Tsiftis

14

Η ολοκαίνουργια γαστροταβέρνα του Σήφη Μανουσέλη έχει γοητευτική αύρα γειτονιάς και η κουζίνα της τέρπει.

Τσίφτης © Λεωνίδας Τούμπανος

Tηλ:

Τιμές:

€25 - €40

Εδώ η έκφραση "μαγαζί γωνία" έχει νόημα κυριολεκτικό και μεταφορικό. Ο "Tsiftis" βρίσκεται σ’ ένα δίστρατο, στις οδούς Σεβαστείας και Μπέρμπακα, με το σημείο συνάντησής τους να δημιουργεί μια αιχμή που καταλήγει στη Μιχαλακοπούλου. Υπάρχει ενέργεια και ροή σ’ αυτό το πόστο και το καλό του feng shui ενισχύεται από το γεγονός ότι η Σεβαστείας στο φινάλε της γίνεται ωραίος πεζόδρομος. Εκεί απλώνει τα τραπέζια του ο "Tsiftis" και μαζεύει πολυσυλλεκτικά ωραίο νέο κόσμο που, καθισμένος στις ανάλαφρες καρέκλες που βρίσκουμε συχνά και σε θερινούς κινηματογράφους, ρουφάει μια κομψή ατμόσφαιρα γειτονιάς. 

Τσίφτης
© Λεωνίδας Τούμπανος

Του εγχειρήματος ηγείται ο Σήφης Μανουσέλης (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στο "Black Rock"/Σαντορίνη) με συνέταιρους τον επί χρόνια συνεργάτη του στην κουζίνα Μπάμπη Καζάνα και τον Βάιο Κορομηλά. Η κουζίνα τους παίζει και πρωτότυπα και κλασικά στο γήπεδο της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, προσθέτοντας έξυπνες πινελιές σε αγαπημένες ιδέες. Την άκρως βελούδινη ταραμοσαλάτα τους τη στολίζουν με λεμόνι κονφί στο αλάτι και φύκια, και την κάνουν αξέχαστη. Η ντοματοσαλάτα συνδυάζεται ωραία και ασυνήθιστα με βατόμουρο, μαρμελάδα νεκταρίνι και ανεβατό τυρί.

Τα γευστικότατα αμπελοφάσουλα με σταφύλι και ένα ντρέσινγκ αγουρίδας και ξιδιού δημιουργούν εξαιρετική αρμονία μαζί με ξινομυζήθρα και αμύγδαλα. Η συνηθισμένη μελιτζάνα με κρεμμύδια και φέτα βλέπει να της κλέβει την παράσταση ένας πουρές μελιτζάνας με πυκνό, καραμελωμένο umami σόγιας. Μερικές από τις τολμηρές ιδέες της κουζίνας δεν δουλεύουν, είναι πολύ δυνατή λ.χ. η σάλτσα βατόμουρο για τη βουτυράτη σάρκα στο ωμό μυλοκόπι, με το οποίο συνδυάζεται πολύ καλά από μόνο του το άγουρο νεκταρίνι που υπάρχει στο πιάτο. Στα χυμώδη μύδια, πάλι, πέφτει βαριά η πιπεράτη σάρκα λουκάνικου τσορίθο, το κύριο θέμα χάνεται, αν και παραμένει η νοστιμιά των υπόλοιπων μαζί με σέσκουλο, σπανάκι και κρασί.

Τσίφτης
​​​​​​© Λεωνίδας Τούμπανος

Έτσι, λοιπόν, επικεντρώθηκα στην ασυνήθιστη νοστιμιά μιας al dente αχινομακαρονάδας με σκορδάκι και καυτερή τσούσκα πιπεριά, που συντονίζονται όμορφα με το γλυκό ιώδιο του αχινού. Ένας καλομαγειρεμένος κόκορας παστιτσάδα έχει άρωμα. Ζητήστε τη σε πικάντικη εκδοχή που της πάει, όπως και το παλαιωμένο τυρί της Ιθάκης "Λαζαρέτο" που τρίβουν πάνω στα σκιουφιχτά μακαρόνια. Αστέρι της βραδιάς αποδείχτηκαν οι λεπτές φέτες μιας σιτεμένης ναξιώτικης προβατίνας με εξαιρετική, βαθιά γεύση, που τη φέρνουν μ’ έναν umamiσιο ζωμό αρνιού και τριμμένο ώριμο κατσικίσιο τυρί, απ’ αυτά τα πολύ καλά του Μαλτέζου στην Εύβοια. Δεν ήταν διαθέσιμη η τολμηρή εκ των πραγμάτων ρεβιθάδα σ’ έναν συνδυασμό μοσχαρίσιου μεδουλιού και σουπιάς, οπότε θέλω να ξαναπεράσω γρήγορα να τη δοκιμάσω. Η σοκολάτα με παγωτό ανθόγαλα έχει ωραία πικράδα, παστέλι φουντουκιού και ταιριαστές νότες θυμαριού και ελαιόλαδου. 

Σημειώνω ότι ο Φώτης Κοτσάκης έχει συνθέσει μια πρωτότυπη λίστα κρασιών με ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες off Broadway ελληνικές κυρίως φιάλες και η Μάρφη Μπαλή ("Upupa Epops") έχει δημιουργήσει ωραία κοκτέιλ για το εστιατόριο. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 31/8.

Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημ. Κλειστά Τρ.
Τιμή: € 30-40 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.
Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους. 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Tsiftis

Σεβαστείας και Μιχαλακοπούλου, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια