Race Driver: Grid

Όσοι οδηγοί, προσέλθετε!

Είναι μάλλον ειρωνικό το γεγονός ότι ενώ, για δεκαετίες, οι Η/Υ ήταν το φορμά που φιλοξενούσε τα περισσότερα simulators, ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης για το σπίτι έχει... "στριμώξει στη γωνία" την δημοφιλέστερη υποκατηγορία τους, αυτή των τετρατρόχων. Αναφερόμαστε προφανώς στα PlayStation και τη σειρά των Gran Turismo, που έχει κερδίσει τον τίτλο του απόλυτου "driving simulator" στα μάτια εκατομμυρίων gamers, παρά την ύπαρξη εξαιρετικών αντίστοιχων τίτλων σε PC, όπως τα GTR της SimBin. Η Codemasters κυκλοφορεί αυτές τις μέρες μία ολοκαίνουργια πρόταση που θεωρητικά ανήκει στην ίδια συνομοταξία, το Grid - και το ερώτημα είναι: έχει ο τίτλος αυτός όλα τα προσόντα για να σταθεί δίπλα στο GT5 Prologue ή θα μας οδηγήσει στις περυσινές... γκρίνιες, όταν η ίδια εταιρεία μετέτρεψε τη σειρά των Colin McRae Rally σε "ευρείας κατανάλωσης" racing game, με το DiRT;

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενασχόλησης με το Grid, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει ότι "φόβος" για φαινόμενα αντίστοιχα του DiRT δεν υπάρχουν. Η CodeMasters ουσιαστικά προορίζει τον νέο της τίτλο για το κοινό που αγάπησε τα TOCA, υπό την έννοια ότι δίνει έμφαση στην αίσθηση που έχει κάθε αυτοκίνητο, αλλά και στην πειστικότητα των συνθηκών ενός αγώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο χειρισμός δεν είναι τόσο αυστηρός ώστε να καταστήσει τον τίτλο "καθαρόαιμο" simulator, αναπαριστά όμως με ακρίβεια τις... συνέπειες της κακής οδήγησης εκ μέρους του παίκτη - με μοντέλο παραμόρφωσης και βλάβης των οχημάτων που όντως επηρεάζει τον αγώνα - καθώς και εντυπωσιακή αναπαράσταση των συγκρούσεων. Ο τίτλος απαιτεί από τους εικονικούς οδηγούς τόσο τακτική, όσο και πραγματική επιδεξιότητα προκειμένου να τους αποδώσει τις πρώτες θέσεις της κατάταξης και να τους επιτρέψει την πρόσβαση σε επόμενους αγώνες, πρωταθλήματα και αυτοκίνητα.

Ο παίκτης ξεκινά άμεσα την καριέρα του, λαμβάνοντας μέρος σε μία σειρά από αγώνες σχετικά εύκολους, προκειμένου να ιδρύσει τη δική του ομάδα συμμετοχής. Από εκεί και πέρα... "αρχίζουν τα δύσκολα", καθώς ξεκινούν οι προκλήσεις σε διαφορετικά είδη αγωνιστικών διαδρομών, με συγκεκριμένα πολλές φορές οχήματα, ενάντια σε οδηγούς που επιδεικνύουν υψηλότερο δείκτη "ευφυΐας" απ' ότι συνηθίζεται σε games του είδους. Όλα δεν είναι ρόδινα πάντως όσον αφορά στο περιεχόμενο αφού, αντικειμενικά, τα 45 μόλις διαθέσιμα οχήματα "ακούγονται" λίγα με τα σημερινά δεδομένα, ενώ και οι δυνατότητες "ρύθμισης" των επιμέρους συστημάτων τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Το γεγονός δεν θα στερήσει ώρες ψυχαγωγίας από τους περισσότερους gamers, είναι αλήθεια όμως πως όσοι αγάπησαν π.χ. το Forza Motorsport 2 στο Xbox 360 θα απογοητευθούν σε έναν βαθμό από τα παραπάνω, αλλά και την έλλειψη... "καλλωπιστικής" λειτουργίας των οχημάτων, που θα τα καθιστούσε μοναδικά.

Στον τεχνικό τομέα, πάντως, δεν μπορούν να υπάρξουν παράπονα από την παραγωγή της Codemasters. Τα γραφικά είναι άκρως εντυπωσιακά (ειδικά σε ικανά μηχανήματα που μπορούν να αξιοποιήσουν υψηλές αναλύσεις) και σε πολλά σημεία σχεδόν τηλεοπτικής ποιότητας, ειδικά κατά την διάρκεια των replay μετά από κάθε αγώνα. Οι απαιτήσεις του τίτλου σε hardware κρίνονται λογικές για τα όσα αναπαριστά, επιτρέποντας και σε μέσης δυναμικής Η/Υ να αποδώσουν χωρίς προβλήματα στο gameplay. Η παρουσίαση θυμίζει ελαφρώς το DiRT, με... "κινηματογραφική" εισαγωγή, "δυναμικά" menu επιλογών και προσοχή στη λεπτομέρεια κάθε στοιχείου της συνολικά. Ο ήχος είναι - έτσι για αλλαγή - το ίδιο φροντισμένος με τα γραφικά, έχοντας να επιδείξει πολύ καλή μουσική, εκπληκτικά εφέ και μόνο μέτριου επιπέδου απόδοση της ομιλίας των "συνεργατών" του παίκτη. Οι διαθέσιμοι τρόποι παιχνιδιού εμπεριέχουν άλλωστε και Δικτυακά modes τα οποία, αν και λίγα στον αριθμό, καλύπτουν ικανοποιητικότατα τις επιλογές που προτιμούν συνήθως οι PC gamers.

Από τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το Grid δεν πρόκειται να... "εκθρονίσει" το Gran Turismo 5 (όταν αυτό εμφανιστεί στην πλήρη του έκδοση φυσικά) από το θρόνο του πληρέστερου "driving simulator". Δεν έχει τον πλούτο περιεχομένου, τη φιλοδοξία στις διαθέσιμες επιλογές παιχνιδιού, αλλά και την απαραίτητου επιπέδου αληθοφάνεια στο χειρισμό και την "αίσθηση", προκειμένου να επιτύχει κάτι τέτοιο. Είναι όμως ο καλύτερος καινούργιος τίτλος "ρεαλιστικής" απόδοσης αγώνων αυτοκινήτων για PC εδώ και πολύ καιρό, όντας προσεγμένος, συναρπαστικός και αρκούντως εντυπωσιακός οπτικοακουστικά. Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο τίτλοι αναφέρονται - έστω και συγκριτικά - στην ίδια παράγραφο, πιθανώς "μιλά από μόνο του" στα μάτια των κατόχων PC. Μέχρι την κυκλοφορία του GTR Evolution, φυσικά...

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ