
Απαλές αποχρώσεις ροζ και βιολετί. Το ξημέρωμα της Σάμου, έχει αυτό το εκπληκτικό χρώμα που λαμπυρίζει σε κάθε σταγόνα του υπέροχου σαμιώτικου ροζέ κρασιού "ΒΑΒΕΛοίνος". Ένα κρασί-ταξίδι στις αισθήσεις, με μια ιστορία αγάπης και κόπου, που ξεκινάει από τους αμπελώνες ξερολιθιάς και τους χαρισματικούς αμπελοκαλλιεργητές του νησιού.
Οι ποικιλίες Αυγουστιάτης, Φωκιανό και Μοσχάτο ισορροπούν πάνω στις αχτίδες του ήλιου που μέστωσε τις ρόγες τους, φέρνοντας στον νου τις μυρωδιές ενός ολάνθιστου κήπου. Καθώς το φως πέφτει πάνω στο ποτήρι, αποκαλύπτεται το απαλό σομόν χρώμα με τις νεανικές βιολετί ανταύγειες, σαν το πρώτο φως του καλοκαιριού με τον ήλιο να στραφταλίζει στη γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου.
Φέρνεις το ποτήρι στη μύτη και αμέσως σε τυλίγει ένα σύνθετο, γοητευτικό άρωμα. Αγριοκέρασα και λεμονανθοί πρωταγωνιστούν, υφαίνοντας ένα πέπλο φρεσκάδας και ζωντάνιας. Είναι σαν μια βόλτα σε έναν κήπο όπου κάθε άρωμα αναδύεται έντονο και καθαρό.
Το προφίλ
Κάθε γουλιά και μια έκπληξη: Ένα ενδιαφέρον ροζέ, ισορροπημένο, πλούσιο, δροσερό. Νότες από πρώιμα καλοκαιρινά φρούτα και πράσινο λεμόνι ξυπνούν τον ουρανίσκο. Η εκπληκτική οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη προσφέρει ένα πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, δίνοντας μια ζωηράδα που σε παρασύρει. Το σώμα του είναι τόσο καλά δομημένο, που αφήνει αίσθηση πληρότητας χωρίς να κουράζει.
Και στο τέλος, η επίγευση: Μακρά, με μια διακριτική αίσθηση λάιμ που ισορροπεί τέλεια τη γλυκύτητα του ημίξηρου. Είναι σαν υπόσχεση αγάπης, σαν ανάπαυλα καλοκαιρινής ραστώνης, σα μια ανάμνηση που χαράσσεται ανεξίτηλα και συνεχίζει να μένει ζωντανή σε όλη σου τη ζωή.

Με σεβασμό στην παράδοση και το βλέμμα του στο μέλλον, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου επενδύει στη δημιουργία κρασιών που τιμούν τον τόπο καταγωγής τους και αναδεικνύουν τον πλούτο της ελληνικής αμπελουργίας. Κρασιά που δεν ακολουθούν απλώς τις τάσεις, αλλά αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα. Αυτό το ροζέ είναι ένα κάλεσμα να γνωρίσεις – ή να ξαναγαπήσεις –την ομορφιά της απλότητας.
Τα pairings
Σερβίρεται απολαυστικά στους 8-10ο C είτε ως απεριτίφ είτε συνδυασμένο με σολομό και οστρακόδερμα, μαγειρεμένα με ζυμαρικά ή σε σαγανάκι. Top συνδυασμός η μπουγιαμπέζ από ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν ή τσίλι. Δοκιμάστε το και με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, sushi, carpaccio, ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες.
Μπορεί εύκολα να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια και δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες. Συνταιριάζει σε παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι. Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά ντόπια τυριά και κατά προτίμηση, κατσικίσιο), springrolls, όλες τις τάρτες φρούτων και φρουτοσαλάτες που να περιέχουν οπωσδήποτε φράουλα, κεράσι και ροδάκινο.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.