Xbox One: αντεπίθεση το χειμώνα

Πλήθος ανακοινώσεων στην GamesCom, μερικές σαφώς ενδιαφέρουσες

Με τη Sony να έχει επιλέξει τη μη συμμετοχή της στην φετινή της GamesCom - για τη Nintendo... ούτε λόγος, φυσικά - η έκθεση της Κολωνίας έδωσε μία πολύ καλή ευκαιρία στη Microsoft να συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και να φέρει στο προσκήνιο μερικά από τα πράγματα που ετοιμάζει με το Xbox One για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ευκαιρία αυτή με μία μελετημένη συνέντευξη Τύπου, υπενθυμίζοντας μερικά από τα σημαντικά που ήδη γνωρίζαμε σχετικά με το Xbox One και τη στρατηγικής της, αλλά και αποκαλύπτοντας νέα πράγματα που θα πρέπει να ικανοποιούν τους φίλους του συστήματός της - αλλά και άλλων προϊόντων της.

Στα όσα γνωρίζαμε ήδη: η συμβατότητα του Xbox One με games του Xbox 360 θα προσφερθεί στο ευρύ κοινό το Νοέμβριο (αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση), με δέσμευση μάλιστα της Microsoft κάθε τίτλος που θα προσφέρεται στο εξής δωρεάν με την υπηρεσία Games with Gold να περιλαμβάνεται στη λίστα των συμβατών τίτλων. Ακόμη σημαντικότερη είναι η έλευση το Νοέμβριο του νέου γραφικού περιβάλλοντος χειρισμού του Xbox One, το οποίο θα βασίζεται στα Windows 10. Ως εκ τούτου, θα προσφέρει την εικονική τους βοηθό, την Cortana, η οποία αναλαμβάνει ν' αναγνωρίζει και να εκτελεί μεγάλη γκάμα φωνητικών εντολών (μέσω Kinect που έτσι πιθανώς θα αποκτήσει νόημα η χρήση του). Το φουτουριστικό Quantum Break της Remedy Entertainment γνωρίζαμε, επίσης, πως είναι καθ' οδόν, όμως η κυκλοφορία του πλέον έχει οριστεί για τις 5 Απριλίου του 2016.

Ένας άλλος τίτλος - του οποίου την πρώτη επίδειξη αναμέναμε με ανυπομονησία - άξιος προσοχής στο μέλλον του Xbox One δεν είναι άλλος από το Crackdown 3, το οποίο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τα πλήρως καταστρέψιμα αστικά περιβάλλοντα, τις υπερδυνάμεις και τα εντυπωσιακά όπλα που κατέστησαν τα προηγούμενα τόσο απολαυστικά. Ένας ακόμη αποκλειστικός είναι το Scalebound, με σκηνικό ηρωϊκής φαντασίας και τους δημοφιλείς δράκους να παίζουν σημαντικό ρόλο στους βασικούς του μηχανισμούς, και ένας ακόμη το... παρανοϊκά υπερβολικό και ιδιόρρυθμο Just Cause 3 (το οποίο όμως θα κυκλοφορήσει και σε άλλα φορμά). Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεν θα μπορούσαν μην γίνουν... υπενθυμίσεις για τα Halo 5, Forza 6 και Rise of the Tomb Raider, τα αποκλειστικά games για το Xbox One με τα οποία η Microsoft στηρίζει πολλά φέτος τα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά στα... απολύτως νέα πράγματα, δύο ανακοινώσεις. Η μία αφορά στο Halo Wars 2, τον διάδοχο του τίτλου στρατηγικής που η Microsoft είχε κυκλοφορήσει για Xbox 360 το 2009. H νέα παραγωγή θα κυκλοφορήσει φυσικά για Xbox One και PC, αναμένουμε λοιπόν και τη δυνατότητα online συγκρούσεων ανάμεσα στους κατόχους των δύο διαφορετικών φορμά μέσω Xbox Live/Windows 10. Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά στη δυνατότητα που θα αποκτήσει το Xbox One το 2016 - με τη σχετική δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού - να εγγράφει τηλεοπτικό πρόγραμμα στο σκληρό του δίσκο για αναπαραγωγή οποτεδήποτε. Η Microsoft, μάλιστα, επιβεβαίωσε πως εφικτή θα είναι η παρακολούθηση του υλικού αυτού και από PC που στηρίζονται σε Windows 10. Όλα αυτά, βέβαια, για τις χώρες όπου έχει κυκλοφορήσει και υποστηρίζεται το ειδικό περιφερειακό που συνδέεται στο Xbox One και αναλαμβάνε καθήκοντα τηλεοπτικού δέκτη. Με άλλα λόγια, όχι για την Ελλάδα.

Με "αυτά και με κείνα", πάντως, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η Microsoft δείχνει να έχει πια αφήσει οριστικά πίσω της τη... βερσιόν της εκείνη που έκανε τα τραγικά λάθη του 2013 με το Xbox One - λάθη που συνεχίζει να πληρώνει από κάποιες απόψεις. Αντιθέτως, προβάλλει την εικόνα της εταιρείας που έχει πλέον τα δικά της, προσεκτικά καταστρωμένα σχέδια για το μέλλον, τα οποία υλοποιεί σταθερά και μεθοδικά ώστε να φέρει τη δική της πρόταση σε πλεονεκτική θέση στην αγορά. Το αν και κατά πόσο το Xbox One μπορεί και αξίζει να καλύψει τη διαφορά των 10 εκατομμυρίων συστημάτων που το χωρίζουν από το PlayStation4 μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες, είναι κάτι που εν τέλει θ' αποφασίσει το καταναλωτικό κοινό. Όμως κανείς δεν μπορεί να προσάψει πλέον στη Microsoft ότι δεν κάνει τις σωστές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή - για τα υπόλοιπα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ