UEFA Euro 2008

Και πάλι για το... "τιμημένο"!

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Electronic Arts

Σε κάθε... εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ποδοσφαιρική διοργάνωση των τελευταίων ετών που μπορούμε να σκεφτούμε, ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να ήταν αβέβαιο πλην της παρουσίας ενός ομώνυμου video game με την υπογραφή της Electronic Arts. Ο καναδικός κολοσσός έχει καθιερώσει την "συνταγή" της χρήσης ενός φθινοπωρινού τίτλου FIFA ως βάση για έναν ανοιξιάτικο τίτλο με θέμα τα παγκόσμια ή πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αυτή δείχνει να αποδίδει, άλλοτε με καλύτερα αποτελέσματα και άλλοτε... όχι και τόσο. Ευτυχώς, ο τίτλος που έχει ως θέμα του το επερχόμενο Euro 2008 ανήκει στην πρώτη κατηγορία και, ως εκ τούτου, αξίζει προσοχής - πάντοτε στο πλαίσιο ενός εποχιακού video game, βεβαίως, που στηρίζει τις τύχες του σε ένα event με ημερομηνία λήξης.

Το... "ισχυρό χαρτί" της εν λόγω παραγωγής της ΕΑ, φυσικά, δεν μπορεί να είναι άλλο από το γεγονός ότι - ως "επίσημος τίτλος της διοργάνωσης" - το UEFA Euro 2008 φιλοξενεί όλες τις επίσημες ομάδες, όλους τους παίκτες κάθε μίας και όλα τα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν τα ματς. Η παρουσία όλων των πραγματικών συμμετεχόντων επιτρέπει την... "αναπαράσταση" κάθε πιθανής συναρπαστικής αναμέτρησης του κορυφαίου πρωταθλήματος στο σαλόνι των gamers - και με δεδομένο ότι όλοι έχουμε κάποιο αγαπημένο αντιπροσωπευτικό εθνικό συγκρότημα (πέραν της Ελλάδας προφανώς), το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκύψουν... ουκ ολίγα "επικά" ματς με 2 ή 4 joypad, είτε online είτε offline.

Όσον αφορά στο gameplay του Euro 2008 αυτό καθ' αυτό, δεν υπάρχει κάτι νέο ή αξιοσημείωτο να ειπωθεί: αυτό είναι τόσο ισορροπημένο και ποιοτικό, ακριβώς επειδή στηρίζεται... σχεδόν εξ ολοκλήρου στο FIFA 2008 της εορταστικής περιόδου που μας πέρασε (μία έκδοση που κατάφερε όχι απλώς να "βλέπει στα μάτια" το Pro Evolution 2008 της Konami, αλλά σε σημεία να είναι καλύτερό του). Αντιθέτως, ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν οι τρόποι παιχνιδιού που εστιάζουν στο επερχόμενο πρωτάθλημα αυτό καθ' αυτό: το Captain Your Country, για παράδειγμα, αναθέτει (όπως το Be A Pro του FIFA) στον παίκτη ένα συγκεκριμένο ρόλο στην ενδεκάδα και τον προκαλεί να κάνει τόσο καλές εμφανίσεις σε μια σειρά αγώνων, ώστε να του ανατεθεί η αρχηγία της ομάδας του. Στο Story of Qualifying, από την άλλη, οι παίκτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες δύσκολες συνθήκες και εμπόδια σε υποθετικές αναμετρήσεις που θα προέκυπταν στο πραγματικό πρωτάθλημα.

Σε μία προσπάθεια πρωτοτυπίας και αξιοποίησης του Internet - και στο πλαίσιο της... ευγενούς άμιλλας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ίσως - υπάρχει και το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Battle of the Nations. Η λειτουργία αυτή προτρέπει τους gamers κάθε συμμετέχουσας χώρας να επιλέξουν μία ομάδα της αρεσκείας τους (όχι απαραίτητα τη δική τους, δηλαδή) και στη συνέχεια "παρακολουθεί" τις νίκες, τις ήττες κλπ. των παικτών με αυτήν και απονείμει στα εικονικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα θέσεις σε έναν συνολικό βαθμολογικό πίνακα. Όταν το πραγματικό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα λήξει, η Electronic Arts βάσει αυτών των στατιστικών θα αναδείξει Μέχρι την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είναι αλήθεια ότι στην κατάταξη υπερείχαν οι "συνήθεις ύποπτοι" (δηλαδή οι "μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις") αλλά μέχρι τα τέλη Ιουνίου... ποιος ξέρει;

Ο τεχνικός τομέας είναι ομολογουμένως... προβλέψιμα προσεγμένος, αλλά παραμένει εντυπωσιακός. Τα γραφικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα ανάμεσα στην έκδοση του Xbox 360 και του PS3, η παρουσίαση ωστόσο είναι πάντοτε "τηλεοπτική" και η προσοχή στις μικρολεπτομέρειες των ποδοσφαιριστών και των γηπέδων δεν περνά απαρατήρητη. Ο ήχος αξίζει αναφοράς περισσότερο απ' ότι συνήθως αφού, μπορεί μεν η περιγραφή των αγώνων και τη μουσική να κινούνται σε τυπικά επίπεδα, η... "συμμετοχή" ωστόσο του κοινού με τους γνωστούς "ύμνους" δημιουργεί ατμόσφαιρα πραγματικά απολαυστική. Στα μάτια πολλών, το UEFA Euro 2008 σαφώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "διασκεδαστικό, για όσο καιρό κρατήσει". Στους gamers, ωστόσο, για τους οποίους μερικά "γρήγορα ματς στο Playstation ή στο Xbox" με φίλους είναι... συνήθης διαδικασία "προθέρμανσης" πριν τις αληθινές αναμετρήσεις στην τηλεόραση, ο τίτλος της Electronic Arts θα προσφέρει αρκετές ώρες ψυχαγωγίας. Και αν η ελληνική ομάδα δεν καταφέρει να επαναλάβει τον άθλο του 2004, το μόνο βέβαιο είναι ότι κάποιοι Έλληνες θα το έχουν καταφέρει... εικονικά!

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ