
Το πολυπόθητο θέρος έχει έρθει για τα καλά κι εμείς χαιρόμαστε τη θάλασσα, τις βόλτες και τα παγωτά, μέχρι τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος. Και τι πιο ταιριαστό με τις αποχρώσεις αυτές από το Ροζέ Ξινόμαυρο του Κτήματος Γεροβασιλείου, που "φωνάζει" καλοκαίρι και Μεσόγειος.
Για το Κτήμα Γεροβασιλείου δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η πορεία του στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού ξεκινά το 1981, στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, το σύγχρονο οινοποιείο περιβάλλεται από τον ιδιαίτερα φροντισμένο αμπελώνα, όπου είναι φυτεμένες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, γνωστές και άγνωστες, που προσφέρονται για διαρκείς πειραματισμούς.

Τα φημισμένα κρασιά του Κτήματος οινοποιούνται συνδυάζοντας παράδοση και τεχνογνωσία κι ενσωματώνουν την ποιότητα, αλλά και τα τυπικά χαρακτηριστικά του terroir της περιοχής.
Αυτό που σίγουρα κλέβει εντυπώσεις είναι το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, που μας μαθαίνει διάφορες όψεις της αμπελοοινικής ιστορίας μέσα από δραστηριότητες, γευστικές δοκιμές κι εκπαιδευτικά προγράμματα. Μία εμπειρία που αξίζει!
Ώρα για λίγη ροζέ μαγεία...
Το Ροζέ Ξινόμαυρο του Κτήματος ταιριάζει με όλες τις ώρες, όλες τις ανέμελες στιγμές. Η ελληνική αυτή ποικιλία, χαρισματική και συνάμα απαιτητική, μετατρέπεται εδώ σε ένα κρασί με απαλό ροζ-σομόν χρώμα, έντονο αρωματικό χαρακτήρα ξεπηδώντας από το ποτήρι μας εσπεριδοειδή, φρούτα του δάσους, κεράσι και φράουλα. Στο στόμα είναι το ίδιο ελκυστικό, πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα που θα μας ξεδιψάσει, ενώ συνοδεύεται από μακρά φρουτώδη επίγευση.

Κρασί-πασπαρτού, που σημειωτέον είναι και vegan και βιολογικό. Θα παγώσουμε καλά μία φιάλη για τη μάζωξη με φίλους στο μπαλκόνι όταν δύει ο ήλιος, θα το πιούμε σαν απεριτίφ, αλλά και με finger food όπως μπρουσκέτες με σολομό, pizza και πλατό τυριών-αλλαντικών.
Μπορεί να είναι φινετσάτο, αλλά είναι και γαστρονομικό. Γι’ αυτό θα συνδυαστεί άψογα με όλες τις γεύσεις που θα απολαύσουμε δίπλα στο κύμα. Αστακομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, σεβίτσε ή κατι πιο παραδοσιακό όπως λαδερά και πιάτα μεσογειακής κουζινας, προσγειώνονται στο τραπέζι και το Ροζέ Ξινόμαυρο είναι εκεί, έρωτας με την πρώτη γουλιά..