Παρνασσός

Είσ.: € 60-20. Προπ.: www.more.com.

Συναυλίες

Ζωή Τηγανούρια - Ηλέκτρα

  • Ελληνική

Η σπουδαία συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν και η μοναδική ερμηνεύτρια παντρεύουν ήχους κι εμπειρίες για να τιμήσουν τη «Γυναίκα του χθες και του σήμερα». Στο πρώτο μέρος, η Ζωή Τηγανούρια μαγεύει με ορχηστρικές συνθέσεις και τραγούδια δικά της, όπως «Κόρη γλυκιά», «οι Φιλοδοξίες της Δεσπούλας», «Κινητήριος Δύναμη είναι τα θηλυκά» (Το συγκεκριμένο έχει ερμηνεύσει με το γυναικείο ταπεραμέντο της η Ζωζώ Σαπουντζάκη) και «Δυο χείλη κατακόκκινα» από το Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο, ενώ θα παρουσιάσει τη νέα της σύνθεση "Η νύχτα μου γέρνει" σε στίχους Κωνσταντίνου Ρωμανίδη και ερμηνεύτρια τη Νάγια Αγοραστού. Επίσης από τη διεθνή σκηνή, τα «Maria De Buenos Aires» του Astor Piazzolla και «Por una Cabeza» το γνωστό «Άρωμα Γυναίκας» του Carlos Gardel μέχρι τα αγαπημένα Ελληνικά παραδοσιακά μας «Βασιλικούδα μ...» θα δώσουν τον δικό τους «θηλυκό αέρα» στη παράσταση αναμεμιγμένη, με τα υπέροχα ποιήματα για την «αιώνια Γυναίκα» που θα διαβαστούν από τη Σοφία Λιγνού και τον Δημήτρη Ορφανίδη. Επίσης, θα γίνει βράβευση της Ένωσης Γυναικών Θράκης "ΔΟΜΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗ ΒΙΖΒΙΖΗ". Στο δεύτερο μέρος, η Ηλέκτρα μαγνητίζει το κοινό, μΆ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε γυναίκες ερμηνεύτριες και δημιουργούς της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στη μνήμη και την καρδιά μας. Τραγούδια που αγαπήσαμε, με τις φωνές των Μαρινέλλας, Χαρούλας Αλεξίου, Δήμητρας Γαλάνη, Τάνιας Τσανακλίδου, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Ελένης Βιτάλη, Edith Piath, Patty Pravo, Karen Carpenter. Επίσης θα ακουστεί το αυτοβιογραφικό τραγούδι της ερμηνεύτριας με τίτλο "Με λένε Ηλέκτρα" σε μουσική Γιάννη Νικολάου και στίχους Έλλης Ιωακείμογλου, ενώ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το ολοκαίνουργιο τραγούδι της "Πάλι Μόνη" σε στίχους- μουσική Έλενας Ζανταρίδου, της γνωστής ερμηνεύτριας ρετρό Ζανέλ.

08/03 Παρ. 8.30 μ.μ.

Φεστιβάλ Κιθάρας Χαλκηδόνιου Ωδείου

  • Φεστιβάλ

Καλεσμένοι σε αυτό το Φεστιβάλ Κιθάρας τρία από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως ονόματα στο χώρο της κλασικής κιθάρας. Οι Aniello Desiderio, Irina Kulikova, Ana Vidovic. Πάνω από 650 φίλοι της κιθάρας παρακολούθησαν το περσινό sold out Φεστιβάλ Κιθάρας του Χαλκηδόνιου Ωδείου με συμμετέχοντες από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. Η μεγάλη επιτυχία του ώθησε στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου Φεστιβάλ σε διάρκεια με όλες τις συναυλίες να διοργανώνονται στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".

02/03 Σάβ. 8 μ.μ.

Αλέξανδρος & Ιάσων Ιωάννου

  • Κλασική μουσική

«Δίδυμοι (Χρόνοι) Κόσμοι»: Ένα μουσικό πρόγραμμα με τον ασυνήθιστο συνδυασμό δυο εξειδικευμένων οργάνων, από δύο ειδικευμένους ερμηνευτές, του μπαρόκ βιολοντσέλου και της μαρίμπας, αποτελούμενο από τις έξι σονάτες που συνέθεσε και εξέδωσε, σε μορφή συλλογής, ο Francesco Geminiani (1687-1762) στη Χάγη το 1747. Οι έξι «Sonates, pour le Violoncelle et Basse Continue» όπως τις ονοματίζει και ο Geminiani είναι γραμμένες, ως είθισται στην εποχή, με την γραμμή του σολιστικού οργάνου στο επάνω μέρος και την γραμμή του basso continuo στο κάτω μέρος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το basso continuo, που μπορεί να παιχτεί από οποιοδήποτε μπάσο όργανο και όπου συνήθως είναι το τσέμπαλο ή η θεόρβη ή και το βιολοντσέλο, αναλαμβάνει να ερμηνεύσει η μαρίμπα ή το βιολοντσέλο κατά περίπτωση. Ένας πολύ ενδιαφέρων ακουστικός συνδυασμός που φέρνει κοντά τον μοντέρνο ήχο της μαρίμπας με τον ήχο του μπαρόκ βιολοντσέλου του 18ου αιώνα.

06/03 Τετ. 8.30 μ.μ.