Brutus: "Αυτό που έχει σημασία είναι να μην αισθάνεσαι μόνος"

Κόντρα στις συνηθισμένες γκρίνιες για το συναυλιακό "μενού" στη χώρα μας, οι Βέλγοι έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα ("Gagarin", Σάββατο 29/4) ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Δεν θα χάναμε λοιπόν την ευκαιρία για μια συζήτηση με την τραγουδίστρια και ντράμερ τους Stefanie Mannaerts.

Brutus_front © Eva Vlonk

Ανυπομονούμε για την πρώτη σας συναυλία στην Ελλάδα. Έχετε ξανάρθει στη χώρα μας, π.χ. για τουρισμό; 
Ναι, είμαστε κι εμείς ενθουσιασμένοι για την πρώτη μας συναυλία στην Ελλάδα. Κάποτε, όταν ήμουν αρκετά μικρή, επισκέφθηκα τη Ρόδο με τους γονείς μου. Οι οποίοι λατρεύουν τη χώρα σας –και τη φύση της, αλλά και το φοβερό φαγητό, φυσικά! (γελάει)

Εσείς, από την άλλη, προέρχεστε από το Leuven: μια πόλη στη φλαμανδική πλευρά του Βελγίου όχι και τόσο γνωστή σε μας, με την εξαίρεση, ίσως, της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας! Πώς είναι η καθημερινότητα εκεί;
Και οι τρεις φύγαμε από το Leuven πριν λίγο καιρό. Ο Stijn Vanhoegaerden (ο κιθαρίστας μας) ζει τώρα στο Vilvoorde –κοντά στις Βρυξέλλες– με τη γυναίκα και την κόρη του, ενώ εγώ με τον Peter Mulders (τον μπασίστα μας) μετακομίσαμε στη Ghent, με τους συντρόφους μας. 

Η καθημερινότητα στο Leuven ήταν πολύ χαλαρή, θυμίζει δηλαδή περισσότερο χωριό, παρά πόλη. Για εμένα, βέβαια, που μεγάλωσα εκεί, τέτοιοι ρυθμοί ζωής ήταν φυσιολογικοί. Ωστόσο μου αρέσει πολύ η Ghent, οπότε δεν πρόκειται να γυρίσω πίσω. 

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον σχηματισμό των Brutus. Ποια ήταν τα σημαντικότερα σημεία της μέχρι τώρα διαδρομής;
Θα έλεγα οι τρεις στούντιο δίσκοι που φτιάξαμε έως τώρα –το "Burst" (2017), το "Nest" (2019) και το "Unison Life" (2022). Γιατί, όταν ηχογραφείς ένα άλμπουμ, αποτελεί βασικά το soundtrack της ζωής σου σε εκείνο το χρονικό σημείο. Τα τραγούδια, δηλαδή, εμπεριέχουν πράγματα που απασχολούν το μυαλό σου τη δεδομένη στιγμή, ενώ αποτυπώνονται επίσης οι επιρροές, μα και η γενικότερη νοοτροπία σου. Για εμένα, λοιπόν, αυτοί είναι τα σπουδαιότερα ορόσημα της διαδρομής μας.

Brutus_01
© Eva Vlonk

Αλήθεια, πριν τους Brutus, πώς έγινε το ξεκίνημα της ενασχόλησής σου με τη μουσική; Και ποιες μπάντες έχετε ως αγαπημένες; 
Η μουσική βρισκόταν πάντα στη ζωή μου, με περιέβαλλε διαρκώς καθώς μεγάλωνα. Η οικογένειά μου είχε μαγαζί με μουσικά όργανα, ο παππούς  έγραφε τραγούδια και ήταν ιδιοκτήτης στούντιο, ενώ και ο πατέρας μου έδρασε ως μουσικός και συνθέτης-στιχουργός.

Στους Brutus, τώρα, οι αγαπημένες μπάντες διαφέρουν πολύ για τον καθένα μας: όσον αφορά τις επιρροές, δηλαδή, ο Stijn, ο Peter κι εγώ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο διαφορετικοί. Όλοι συμφωνούμε, πάντως, στους White Lung, στους Mogwai, στους Cult Of Luna, στους Black Mountain και στους G.O.A.T. Αλλά κάπου εδώ ξεμένουμε από ομοιότητες.

Με το "Unison Life" αλλάζετε σελίδα, κινούμενοι προς μεγαλύτερες σκηνές, αλλά και προς ευρύτερα ακροατήρια. Το νιώθετε κι εσείς;
Ναι, παραδέχομαι ότι κάπως έτσι είναι και για εμάς. Συμβαίνει αυτό που ονειρεύεσαι όταν είσαι νεότερος και παίζεις όπου βρεις με το συγκρότημά σου: ο κόσμος αγοράζει εισιτήρια για να δει μια συναυλία σου. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα συμβεί. Μπορώ να πω, όμως, ότι δουλέψαμε σκληρά για να το πετύχουμε.

Το "Liar" διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιντεοκλίπ, το οποίο δένει ωραία με το τραγούδι. Γιατί αποφασίσατε να το γυρίσετε στο Μαρόκο; 
Το "σενάριο" ήταν ήδη γραμμένο. Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, θέλαμε να δουλέψουμε με τον Maximiliaan Dierickx, καθώς τον θεωρούμε κορυφαίο σκηνοθέτη. Έτσι, όταν κάτσαμε τελικά να συζητήσουμε, συναποφασίσαμε ότι θα ήταν πολύ ωραία αν γυρίζαμε το βιντεοκλίπ στο Μαρόκο.

Αυτό συνέβη γιατί ο χρωματικός χάρτης που είχαμε κατά νου όταν φτιάχναμε το "Unison Life" –μπορείς να τον δεις να αντικατοπτρίζεται στο εξώφυλλο του δίσκου, που σχεδίασε ο Peter– θα ταίριαζε περισσότερο με τα τοπία του Μαρόκου. Γιατί το Βέλγιο είναι, ας πούμε, λιγουλάκι ...γκρίζο! (γελάει)

Brutus_02
© Eva Vlonk

Ένα ακόμα τραγούδι που μου άρεσε είναι το "Victoria", το οποίο επίσης διαθέτει ένα έξυπνο βιντεοκλίπ. Είναι λοιπόν τόσο σημαντικό να μεγαλώνεις μαζί με τους φίλους σου;
Είναι οπωσδήποτε, αν και μπορείς ασφαλώς να το κάνεις και με την οικογένειά σου, ακόμα και με τα κατοικίδιά σου. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην αισθάνεσαι μόνος, γιατί η μοναξιά είναι κάτι πολύ σκληρό. 

Φυσικά, η ζωή μπορεί να γίνει σκληρή και με άλλους τρόπους. Όμως είναι σημαντικό να ξέρεις ότι ανάμεσα στους υπόλοιπους ανθρώπους βρίσκεται και κάποιος στον οποίον μπορείς να βασίζεσαι. Βοηθά στο να αποκτήσουν όλα μια προοπτική.

Τι έχει το άμεσο μέλλον για εσάς; Υπάρχουν άλλα σχέδια, πέρα από τις περιοδείες; Ίσως κάποιες διακοπές, μετά την εμφάνισή στο Motocultor Festival της Γαλλίας;
Για την ώρα, μπροστά μας βρίσκονται μόνο συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ –σε εβδομαδιαία βάση, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Έπειτα, όμως, αποφασίσαμε για πρώτη φορά να κάνουμε ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων, το οποίο σκοπεύουμε να περάσουμε με τις οικογένειες και τους φίλους μας. Αυτοί είναι, άλλωστε, το "καύσιμο" για τις μηχανές μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.