη και δροσιστική namelaka με καρύδα, μάνγκο και φρούτα του πάθους, είναι όμως το προφιτερόλ που κλέβει εντέλει τις εντυπώσεις με τα αέρινα choux γεμισμένα με κρέμα και παγωτό βανίλια, και περιχυμένα με σιρόπι πικρής σοκολάτας. Σέρβις πολυάριθμο, ευγενικό και κατατοπισμένο που βρίσκεται πάντα δίπλα σου, στα υψηλά στάνταρ της Μυκόνου, και πλούσια λίστα κρασιών και κοκτέιλ για κάθε διάθεση.  

Ο χώρος του Alemagou 7

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 27/6.

ALEMAGOU Παραλία Φτελιάς, Μύκονος, 2289071339. Ωράριο λειτουργίας: Μάι. – Οκτ., καθημ., μεσημ. – βρ. Τιμή: € 65 – 95 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Valet Service. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια