
Τετάρτη βράδυ η ώρα 9, με την Αθήνα σε θερμοκρασίες ψύχους και τους δρόμους του Κολωνακίου άδειους και παγωμένους, η ημικυκλική πασαρέλα που έχει για main floor του το Rock n Roll είναι ήδη τόσο γεμάτη, που πρέπει να στριμωχτείς για να ελιχθείς ανάμεσα στους ορθίους που περικυκλώνουν το DJ booth κρατώντας το ποτό τους. Είναι τρομερή η αντίθεση αυτή και στο στήσιμό της έχει σίγουρα βάλει το χεράκι του ο Best 92,6, που έχει – εντελώς τυχαία, σας διαβεβαιώ – αναλάβει τα decks για το After Office Party του το βράδυ που επισκεπτόμαστε, η εικόνα, όμως δεν παύει να είναι εντυπωσιακή.

Νεαρόκοσμος και παλαίμαχοι μοιράζονται ισορροπημένα στο χώρο, οι μεγάλοι καθρέφτες πάνω από το μπαρ προσφέρονται για σκανάρισμα προσώπων σ’ όποιο σημείο κι αν κάθεσαι, οι φωτογραφίες… αυτοφόρου στο μπαλκόνι του παταριού επιβλέπουν το vibe κι η μουσική σκορπάει στη δίπατη σάλα beats παχιά και αδιαπραγμάτευτα, έτσι που να τα νιώθεις καλά στο στομάχι, σα πεταλούδες σε οίστρο. Με το σέρβις, η συνεννόηση γίνεται κυρίως με τα μάτια και τα χέρια – σηκώνουμε δυο δάχτυλα, παίρνουν το τρίτο σερβίτσιο που περισσεύει, κάνουμε ότι διαβάζουμε τις παλάμες μας, αυτομάτως εμφανίζονται οι κατάλογοι – αλλά και με χειλεανάγνωση εξαιρετικής ακρίβειας, ενδεικτική της βαθιάς εμπειρίας χρόνων των εξυπηρετητών, σε ένα μαγαζί απ’ αυτά με το κοκαλάκι της νυχτερίδας στην πόλη. Γενιές επί γενεών έχουν ξεσαλώσει κάτω από τον θρυλικό πολυέλαιο του Rock n Roll, κι η σχεδόν 40 ετών ιστορία συνεχίζει να γράφεται αδιάλειπτα.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, μάλιστα, η εμπειρία Rock n Roll έχει ενισχυθεί από τη γαστρονομική φόρα που έχει φέρει ο Άνταμ Κοντοβάς, παίρνοντας τη σκυτάλη του σεφ από τον Χριστόφορο Πέσκια και ανανεώνοντας πλήρως το μενού με γεύσεις πιστές στη fusion προσέγγιση που τον χαρακτηρίζει, με αναφορές και δάνεια από classics των αμερικανικών bars και diners, αλλά και πιάτα ξεχωριστά, εντελώς Κοντοβ-ικά, να προσθέτουν εστιατορικό ενδιαφέρουν στα τραπέζια του μαγαζιού. Gyozas, tacos, flatbreads και noodles συνυπάρχουν με σαλάτες Ceasar’s, burgers και ταλιάτες, σε μια κάρτα που συνδυάζει πρωτότυπα πιάτα, κλασικές επιλογές και φευγάτες προτάσεις. Συνδυάζει, επίσης ορθογραφικές και συντακτικές αμέλειες, με λάθη στις παθητικές φωνές, αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν – στο Rock n Roll τα πάντα είναι ενεργητικά, αν δε θες να χάσεις το παιχνίδι.

Οι gyozas με μοσχαρίσιο κιμά φτάνουν πρώτες στο τραπέζι, πλήρεις φινέτσας στην ανάλαφρη, ντελικάτη ζύμη τους και με την κομμάτι βαριά γέμισή τους (ευπρόσδεκτη όταν μετράς τις μπουκιές σου με G&Ts) να κερδίζει ωραία δροσιά από τη σόγια με ginger και ponzu που συνοδεύει. Τα soft tacos (που προς απογοήτευσή μας δεν είναι tacos αλλά αραβικά πιτάκια) με ψητή γαρίδα, έχουν εκφραστική και ζουμερή την πρωταγωνίστριά τους (αν και τη σκεπάζουν η κρέμα αβοκάντο με το ψητό καλαμπόκι που συνοδεύουν), ενώ το flatbread με peperoni και cheddar, με αφράτο κι ελαστικό ζυμαράκι κι απλόχερο το πικάντικο αλλαντικό από πάνω, είναι πιο εμφατικό κι από τα beats της Παπιδάκη ακόμη - παρεμπιπτόντως, το concept για "gyozas και πριόνια" ως εστιατορικό project, είναι ένα απ’ τα πλέον εύστοχα που πέφτουν στο τραπέζι, όσο βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στα techno ύδατα της DJ - παραγωγού.

Οι τηγανητές φτερούγες, ζουμερές κι αφράτες χάρη στο μαρινάρισμά τους σε ξινόγαλο, αλλά και θηριώδεις έτσι όπως τις αγκαλιάζει το τραγανό και νόστιμο πανάρισμά τους, έρχονται ξεκοκαλισμένες για να μη χρειάζεται να λερώσουμε δαχτυλάκια αν δεν το θέλουμε, αλλά αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη έκπληξή τους: το blue cheese dip που τις συνοδεύει, είναι ένα δυναμιτάκι νοστιμιάς που κοντράρει όμορφα με τις πίκλες στο πλάι, υπογράφοντας ένα πιάτο εντελώς "Κοντοβάς".

Τα rigatoni carbonara, που φτάνουν αμέσως μετά, δεν είναι δυστυχώς στο ίδιο ύψος (το ζυμαρικό στα όρια του over, η πιπεράτη σάλτσα μονοκόμματη, το guanciale ταλαιπωρημένο απ’ το ψιλό κόψιμο), τα σημειώνουμε ωστόσο ως το ιδανικό μπολ υδατάνθρακα για να στρώσει το στομάχι πριν ή μετά το ποτό, ενώ το double smash cheeseburger θα μπορούσε να έχει πιο ζουμερά τα μπιφτέκια, είναι όμως πληθωρικό στη νόστιμη σαλτσούλα και τις πίκλες του, θυμίζοντας μια πιο "καθαρή" εκδοχή ενός street food που έχει βρωμίσει πολύ τελευταία.

Το πιάτο που μας συντονίζει ξανά, πάντως, με το γαστρονομικό σύμπαν του Κοντοβά, είναι αυτό που, όπως μαθαίνουμε αργότερα, έχει προσπεράσει όλα τα ribeyes και burgers του μενού, για να σκαρφαλώσει στα best seller του μαγαζιού. Ένα φιλέτο ψητού σολομού σκεπασμένο με φέτες καπνιστού, ξαπλωμένα μαζί σε εκφραστική σάλτσα βουτύρου με dashi και καλυμμένα από τραγανό φύλο ρυζιού, ο σολομός του Κοντοβά είναι ένα Asian-inspired πιάτο βαθιάς νοστιμιάς, με απολαυστικές υφές και λιχούδικη comfort προσέγγιση, που θα μπορούσε να βρίσκεται στο μενού οποιουδήποτε σοβαρού μοντέρνου ασιατικού της δικής μας, ή όποιας άλλης ευρωπαϊκής πόλης. Βρίσκεται όμως εδώ, στο εμβληματικό μαγαζί της οδού Λουκιανού, κι είναι από μόνο του λόγος και αφορμή να δείτε το Rock n Roll με άλλο μάτι.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 12/02
ROCK N ROLL, Λουκιανού 6, Κολωνάκι, 21 0721 0065, Τρίτη - Κυριακή: 8μμ – 12.30πμ. Τιμή: €40 – 80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Valet Service.