 
Και καπως έτσι βρισκόμαστε στη "καρδιά" της εποχής των ροζέ κρασιών τα οποία αυτό το διάστημα διατηρούν τα ηνία και δικαίως. Για αυτό το λόγο δεν θα μπορούσαμε να μην ετοιμάσουμε έναν πληθωρικό "οδηγό" με pink επιλογές και προτάσεις που θα σου κρατήσουν συντροφιά είτε στις χαλαρές στιγμές δίπλα στην θάλασσα με θέα ηλιοβασιλέματα είτε στις απόλυτα γαστρονομικές αλλά και στις απόλυτα by the glass συνθήκες στο άστυ, στο νησί ή στο βουνό. Παράλληλα θα βρεις και μικρά "notes" από τον Άρη Τσέλεπο, Οινολόγο του Κτήματος Τσέλεπου, τον Χρήστο Θεοδωρόπουλο, Sommelier στο Herve Restaurant και τον Γιώργο Κατσαρό, ιδιοκτήτη του wine bar "Junior does wine".
Τα ροζέ βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι πια δεν αποτελούν έναν τύπο κρασιού αποκλειστικά για το καλοκαίρι αν και σε αυτό το διάστημα βρίσκονται στο "φορτε" τους αλλά παντός καιρού και εποχής και σε αυτό έχει βοηθήσει ιδιαίτερα η εξελιξη τους τα τελευταία χρόνια. Έχουν ξεφύγει λοιπόν από την "σκιά του διαλείμματος" διεκδικώντας με αξιώσεις την θεση τους σε κάθε τραπέζι. Αποτελούν θα λέγαμε το συνώνυμο μιας ανεπιτήδευτης απόλαυσης βαδίζοντας πια με το "κεφάλι ψηλά".
Τι ανακαλύπτει κανείς; Από τα classic και ευχάριστά ήσυχα ξηρά και ημίξηρα μέχρι τα αφρώδη και ημιαφρώδη, τα ημίγλυκα και βεβαια τα κρασιά φυσικής οινοποίησης, βιολογικά ή με ήπιες παρεμβάσεις. Μπορείς όπως καταλαβαίνεις να "παίξεις" σε ένα ευρύ φάσμα από στυλ και προσωπικότητες καθώς ανάλογα με τις προτιμήσεις και την συνθήκη έχεις την ευκαιρία να δώσεις την προσοχή σου είτε σε απαλά, Provence-style ροζέ που αποτελούν την πεμπτουσία του "elegant summer wine", σε έντονα φρουτώδη με ελαφριά τανική παρουσία είτε σε άκρως γαστρονομικά ξεκάθαρα με φιλοδοξίες και σαφές ageing potential (καθώς περάσει από βαρέλι) αλλά και στα ροζέ τύπου saignee.
Επίσης μην ξεχάσουμε οι εντυπωσιακές φυσαλιδες και η φρεσκάδα σε αφρώδη και ημιαφρώδη κεντρίζει μάτι & στόμα όπως επίσης και τα natural orange ροζέ με minimal παρέμβαση, ζύμωση σε αμφορείς και funky χαρακτηρα αναδύοντας μία άλλη "τέχνη" υπό διαφορετική οπτική. Ο χάρτης ή αλλιώς η βεντάλια των ροζέ είτε των ελληνικών είτε του κόσμου έχει ανοίξει με το παραπάνω, δεν γνωρίζει από σύνορα για αυτό αξίζει και εσύ να ανακαλύψεις αυτό ή αυτά τα ροζέ που σου ταιριάζουν περισσότερο για φέτος. Γιατί άλλωστε πίσω από κάθε ετικέτα κρύβεται ένα καλοκαίρι που σε περιμένει να το απολαύσεις μέχρι και την τελευταία γουλιά. Αν είσαι έτοιμος και έτοιμη παμέ προς ολοταχώς να δοκιμάσουμε...
Ροζε για όλα τα γούστα: Οι 15 ετικέτες & οι συνδυασμοί τους
Πριν από μερικές εβδομάδες η επίσκεψη μας στο καθιερωμένο Drink Pink στο Ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος και πιο συγκεκριμένα στα υψηλά διαζώματα του Φάρου, είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να δοκιμάσουμε και να επιλεξουμε τις φετινές ροζέ ετικέτες που εσύ θα απολαύσεις στις φετινές σου διακοπές. Άλλωστε οι καλοκαιρινές εξορμήσεις πάνε σίγουρα παρέα με μία φιάλη άκρως pink και είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείς απόλυτα.
Τι "σημειώνει" ο Άρης Τσέλεπος για την εξέλιξη των ελληνικών ροζέ;
Πιστεύω πως η εικόνα των ελληνικών ροζέ έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον δεν μιλάμε για κρασιά που προκύπτουν από την παραγωγή κόκκινων κρασιών, αλλά για ροζέ που σχεδιάζονται εξαρχής στο αμπέλι και το οινοποιείο. Υπάρχει σχεδιασμός, τεχνική και διάθεση για έκφραση στυλ και αυθεντικότητας, κι αυτό είναι που έχει ανεβάσει συνολικά την ποιότητα και την αξιοπιστία τους τόσο στην ελληνική όσο και στη παγκόσμια αγορά. Ειδικά με το Μοσχοφίλερο, έχουμε ανακαλύψει πως μπορεί να υποστηρίξει πολλά διαφορετικά στυλ ροζέ, ανάλογα με την προσέγγιση. Με σύντομη εκχύλιση μπορεί να δημιουργηθεί ένα κομψό, δροσερό ροζέ. Αν επιλεγει πιο μακρά εκχύλιση ή και ζύμωση εν μέρει σε βαρέλι, μπορείς να δώσεις ένα πιο σύνθετο και δομημένο κρασί, ικανό να ταιριάξει ιδανικά και σε ένα πιο γαστρονομικό περιβάλλον.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν το ροζέ ως ανεξάρτητη κατηγορία κρασιού. Αυτός ο επαγγελματισμός, και η τεχνική προσέγγιση, είναι που έχει ανοίξει και τις πόρτες των διεθνών αγορών. Οι καταναλωτές στο εξωτερικό αναζητούν αυθεντικότητα και συνέπεια. Επομένως αν τους δώσεις ένα ροζέ με καθαρή ταυτότητα ειδικά από κάποια γηγενή ποικιλία, θα το εκτιμήσουν και θα το ξεχωρίσουν. Το ελληνικό ροζέ έχει ακόμη δρόμο, αλλά πλέον περπατά με αυτοπεποίθηση. Στην εγχώρια αγορά, υπάρχει ένα αυξανόμενο κοινό που το αναγνωρίζει όχι μόνο ως εποχικό αλλά ως πολυδιάστατο κρασί φαγητού ακόμα και σε εστιατόρια που πρωταγωνιστούν οι κοπές το ροζέ έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο . Στο εξωτερικό, αν συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ποιότητα και στη συνέπεια με επίκεντρο πάντα τις ελληνικές ποικιλίες, τα ελληνικά ροζέ μπορούν να αποκτήσουν ξεχωριστή θέση παίρνοντας το μερίδιο αγοράς που δικαιωματικά τους ανήκει!
Μικρό Κτήμα Τίτου, Νεγκόσκα Ροζέ 2024: Από 100% νεγκόσκα και πλούσια αρωματική πολυπλοκότητα. Τα αρώματα που πρωταγωνιστούν είναι απο άγουρα κοκκινα φρουτα και βοτανικά στοιχεία ενώ στο στόμα αντιλαμβανεσαι ωραία λιπαρότητα στο στόμα και τραγανή οξύτητα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκεται για ένα ροζέ που στην παλαίωση θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Συνδυασμός με φαφητό: Φασολάκια κοκκινιστά συνοδευόμενη με τυρί φέτα.
Oenops Wines, Apla 2024: Είναι το "Απλα Ροζέ" που τόσο απλά θα συντροφεύsσει και δικαίως τις καλοκαιρινές σου στιγμές. Ο Νίκος Καρατζάς με το δικό του πια boutique οινοποιείο, έπειτα από πολυετή εμπειρία έχει δημιουργήσει ένα ροζέ με χάρη που ενορχηστρώνει με μαεστρία τρεις ποικιλίες, Ξινόμαυρο (50%), Λημνιώνα (20%) και Μαυρούδι (30%). Το αποτέλεσμα είνα να εξωτερικεύσει διακριτικά αρώματα μαρμελάδας, μανταρινιού, φράουλας και κερασιού, βερίκοκου, τριαντάφυλλου, ροδιού και γκρέιπφρουτ τα οποία αρμονικά συνδυαζονται με νότες φύλλων τομάτας και βοτάνων που ενισχύουν την φυτικότητα όπως επίσης και νύξεις τσαγιού. Συνδυασμός με φαγητό: Μπρουσκέτες με σύγκλινο, μυζήθρα και τοματίνια

Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ροζε 2024: Από το πιο δροσερό σημείο του ιδιόκτητου αμπελώνα και από 100% Syrah το εν λόγω ροζέ εξωτερικεύει άπλετα τον φρουτώδη χαρακτήρα του, την δροσιστική οξύτητα του και βεβαίως την μακρά αρωματική του επίγευση η οποία επιμένει και γοητεύει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, αποτελεί ένα από τα περιζήτητα ροζέ κρασιά της αγοράς που το αναζητάς ξανά και ξανά. Συνδυασμός με φαγητό: Γαρίδες tempura με sweet chili
Κτήμα Καραδήμου, Χείλια Σταφύλια ροζέ 2024: Απευθείας από ένα μικρό οινοποιείο στην περιοχή της Αταλάντης το οποίο φλερτάρει με οινοποιήσεις με χαρακτηρα και μεράκι. Από 100% Ξινόμαυρο και με αρώματα απο κόκκινα φρούτα όπως κόκκινο κεράσι και φράουλα, σμέουρα, χαρακτηριστική αίσθηση τομάτας και βοτανική επίγευση. Συνδυασμός με φαγητό: Carpaccio γαρίδας
Acra Winery, Malbec 2024: Το νέο project του Σπύρου Παπανδρέου στη Νεμέα σου προσφέρει την ευκαιρία για ένα "Malbec" που αναζητάς αρκετές φορές στις γαστρονομικές σου περιπέτειες. Μία ποικιλία με καταγωγή από την Γαλλία, όχι και τόσο συνηθισμένη στη χώρα μας αλλά και γιατί όχι. Φαίνεται ότι έχει προσαρμοστεί πλήρως στο terroir της Νεμέας δίνοντας ένα στυλ που πλησιάζει και παραπέμπει σε αυτό της Προβηγκίας δίνοντας έντονα φρουτώδη αρώματα από τα κόκκινα φρούτα τα οποία έρχονται και δένουν με αυτά της βιολέτας και του γιασεμιού. Με fresh προσωπικότητα, δροσιστική οξύτητα, λεπτές τανίνες, και ωραία ευχάριστη επίγευση. Αν αναζητάς λοιπόν ένα ελληνικό Malbec, το βρήκες! Συνδυασμός με φαγητό: Μακαρονάδα με τόνο Αλοννήσου και κάπαρη
Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Sommelier στο "Herve Restaurant" θεωρεί πως τα Ροζέ είναι η λέξη κλειδί στη Μεσογειακή Κουζίνα
Στο καλοκαίρι η απάντηση είναι η Μεσογειακή Κουζίνα και φυσικά τα Ροζέ κρασιά. Κάθε συνταγή και πιάτο της εχει τον πλούτο των πρώτων υλών και της γεύσης της και πια έχουμε στα "χέρια" μας μία πολύ γοητευτική και δυναμική γκάμα από ροζέ κρασιά τα οποία της πάνε, την αναδεικνύουν και την κάνουν ακόμα περισσότερο πιο ελκυστική στον ουρανίσκο. Θες ανοικτόχρωμα; πιο σκούρα; Η Ελλάδα πλέον έχει κάνει άλματα και ποσό μάλλον στην κατηγορία των ροζέ οίνων...Ωραίες επιλογές για να ανοίξεις, να συνεχίσεις και γιατί όχι να κλείσεις ένα τραπέζι είτε με ένα Ξινόμαυρο με τραγανές οξύτητες, με Λημνιώνες πιο βοτανικού χαρακτήρα ή Αγιωργιτικα με ωραίο φρούτο, ένταση και σπιρτάδα; Μην ξεχνάμε άλλωστε αρκετές είναι οι ελληνικές ποικιλίες που δημιουργούν ιδανικά ροζέ για κάθε περίσταση. Και πιστέψτε με πολλά αξίζει να τα παλαιώσετε και θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω. Καλό καλοκαίρι λοιπόν με μεσογειακές γεύσεις και κυρίως ροζέ κρασιά.
Κτήμα Γκούμα-Ζέφυρος Αυγουστιάτης 2023: Η Ζάκυνθος αποτελεί έναν από τους προορισμούς που ανεβαίνει οινικά και αυτό το ροζέ έχει να "πει" πράγματα. Ιδιαίτερο στην μύτη αρκετά καπνικό χωρις να έχει περάσει απο βαρέλι, γκρειπφρουτ και φραμποουάζ θα βρούμε μεσα στο ποτήρι μας Ορυκτά στοιχειά θα βρόυμε στην επίγευση του κρασιού. Συνδυασμός με φαγητό: Μπριάμ με τρυμμένη γραβιέρα.
Domaine Skouras, Peplo 2024: Η σύνθεση του προέρχεται από το Αγιωργίτικο με προέλευση την Νεμέα, από Syrah με προέλευση την Αργολίδα και από Μαυροφίλερο απευθείας από την Μαντινεία. Kόκκινα φρούτα όπως κεράσι και φράουλα συναντούν τα εσπεριδοειδή, το γκρειπφρουτ, τα λευκά άνθη όπως επίσης και νότες μελιού τα οποία και ενορχηστρώνουν έναν summerly αρωματικό χαρακτήρα. Ένα ροζέ με νεύρο και οξύτητα, ένα ροζέ με πολυπλοκότητα και γαστρονομικό ταπεραμέντο. Συνδυασμός με φαγητό: Tαλιατέλες με κοτόπουλο και σάλτσα λιαστής τομάτας.

Iδαια Winery - Venerata 2024: Αυτό το κρασί που έχει δημιουργηθεί απο 3 ποικιλίες, Μοσχάτο Σπίνας, Λιάτικο και Κοτσιφάλι προσφέρει αρώματα από γιασεμι και ανθή πορτοκαλιάς μαζι με τριανταφυλλένιες νύξεις όπως επίσης και νύξεις από ώριμο κεράσι και ξύσμα απο γκρειπρφουτ. Ενα ροζέ απο το Ηρακλείο Κρήτης με νεύρο και ωραίες οξύτητες. Συνδυασμός με φαγητό: Καραβίδες με σάλτσα βουτύρου-λεμονιού
Κτήμα Τσέλεπος, Amalia Rose: Διαχρονικό και εξαιρετικά classic δεν μπορεί να λείπει από την ατζέντα του καλοκαιριού. Εδώ έχουμε έναν Αφρώδη οίνο από 100% Αγιωργίτικο μία δημοφιλής ποικιλία που ο Γιάννης Τσέλεπος χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια και στην οινοποίηση αφρώδων οινών με την παραδοσιακή μάλιστα μέθοδο της γαλλικής Καμπανίας. Ανακαλύπτει εκλεπτυσμένα αρώματα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι και βύσσινο καθώς και νύξεις ζυμών. Με ευγενικές και κομψές φυσαλίδες αλλά ταυτόχρονα επιμονες, χαρακτηρίζεται για την φρεσκάδα του και για το ευχάριστο μακρύ τελείωμα. Συνδυασμός με φαγητό: Μπρουσκέτες με προσούτο και σύκο
Οινοποιείο Μωραΐτη -Rose D' Aidani 2024: απο την Πάρο. Πετροκέρασο, φραμπουάζ, φραγκοστάφυλο, φρέσκια φράουλα, γιασεμί και φύλλα τομάτας μαζι με αρώματα ορυκτότητα θα βρούμε μέσα στo ποτήρι μας επίσης θα βρούμε ελάχιστες λεπτόκκοκες τανίνες με ψηλή οξύτητα. Η Πάρος είναι ένα νησι με πολύ ενδιαφέρον terroir, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες κυκλάδες και είμαι σίγουρος οτι θα υπάρξουν πολλά νεα και ωραία projects, με μοναδικό στυλ. Συνδυασμός με φαγητό: πίτσα με προσούτο και ρόκα

Hatzidakis Winery, Rosette 2024: Αξίζει να δούμε την Σαντορίνη και από την ροζέ πτυχή της και το "Rossete" είναι μία περίπτωση που την αναδεικνύει. Από 100% Μανδηλαριά, τα αρώματα που κυριαρχούν είναι αυτά των κόκκινων φρούτων αρμονικά συνδυασμένα με νότες κόκκινων λουλουδιών. Δροσερό και κομψό με βουτυράτη αίσθηση, salty νιξεις και νότες ορυκτότητας το οποίο για τους πολύ λάτρεις παλαιώνει με χάρη για 2-3 χρόνια. Συνδυασμός με φαγητό: Κοσκοσέλα ή αλλιώς νησιώτικη στραπατσάδα από τη Σαντορίνη
Κτήμα Βογιατζής - Τσαπουρνάκος Ροζέ 2024: Ένα ροζέ απευθείας από το Βελβεντό Κοζάνης, ανοιχτόχρωμο σε στυλ προβηγκίας από 100% Τσαπουρνάκος, μία ποικιλία που φημολογείται ότι είναι κλωνος του Cabernet Franc. Διαθέτει βοτανικό προφίλ καθώς ανακαλύπτεις αρώματα από πράσινη πιπεριά και θυμάρι τα οποία δένουν αρμονικά με αυτά της φράουλας, των κόκκινων μούρων και τις νότες από καραμέλα γάλακτος. Φρουτώδες με λιπαρό σώμα και τονισμένη οξύτητα το οποίο αξίζει να το αφήσεις στο κελάρι σου για 2-3 χρόνια. Συνδυασμός με φαγητό: Penne με τομάτα, βασιλικό και φρέσκο ελαιόλαδο
Trinity Wines, Whispering Angels 2024: Από το Chateau d' Esclans (Cotes de Provence, Γαλλία) αποτελεί ένα εμβληματικό κρασί που συνέβαλε καθοριστικά στην άνοδο των ροζέ κρασιών στυλ Προβηγκίας. Η σύνθεση του από Grenache, Rolle, Cinsault, Syrah & Tibouren εξωτερικεύει αρώματα φράουλας, λευκών ροδάκινων, κόκινων μούρων και άνθεων με υπαινιγμούς εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Κομψό, αέρινο με δροστική οξύτητα και επίγευση που πραγματικά επιμένει. Συνδυασμός με φαγητό: Πράσινη σαλάτα με καρπούζι, φέτα και δυόσμο

O Γιώργος Κατσαρος, ιδιοκτήτης του "Junior does wine" σκιαγραφεί την διάθεση των οινόφιλων για ροζέ απολαύσεις: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου. Αν έπρεπε να το κάνουμε εικόνα,το αγόρι θα ήταν γοητευτικό, η θάλασσα μπλε και το κρασί φυσικά ροζέ. Αν και πρόκειται για έναν τύπο κρασιού που το καλοκαίρι του πάει γάντι, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια "απασχολεί" τον ουρανίσκο των οινόφιλων σε κάθε εποχή και δικαίως. Άρα λοιπό παρότι σχετίζεται με τον συμβολισμό της καλοκαιρινής ελαφρότητας και δροσιάς, στο Junior αυτό που βλέπω είναι οτι αποτελεί πια βασική επιλογή του κοινού είτε μιλάμε για καλοκαίρι είτε για τις άλλες περιόδους. Και θα πω δικαίως καθότι τα τελευταία χρόνια, έχεις την δυανατότητα να απολαύσεις διαφορετικά στυλ στα ροζέ κρασιά και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ταυτόχρονα ανεβάζει και την μαγεία της έκπληξης και της εναλλαγής. Άλλωστε όσο πιο πολύ δοκιμάζουμε τόσο θα έχουμε και καλύτερη εικόνα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αυτο επίσης που παρατηρώ είναι ότι το Provence style είναι σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων, με τα σκουρόχρωμα και τα πιο γεμάτα σε σώμα να ακολουθούν και η ζήτηση τους να αυξάνεται ευχάριστα. Με φαγητό ή σαν απεριτίφ, χειμώνα ή καλοκαίρι, δεν έχει σημασία, η επιλογή ενός ροζέ κρασιού είναι θέμα διάθεσης. Χαρούμενη, ανέμελη, πολλές φορές ανεπίσημα εορταστική.
Οινοποιείο Ουσύρα Ροζέ 2024: Μία κοσμοπολίτικη υπόθεση της Σύρου και όχι μόνο. Δημιουργοί του, ένα ζευγάρι από την Σκωτία που θέλησε να εγκατασταθεί στο νησί και να παράγει τα δικά του βιολογικά κρασιά. Από 100% Φωκιανό με αρώματα απο κύδωνι,φλόυδες απο νεράντζι και κίτρο τα οποία συνδυάζονται με άγουρο κόκκινο κεράσι ενώ στο στομα θα ακολουθήσουν τα ίδια αρώματα μαζι με νύξεις ορυκτότητας και αλμύρας. Πληθωρικό με λεμονάτη μακρά επίγευση. Συνδυασμός φαγητού: Του ταιριάζουν τα ανατολιτικα πιάτα με ιδανικό πιάτο την πάπια πεκίνου στον φούρνο με μια σάλτσα απο πορτοκάλι
Novus Winery, Acquarella 2024: Ο Λεωνίδας Νασιάκος και η ομάδα του ετοίμασαν την "Acquarella" δίνοντας της "σάρκα και οστά" από τρεις ποικιλίες, Μοσχοφίλερο (70%), Ασύρτικο (20%) και Syrah (10%). Τα στραφύλια να σημειώσουμε ότι προέρχονται από αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου σε Μαντινεία και Αιγιαλεία. Φρουτώδη και εκφραστικό με τα αρώματα από ροζ γκρέιπφρουτ, ροδόνερο, ροδάκινο, αχλάδι και μύρτιλο όπως επίσης και νότες από ροζ πιπέρι. με πολυπλοκότητα, κρεμώδη αίσθηση και νεύρο θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα food friendly ροζέ κρασί. Συνδυασμός με φαγητό: Σαλάτα με καπνιστό σολομό και εσπεριδοειδή

Κτήμα Ρούσος, Ροζέ 2024: Στο νησί της Πάρου το βιολογικό ροζέ του Κτήματος αποτελεί άλλη μία ετικέτα που αξίζει να δώσεις την προσοχή σου. Η σύνθεση της πραγματοποιείται από Μαλαγουζιά (30%), Μαύρο Αηδάνι (30%) και τέλος Μονεμβασιά (30%) και υπάρχει λόγος. Ο συνδυασμός Μαλαγουζιάς και Αηδάνι προσδίδει τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα ο οποίος ενισχύεται από άνθη και φρέσκο κόκκινο φρούτο ενώ η ποικιλία Μονεμβασιά χαρίζει σώμα και δομή ολοκληρώνοντας το όλο προφίλ και χαρακτήρα. Συνδυασμός με φαγητό: Τάρτα με κατσικίσιο τυρί, ροδάκινο και θυμάρι
(*Η δοκιμή των παραπάνω ετικετών πραγματοποιήθηκε στο Drink Pink που αποτελεί την καθιερωμένη και μεγαλύτερη έκθεση για τα ροζέ κρασιά εγχώριας και διεθνής σκηνής που διοργανώνεται από την Vinetum)
Σε 4' άλλες 4 ροζέ ετικέτες από νησιά που δεν χάνεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις
Vaptistis Winery, Altana Ροζέ 2024, Τήνος: Η ποικιλία Μαυράθηρο πρωταγωνιστεί σε αυτό το ροζέ κρασί και αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπάνιο σταφύλι το οποίο δείχνει την ιδιαίτερη δυναμική του στο νησί της Τήνου. Εξαιρετικά φρουτώδες με νύξεις από μπαχάρια και βότανα, χαρακτηριστική τραγανή οξύτητα και πολυπλοκότητα. Συνδυασμός με φαγητό: Γαρίδες στη σχάρα με λεμόνι και φρέσκα βότανα.

φέρνει την ποικιλία Μαυράθηρο στο προσκήνιο
Θ{έρως} Wine Collectiva, Θ-ΡΩΖ 2024, Κρήτη: O συνδυασμός της πολύ σπάνιας ποικιλίας Πλυτό μαζί με το Μαντηλάρι αποτελεί ένα χαρμάνι το οποίο αναδεικνύει και ξετυλλίγει τον πλούτο και την πολυπλοκότητα των κρητικών ποικιλιών. Στη περίπτωση του Θ-ΡΩΖ ανακαλύπτει κανείς στη μύτη την κερασένια διάσταση του Μαντηλαριού ενώ στο στόμα ακολουθεί το άρωμα του άγριου βύσσινου αλλά και η υψηλή οξύτητα που προσφέρει από την μεριά του το πολυδύναμο Πλυτό. Κατά την οινοποίηση χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γηγενείς ζύμες και συνεπώς οι ποικιλίες ξετυλλίγουν από το Α εως το Ω τον αυθεντικό τους χαρακτήρα και την ατόφια προσωπικότητα τους. Με ντελικάτη οξύτητα, ισορροπημένο αλκόολ και επίγευση που γοητεύει. Συνδυασμός με φαγητό: Σεβίτσε γαρίδας με φρέσκα εσπεριδοειδή, lime και μπαχαρικά.

ΕΟΣ Σάμου,"ΒΑΒΕΛοίνος" 2024, Σάμος: Πρόκειται για ένα ημίξηρο ροζέ κρασί που το ενορχηστρώνουν τρεις γηγενείς ποικιλίες, Αυγουστιάτης, Φωκιανό και Μοσχάτο προσφέροντας ταυτοχρόνος ένα κοσμοπολίτικο και αυθεντικό αποτέλεσμα. Ανακαλύπτει κανείς αρώματα από κεράσι, φράουλα και ρόδι όπως επίσης και νότες λεμονανθού και πράσινου μήλου. Σύνθετο αλλά ισορροπημένο μπουκέτο αρωμάτων και γεύσεων με δροσιστική οξύτητα και ελαφρώς γλυκιά επίγευση. Συνδυασμός με φαγητό: Μους λευκής σοκολάτας με lime και ρόδι

που αξίζει να δοκιμάσεις στις καλοκαιρινές σου διακοπές
Afianes Wines, Icarus Rose, Ικαρία: Από 100% Φωκιανό, μία ποικιλία που η Ικαρία "εξειδικεύεται" πλήρως με ένα ρόδινο-πορτοκαλί χρώμα με ένα μπουκέτο αρωμάτων από καρπούζι, ρόδι και νότες καραμέλας γάλακτος όπως επίσης και από ξηρά βότανα και λευκό πιπέρι. Πληθωρικό με χαρακτηριστική οξύτητα και μεταλλικότητα καθώς και με ζωηρή επίγευση. Υπόψιν πρόκειται για μία ετικέτα που παράγεται με ελάχιστες παρεμβάσεις, είναι ένα natural wine με τους λάτρεις του είδους σίγουρα να το επιλέγουν δίχως σκέψη. Συνδυασμός με φαγητό: Ceviche με λαβράκι, μάνγκο και τσίλι
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram | Μπορεις να επισκεφτείς και το Wine Box by Athinorama για περισσότερα νέα στο κρασί















 
 
 
 
 
 
