PSP, έκδοση 3.0

Ενδιαφέρον, μα μικρό, βήμα μπροστά

Επιβεβαιώνοντας τελικά τις φήμες που την ήθελαν να έχει εδώ και μήνες σχεδιάσει μία νέα "έκδοση" του PSP, η Sony επέδειξε στο πλαίσιο της έκθεσης Game Convention στη Λειψία το ανανεωμένο PlayStation Portable που θα αντικαταστήσει το παρόν Slim & Lite στην παγκόσμια αγορά από τον Οκτώβρη. Το εν λόγω μοντέλο, με τον κωδικό PSP-3000, δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από πλευράς design από την έκδοση που διαδέχεται (έχει μόνο ελαφρώς "στρογγυλεμένα" άκρα) και προσφέρει τις ίδιες σε γενικές γραμμές λειτουργίες, χαρακτηριζόμενο από την ίδια διασυνδεσιμότητα και την ίδια αυτονομία. Φέρει ωστόσο στο προσκήνιο μία βελτίωση και μία προσθήκη: αν και όχι πάρα πολύ σημαντικές από μόνες τους, σε συνδυασμό "δικαιολογούν" - έστω και οριακά - την κυκλοφορία νέας έκδοσης για το φορητό hardware της Sony.

H βελτίωση εντοπίζεται στην οθόνη, η οποία είναι φωτεινότερη, ευκρινέστερη και ικανή να απεικονίσει περισσότερα χρώματα ταυτόχρονα, καθιστώντας ακόμη ομορφότερα τα γραφικά των games του PSP. Το γεγονός ότι η οθόνη με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται εύχρηστη ακόμη και κάτω από το φως του ήλιου είναι προφανώς σημαντικό για φορητό σύστημα ψυχαγωγίας. Η προσθήκη εντοπίζεται στο ενσωματωμένο μικρόφωνο, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατόχους PSP να διενεργούν τηλεφωνικές κλήσεις "hands free" μέσω της εφαρμογής Skype που θα φέρει (προεγκατεστημένη πλέον) το νέο PlayStation Portable. Δεν έχει γίνει ακόμη λόγος για το αν και κατά πόσο θα αξιοποιηθεί το μικρόφωνο και σε games.

Το νέο PSP θα πωλείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από τις 15 Οκτωβρίου. Θα διατεθεί με την μορφή "πακέτου", συνδυασμένο με έναν νέο τίτλο (οι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορους εμπορικούς, όπως τα νέα FIFA και Harry Potter), στην προτεινόμενη λιανική τιμή των 199 ευρώ, ενώ αυτόνομο θα διατίθεται στην ίδια τιμή με το σημερινό μοντέλο, δηλαδή τα 169 ευρώ. Σε απαράλλακτη τιμή θα διατίθεται πάντως μέχρι τότε το Slim&Lite, το οποίο από τον Οκτώβρη και μετά θα αντικατασταθεί πλήρως από το καινούργιο μοντέλο.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η κυκλοφορία νέας έκδοσης για το PlayStation Portable δεν ήταν πραγματικά επιβεβλημένη αυτή τη στιγμή, ενώ τα καινούργια στοιχεία που το PSP-3000 (αν και σαφώς ευπρόσδεκτα) δεν είναι ακριβώς ριζοσπαστικά. Οφείλει, ωστόσο, να αναγνωρίσει κανείς στη Sony τα εύσημα για την πρόθεσή της να προσφέρει καλύτερο, πληρέστερο hardware χωρίς να "χρεώσει" τον τελικό καταναλωτή γι' αυτό, ενώ και το timing της ανακοίνωσης και κυκλοφορίας της νέας έκδοσης ήταν σχεδόν ιδανικό.

Πολύ πιθανότερο όμως - σύμφωνα άλλωστε και με παρελθούσες δηλώσεις του ίδιου του David Reeves της Sony - είναι το γεγονός ότι στο εσωτερικό του το νέο μοντέλο κρύβει ανασχεδιασμένα υποσυστήματα που σκοπό έχουν (α) να μειώσουν το κόστος παραγωγής του νέου PSP και να μεγαλώσουν το περιθώριο κέρδους της ιαπωνικής εταιρείας και (β) να αλλάξουν το hardware αρκετά, ώστε να... "κάνουν τη ζωή δύσκολη" στους hackers που έχουν πανυγηρικά παραβιάσει το σύστημα ασφαλείας των παρελθόντων μοντέλων, επιτρέποντάς τους να εκτελούν κλεψίτυπες εκδόσεις των games του PSP από Memory Stick. Το αν και κατά πόσο, φυσικά, και η νέα αυτή εκδοχή του hardware του PSP θα καταφέρει μακροπρόθεσμα (ή και βραχυπρόθεσμα!) να "αντέξει στις πιέσεις" διάσημων hacker, απομένει να αποδειχθεί...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ