Χρύσα-Χρύσα

13

Μία από τις πιο ευγενικές περσόνες της αθηναϊκής σκηνής επανέρχεται στην παλιά της γειτονιά. Η Χρύσα άνοιξε ένα όμορφο, πιο απλό μαγαζί στα Πετράλωνα, με εξαιρετικές τιμές και πολλή νοστιμιά.

Χρύσα-Χρύσα

Tηλ:

Τιμές:

€25 - €30

Μία από τις πιο ευγενικές περσόνες της αθηναϊκής σκηνής επανέρχεται στην παλιά της γειτονιά. Η Χρύσα άνοιξε ένα όμορφο, πιο απλό μαγαζί στα Πετράλωνα, με εξαιρετικές τιμές και πολλή νοστιμιά.

Χρύσα-Χρύσα - εικόνα 1

Μπιστρό σικ: Την είχαμε χάσει για λίγο τη Χρύσα όταν έκλεισε πριν από δύο χρόνια το εστιατόριό της στον Κεραμεικό, οπότε ήταν μεγάλη η χαρά μας που την ξαναβρίσκουμε στην παλιά της γειτονιά. Ο τίτλος της «Κυρίας των Πετραλώνων» τής ανήκει δικαιωματικά, διότι η Χρύσα Πρωτόπαππα άνοιξε εκεί το πρώτο της εστιατόριο όταν η περιοχή όχι απλώς δεν είχε γίνει δημοφιλής πιάτσα, αλλά θεωρούνταν άγονη γραμμή για γκουρμέ εστιατόριο. Το τωρινό μαγαζί της είναι βεβαίως διαφορετικό από την παλιά «Χρύσα»: πιο χαλαρό, με πολύ προσιτές τιμές, ένα μπιστρό της σημερινής εποχής. Υπάρχει όμως πάντα το νήμα της αβρότητας και της ευγένειας που συνδέει το τότε με το σήμερα.

Μέσα στην γκρι γεωμετρική αυστηρότητα του χώρου, με τις μεγάλες τζαμωτές πόρτες που θυμίζουν δεκαετία του ’50, στιλιζαρισμένη όμως με τη ματιά του σήμερα, τα όμορφα μπουκέτα των λουλουδιών­ (χρωματιστές νεραγκούλες αυτήν την εποχή) γράφουν πολύ όμορφα και σηματοδοτούν αυτήν την υπαινικτική ατμόσφαιρα τραπεζαρίας που είχαν πάντοτε τα μαγαζιά της Χρύσας. Το μεγάλο ντουλάπι πίσω από το μπαρ άλλωστε, όπου φυλάνε τα πιατικά και τα ποτήρια, εκτινάσσει τη homey αίσθηση.
Ο χώρος δεν είναι μεγάλος, τα τραπέζια είναι κοντά το ένα στο άλλο, γεγονός που ενισχύει τη ζωντάνια και μια αύρα συμπαθητικής φασαρίας. Οι καρέκλες είναι καφενείου βαμμένες σε ανοιχτό γκρι, ταιριαστές πάνω στο παλιό μωσαϊκό. Η κολόνα με γυμνωμένο το μπετόν υπαινίσσεται ακόμη μία φορά τη βιοτεχνική αύρα του χώρου. Το μόνο πράγμα που βρήκα κάπως αταίριαστο είναι τα πλεξιγκλάς με τα σχέδια στον τοίχο. Θα τον προτιμούσα γυμνό ή ακόμη καλύτερα με ωραίους πίνακες. Στον αέρα πλανιούνται η ευγένεια και η χαμηλόφωνη αβρότητα – σήμα κατατεθέν της Χρύσας από το 1991, οπότε άνοιξε το πρώτο της μαγαζί στη Δημοφώντος.

Χρύσα-Χρύσα - εικόνα 2

Μεζεδο-μπιστροτέκ: Μεζεδοπωλείο δεν το λες, μια και η κουζίνα του ξεφεύγει από την tapas λογική και συγγενεύει με το εστιατόριο. Από την άλλη, υπάρχουν πράγματα που το κατατάσσουν στην κατηγορία «ταβέρνα, αλλά με τσαχπινιές». Η πρότασή του διατρέχει το γαλλικό μπιστρό, το ελληνικό αστικό εστιατόριο και μαζί τη γαστροταβέρνα, η νοστιμιά του είναι διάχυτη, οι τιμές του πολύ καλές και το στιλ του φαγητού προσγειωμένο. Ένας συνδυασμός που φυσάει είναι να παραγγείλεις δίπλα δίπλα τα αχνισμένα με λευκό κρασί και λεμόνι μύδια και τις τηγανητές πατάτες. Τα πρώτα, γοητευτικά χυμώδη με ζουμάκι γουλιά και συχώριο από θαλασσινή και ξινούτσικη μαζί umami νοστιμάδα, θυμίζουν μπιστρό στις Βριξέλες και προέρχονται από το παλιό ρεπερτόριο της Χρύσας.

Οι δεύτερες, κομμένες λεπτές και ακανόνιστες στο χέρι, τραγανές και γλυκοφάγωτες, είναι από τις καλύτερες στην Αθήνα. Δεν ταιριάζουν μόνο­ με τα μύδια αλλά και με άλλα πιάτα του μαγαζιού. Να, όπως αυτό που περιγράφεται στον κατάλογο ως «λαχταριστό κοντοσούβλι κοτόπουλου». είναι γεύση απλή, αλλά όχι απλοϊκή, καθώς στα δύο καλαμάκια είναι περασμένα μεγάλα κομμάτια πολύ ζουμερού κρέατος, οι πίτες που πυργώνουν από πάνω τους σαν πυραμίδα είναι παχουλές και νοστιμότατες και το τζατζίκι ελαφρύ και δροσερό. Ωραία λεπτομέρεια το μαύρο ψωμί που ψήνεται στο φούρνο τους και σερβίρεται ζεστό. Οι κολοκυθοκεφτέδες έρχονται σωστά τηγανισμένοι και μυρωδάτοι και η «χωριάτικη» ομελέτα καλοφτιαγμένη και τροφαντή, ρουστίκ από την καπνιστή γεύση του μανιάτικου σύγκλινου και ραφινάτη από τις αγκινάρες.

Χρύσα-Χρύσα - εικόνα 3

Επισημαίνω άλλο ένα απλό πιάτο που μου έκανε εντύπωση, τις σιουφιχτές μακαρούνες, διότι η σάλτσα τους –απλή, με βασιλικό και ντομάτα– είναι πολύ εκφραστικά μυρωδάτη και γεμάτη φρεσκάδα. Τα μαγειρευτά έχουν μια έξτρα γοητεία. Το αρνάκι φρικασέ με αβγολέμονο και μάραθα, πράσο, καυκαλήθρες και μυρώνια έχει άρωμα-επιτομή του είδους, ενώ το κοκκινιστό μοσχαράκι με κανέλα συνοδεύεται από ένα σχεδόν εξωτικό λόγω του ιδιαίτερου καπνίσματός του πουρέ μελιτζάνας. Πρέπει, ωστόσο, να παρατηρήσω ότι και τα δύο κρέατα ήταν κάπως σκληρά και όχι μελωμένα τρυφερούδια όπως τα περίμενα. Στα γλυκά το «Χρύσα-Χρύσα» επαναφέρει το ντελικάτο πνεύμα που ξέρουμε από τα παλιά. Τάρτα σοκολάτας δηλαδή με ωραία πικράδα, πολύ καλό τσιζκέικ με Greek chic συνδυασμό κρέμας τυριού με μέλι και ωραιότατο μεστό σιμιγδαλένιο χαλβά με φιστίκια Αιγίνης και καραμέλα.

Η επίσκεψη της κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 18/4.

ΧΡΥΣΑ-ΧΡΥΣΑ Καλλισθένους & Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, 2130356879. Ωράριο λειτουργίας: Σάβ. & μεσημέρι. Κυρ. μόνο μεσημέρι. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 14-17 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Παρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Χρύσα-Χρύσα

Καλλισθένους & Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια