Εδώ είτε επιλέξεις λευκό είτε orange κρασί "θα έχεις να κάνεις" με το "Ασπρούδι"

Το Zervas Winery επιλέγει και "σερβίρει" για αυτό το φθινόπωρο μία ποικιλία που αν δεν έχεις δοκιμάσει, δεν την προσπερνάς με τίποτα. Είναι το Ασπρούδι και είναι εδώ μέσα από ένα Cuvee Wild Fermentation και μία Orange εκδοχή.

ZERVAS WINERY

Και για του λόγου το αληθές, μπορεί να έχουμε ανακαλύψει αρκετές ετικέτες για τις φθινοπωρινές απολαύσεις αλλά ποτέ δεν φτάνουν. Και όπως είπαμε, αυτό το φθινόπωρο δεν θα λείψει σε κανέναν ούτε μία φιάλη κρασιού. Για αυτό λοιπόν οι αναζητήσεις για τα επόμενα κρασιά και τις αγαπημένες γνωστές ή και όχι τόσο ποικιλίες, συνεχίζονται κανονικότατα και με τον "νόμο". 

Επόμενη στάση θα είναι μία περιοχή που ακόμα και αν δεν την είχε κανείς στο μυαλό του, είναι μία ευκαιρία τώρα, να την "δει”, να την "παρακολουθήσει” και να απολαύσει την οινική της πλευρά. Κατευθύνομαστε λοιπόν προς Θεσπρωτία μεριά, εκεί κάποια χιλιόμετρα έξω από την Ηγουμενίτσα και στο Zervas Winery που βρίσκεται στην περιοχή του Παραποτάμου. Το σκηνικό σε αυτό το σημείο διαθέτει κάτι το "καθησυχαστικό” ή αλλιώς μία ήρεμη δύναμη που δεν "φωνάζει” αλλά έχει πολλά να σου πει. Και από άποψη φυσικού κάλλους αλλά βεβαίως και σε θέμα "κρασιού" που μας απασχολεί στη προκειμένη περίπτωση. 

Διαβάστε Επίσης

Όσο για το Zervas Winery αποτελεί ένα μικρό, οικογενειακό boutique οινοποιείο που τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει για τα καλά την Ήπειρο στον "χάρτη” του ελληνικού κρασιού με ευρηματικότητα, πειραματισμούς και με γηγενείς και σπάνιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ατζέντα του. Επίσης να σημειώσω ότι πρόκειται για ένα οινοποείο που ξεκίνησε την πορεία του κάπου το 2019 και μέχρι τώρα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς τόσο για Έλληνες όσο φυσικά και για ξένους επισκέπτες. Ποιος περίμενε λοιπόν ότι η Θεσπρωτία θα αποκτούσε την δική της οινική φιλοσοφία και ταυτότητα; Και όμως!

ZERVAS WINERY
Zervas Winery: Το οικογενειακό boutique οινοποιείο που τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει για τα καλά την βορειοδυτική Ήπειρο στον "χάρτη” του ελληνικού κρασιού.

Δίνουμε έμφαση στις γηγενείς και σπάνιες ποικιλίες όπως Ασπρούδι, Μαυρούδι καθώς και στο πληθωρικό Βερτζάμι & στο Μοσχάτο Ράγιου. Η καλλιέργεια τους γίνεται προσεκτικά και σε ελεγχόμενες στρεμματικές αποδόσεις.

Ο Γιώργος και η Κική Ζέρβα που αποτελούν  και την "ψυχή” του winery καθώς και όλη η ομάδα επίλεξαν να δουλέχουν σε ένα μικροκλίμα που δύσκολα προσπερνάς. Οι οικογενειακοί αμπελώνες εκτείνονται περίπου στα 35 στρέμματα και απλώνονται ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, σε ξεχωριστά εδάφη με φυσική αποστράγγιση. Η περιοχή δροσίζεται από τους ανέμους ενώ τα βράδια η θερμοκρασία πέφτει αισθητά — ιδανική συνθήκη για να διατηρήσει το σταφύλι, οξύτητα και φρεσκάδα. Το αποτέλεσμα είναι ένα terroir και ένα περιβάλλον που ευνοεί κρασιά με νεύρο, καθαρή έκφραση και ατόφιο ή αλλιώς αυθεντικό χαρακτήρα.

Τι εννοείς "θα έχεις να κάνεις με το "Ασπρούδι";  

Ενώ οι φθινοπωρινές οινικές αναζητήσεις συνεχίζονται ακάθεκτα, έφτασε η ώρα να "πέσουμε” πάνω σε μία περίπτωση ποικιλίας που θα μας απασχολήσει όχι σε μία αλλά σε δύο ετικέτες κρασιού. Το Ασπρούδι είναι ο πρωταγωνιστής στη εν λόγω γευστική δοκιμή και αξίζει να πω ότι αποτελεί μία ποικιλία που είναι συνδεδεμένη με την Ήπειρο και τη βορειοδυτική Ελλάδα. 

Βέβαια για μεγάλο διάστημα υπήρξε "ξεχασμένη” καθώς δεν την καλλιεργούσαν μέχρι που ο Γιώργος Ζέρβας είδε σε αυτήν μια ευκαιρία — να ξαναδώσει φωνή σε έναν παλιό γηγενή τύπο λευκού σταφυλιού που εκφράζει καθαρά τον τόπο του. Αρωματική και φίνα αλλά με ευγενική οξύτητα καταφέρνει να δώσει ναι μεν διακριτικά νόστιμα κρασιά αλλά με βάθος και "φιλοσοφημένη” διάθεση.

Προς ολοταχώς για "Asproudi Cuvee Wild Fermentation" 

Εδώ πρόκειται για μία περίπτωση καθαρόαιμη αντανακλώντας την αυθεντική έκφραση της ποικιλίας. Το "Asproudi Cuvée Wild Fermentation” είναι αποτέλεσμα της προσεκτικής διαλογής σταφυλιών με πολύ καλή ωριμότητα και συμπύκνωση ενώ οινοποιείται αποκλειστικά με άγριες ιθαγενείς ζύμες.

ZERVAS WINERY
Καθαρόαιμο, με αυθεντική έκφραση της ποικιλίας οινοποιείται αποκλειστικά
με άγριες ιθαγενείς ζύμες  χωρίς τεχνητές παρεμβάσεις. 

Στη μύτη πρωταγωνιστούν άνθη γιασεμιού, ροδάκινο, μέλι και νύξεις βουτύρου, όλα δεμένα από μια υπόνοια ορυκτότητας ενώ στο στόμα, ξεδιπλώνεται αργά — γεμάτο σώμα, βελούδινη υφή και φρεσκάδα. Η οξύτητα ισορροπεί τη λιπαρότητα, δημιουργώντας μια αίσθηση πληρότητας χωρίς βάρος με ευχάριστη επίγευση από νότες εσπεριδοειδών και salty αίσθηση. Ένα το κρασί που αποκαλύπτει πως η απλότητα, όταν εκφραστεί με σεβασμό και τόλμη, μπορεί να γίνει τέχνη.

Διαβάστε Επίσης

Η άλλη διάσταση της ποικιλίας εκφράζεται με "Asproudi Orange”

Η δεύτερη ετικέτα, συνεπώς, που ακολουθεί ευθλυς αμέσως αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος. Εδώ η ίδια ποικιλία συναντά την τεχνική των orange wines: εκχύλιση με το φλοιό, ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες, ελάχιστα θειώδη, και τέσσερις μήνες παραμονή στις οινολάσπες γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και επιπλέον χαρακτήρα και φυσιογνωμία η οποία κάνει την διαφορά. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που απελευθερώνει αρώματα κίτρου και περγαμόντο με νύξεις άνθεων πορτοκαλιάς και ώριμων εσπεριδοειδών. Στο στόμα ειναι δομημένο και πληθωρικό με λεπτές και ήπιες τανίνες και μακρά επίγευση που γοητεύει. 

ZERVAS WINERY
  Και "περνάμε" στην άλλη όψη του νομίσματος με το "Asproudi Orange". 

Το "Asproudi Orange" είναι μία περίπτωση κρασιού για κάθε ώρα της ημέρας, ευέλιτκο αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστό όχι μόνο για τους φανατικούς των orange κρασιών αλλά για όλους. 

Πάμε να συνοδεύσουμε με εποχικές γεύσεις;

Ξεκινώντας με το "Asproudi Cuvee Wild Fermentation" σε πρώτο πλάνο "μπαίνουν" τα τυριά όπου αξίζει να συνοδεύσουμε με μαλακά, ήπια τυριά όπως κατίκι, ανθότυρο, τοπική γραβιέρα Ηπείρου καθώς και ένα κασέρι νεαρής ωρίμανσης. Για εσάς που αγαπάτε τα τολμηρά pairing μην διστάσετε να συνδυάσετε και ένα blie με μέλι και καρύδια. Σε επόμενο χρόνο, η σούπα βελουτέ από σελινόριζα και μήλο με καπνιστό αλάτι και λάδι τρύφας, η τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, γραβιέρα και θυμάρι ή μανιτάρια σωτέ με βούτυρο και φασκόμηλο θα καταστήσουν τις συνδυαστικές ναι μεν premium αλλά εποχικές και φουλ αυθεντικές. 

Ένα φιλέτο επίσης πέρκας ή λαβράκι στο φούρνο με σάλτσα λεμονιού και άνηθο θα κάνει την ψαροφαγία "must" ενώ στα κρεατικά της υπόθεσης το κοτόπουλο με μανιτάρια, λευκό κρασί και φρέσκα βότανα, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Όσο για το επιδόρπιο έχουμε πρόταση: τάρτα μήλου με μέλι και φυστίκι Αιγίνης αλλά και ένα αχλάδι ποσέ σε λευκό κρασί και κάρδαμο είναι στην ατζέντα. 

Περνώντας τώρα, στο "Asproudi Orange" το τραπέζι για το ξεκίνημα περιλαμβάνει ημίσκληρα και σκληρά τυριά όπως γραβιέρα και κασέρι ωρίμανσης 6-12 μήνες όπως επίσης μία ριζοσαλάτα με ψητά καρότα, παντζάρι, καρύδια και βινεγκρέτ με μέλι αλλά και έναν καπνιστό σολομό με σαλάτα από ρόκα και φουντούκι. Μην πεις όχι σε ένα κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ και γλυκοπατάτα ούτε στα portobello μανιτάρια γεμιστά με κρέμα καρυδιού. Για τις γλυκιές ανακαλύψεις, μία classic και παραδοσιακή μηλόπιτα με κανέλα και καρύδια κάνει το πιο ωραίο closing του γεύματος. Extra Tip: Εμείς στο οινοποιεί το δοκιμάσαμε με ξερή μήζύθρα με γλυκό σταφύλι κουταλιού ή με περγαμόντο. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε Facebook & Instagram

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Προσωπικές ιστορίες και λαϊκά τραγούδια στην προβλήτα του Πειραιά

Mπλέκονται με την ποίηση, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον πόνο του αποχωρισμού των αγαπημένων που ακολούθησαν τον δρόμο της ξενιτιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/10/2025

Συγκινητικά "Goodbye" στην ιστορική προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά

Μια βραδιά αφιερωμένη στον πόνο όσων ακολούθησαν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Μανώλης Γλέζος: Όλη η διαδρομή του αγωνιστή μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό

Σημαντικές πληροφορίες για την εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς θα βρει σύντομα το κοινό στα ΑΣΚΙ.

Ξεχωριστά αφιερώματα με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ

Μια εβδομάδα γεμάτη αφιερώματα, θεματικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Η "Γιορτή της Επιστήμης" στρέφει το βλέμμα μας στην κλιματική κρίση

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην επιστήμη και τον ωκεανό.

Ρoύχα με φαντασία: Ένα δημιουργικό εργαστήριο στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Παλιά ρούχα και αξεσουάρ παίρνουν νέα μορφή με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα.