Ο Φάρος

13 ↑

Διαλέξτε τον για βραδινή ρομάντζα με φεγγάρι δίπλα στο κύμα και απολαύστε πολύ καλούς μεζέδες, θαλασσινούς και μη.

Ο Φάρος

Tηλ:

Τιμές:

€20 - €30

Διαλέξτε τον για βραδινή ρομάντζα με φεγγάρι δίπλα στο κύμα και απολαύστε πολύ καλούς μεζέδες, θαλασσινούς και μη.

Ο Φάρος - εικόνα 1

Πάμε παραλία: Δεν είναι πολλά τα μέρη στην Αττική που μπορείς να φας κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Ο «Φάρος» στον Μαραθώνα είναι μαγαζί δεκαετιών. σταδιακά εξελίχτηκε και από καλυβάκι έγινε εστιατόριο που απλώνεται σε τρία επίπεδα. Τα δύο εξ αυτών, κάτω από ομπρέλες, βρίσκονται ανάμεσα στην παραλία και την ξύλινη, στεγασμένη βεράντα.
Όπως καταλαβαίνετε, το τι κόσμο θα βρείτε εξαρτάται από το πότε θα πάτε. Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι γίνεται το έλα να δεις, αφού η πλαζ γεμίζει κολυμβητές αυτήν την εποχή και ο «Φάρος» είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό γεύμα μετά τις βουτιές. Το βράδυ τα πράγματα σίγουρα ησυχάζουν και όταν το φεγγάρι γεμίζει (όπως καλή ώρα την Κυριακή) το σκηνικό γίνεται ειδυλλιακό, με τα τραπέζια να βγαίνουν πάνω στην άμμο. Τα μεσημέρια το μαγαζί γεμίζει κυρίως από οικο­γενειακές παρέες που κάθονται για φαγητό μετά το μπάνιο τους. Το στιλ παλλαϊκό, από ordinary people μέχρι πουράτους (καπνιστές δηλαδή) με SUV. Παρότι, τώρα το καλοκαίρι το εσωτερικό θα το βρείτε λίγο ανάκατο, σαν εξοχικό σπίτι, έξω είναι περιποιημένο: ξύλινο ντεκ και ψάθινες καρέκλες, όλα λευκά, στο πλάι πέτρινοι τοίχοι και πρασινάδες. Μην παραλείψετε να ψωνίσετε τα ζαρζαβατικά σας από το καλαίσθητο μανάβικο, καθώς τα λαχανικά προέρχονται από μικρούς ντόπιους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται ο «Φάρος».
Για χειροκρότημα: Μια συμβουλή ασφαλούς καλοπέρασης το καλοκαίρι είναι να αντιμετωπίσετε τον «Φάρο» σαν μεζεδοπωλείο. Τα ωραία, μεγάλα ψάρια δύσκολα τα βρίσκεις τον Αύγουστο αν δεν έχεις προβλέψει εγκαίρως για το καπάρωμά τους. Γι’ αυτό προτείνω­ να ανοιχτείτε σε προκλητική μεζεδο­-παρέλαση. Η μελιτζανοσαλάτα, ας πούμε, είναι ένα καπνιστό βελούδο που λέει πολλά. Η ταραμοσαλάτα είναι επιπέδου, αφράτη και ψαρένια, αλλά η τυροκαυτερή ακόμη καλύτερη, με μια διάχυτη κάψα που ταιριάζει ταμάμ με τα πολύ προσεκτικά βρασμένα βλίτα. Τα τελευταία τα δοκίμασα μέσα στην πιατέλα των βραστών λαχανικών μαζί με πατάτες, καρότα, κολοκύθια και φασολάκια πηχιά­ρικα· όλα εξαιρετικά και βρασμένα σε άψογο al dente. Καλή η φάβα, αλλά ένα από τα αστέρια της κουζίνας είναι­ σίγουρα ο μαρινάτος γαύρος· κρουστός όπως δύσκολα τον βρίσκεις, σπιρτόζος και με θαυμάσια τη χαρακτηριστική του γεύση. Το τηγάνι της κ. Άννας, που ηγείται της κουζίνας, είναι φανταστικό. Το τυροπιτάρι αφράτο και πεντατράγανο, έχει ωραία κλασική γεύση. Το συμιακό γαριδάκι φυσάει. Η καραβιδόψιχα ακόμη καλύτερη, από τα κορυφαία πιάτα του μαγαζιού. Η μαρίδα αξίζει πολλά για τη μεστή, γλυκόπικρη γεύση της. Τα μπαρμπουνάκια τηγανισμένα σαν αστεράτη τεμπούρα είναι μπουκιά και συχώριο. Οι τηγανητές πατάτες δεν πάνε πίσω, ενώ τα καλαμάρια και τα χταπόδια που περνούσαν δίπλα μου μου φάνηκαν τζάμι. Στο φινάλε θα σας κεράσουν ολοζώντανα φρούτα, που είναι ό,τι πρέπει ύστερα από τόσο νόστιμη ψαροφαγία.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/7.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Φάρος

Περικλέους 22, παραλία Μαραθώνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια