Sony Bravia Day: 3D στο PS3

Όχι ακόμη έτοιμο, μα σε καλό δρόμο

Από την ημέρα που η Sony ανακοίνωσε ότι το PlayStation3 θα είναι σε θέση να προβάλλει σε video games και ταινίες με εικόνα 3D - εννοείται σε κατάλληλες τηλεοράσεις και με τη βοήθεια των ειδικών γυαλιών - το αθηνόραμαdigital.gr απέκτησε εκείνο το είδος της μεγάλης περιέργειας που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οδηγεί σε απογοήτευση όταν έρχεται η ώρα του "διά ταύτα". Η χαρά μας, λοιπόν, ήταν μεγάλη όταν - στο πλαίσιο της Sony Bravia Day πριν από μερικές ημέρες - είχαμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά games του PS3 σε 3D και να μην απογοητευτούμε όπως φοβόμασταν. Γιατί, απ' όσα διαπιστώσαμε τουλάχιστον, και εφικτό είναι και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον.

Στην ημερίδα της Sony είχε στηθεί μία Bravia LX900, ένα από τα πρώτα μοντέλα τηλεοράσεων της ιαπωνικής εταιρείας που υποστηρίζει πλήρως την 3D προβολή, και ένα ειδικό PlayStation3, στο οποίο έχει εγκατασταθεί το περίφημο πειραματικό firmware που επιτρέπει στο σύστημα να στέλνει εικόνα 3D σε συμβατές συσκευές. Το πώς ακριβώς - αλλά ακριβώς, όχι με εικασίες - το PS3 με θύρα HDMI έκδοσης 1.3 έστελνε στη Bravia την απαραίτητη "διπλή" εικόνα σε ανάλυση 1080p, ενώ αυτό υποτίθεται ότι απαιτεί θύρα HDMI έκδοσης 1.4, το αθηνόραμαdigital.gr θα το εξιχνιάσει στο άμεσο μέλλον (ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ήταν ο αρμόδιος να απαντήσει σε τεχνικά). Για την ώρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταθέσουμε τις εντυπώσεις μας από αυτό που γευτήκαμε και τις εκτιμήσεις μας για όσα θα ακολουθήσουν.

Στον εκθεσιακό χώρο του Sotovikis επιδείχθηκαν δύο μόνο τίτλοι - και οι δύο όχι σε αλληλεπιδραστική μορφή, δυστυχώς, αλλά μόνο video. Ο ένας ήταν το Killzone 2, από το οποίο είχαν επιλεγεί συγκεκριμένα σημεία (κάποια από prerendered σκηνές, κάποια από κανονικό gameplay) και είχε γίνει ένα μοντάζ σε 3D "εμπλουτισμένη" εντύπωση. Λέμε "εμπλουτισμένη" γιατί δεν διακρίναμε, για να είμαστε ειλικρινείς, με σαφή τρόπο εκείνο το πολυσυζητημένο "pop-out", την εντύπωση δηλαδή ότι η εικόνα "βγαίνει έξω από την οθόνη" και... κατευθύνεται προς τον θεατή. Τα γραφικά είχαν περισσότερο "όγκο", ναι, αλλά όχι σε βαθμό τόσο εντυπωσιακό.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα και με την ίδια τη Sony, το μοντέλο 3D τηλεόρασης που επιδείχθηκε ήταν εργαστηριακό, ακόμη ατελές και σε καμία περίπτωση κοντά στο τελικό εμπορικό μοντέλο, που θα κυκλοφορήσει το Μάιο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ