PS Vita: οι υπόλοιπες λειτουργίες

Τί άλλο προσφέρει το φορητό σύστημα της Sony και πόσο καλά;

Τη συζήτηση του αν και κατά πόσο το ευρύτερο κοινό - πέρα από τους αφοσιωμένους gamers δηλαδή - θα αγαπήσει από την πρώτη μέρα το PS Vita την έχουμε κάνει και ξανακάνει με γνωστούς, φίλους, συναδέλφους και συνεργάτες ουκ ολίγες φορές από τη μέρα που ανακοινώθηκε το σύστημα της Sony. Οι απόψεις διίστανται, σε ένα ωστόσο συμφωνούμε όλοι: η αξία που παίρνει πλέον στα μάτια ενός επίδοξου αγοραστή ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, διαμορφώνεται πλέον - καλώς ή καλώς - και από το τί μπορεί να κάνει με αυτό πέραν του gaming. Ποιά είναι η εικόνα που δίνει λοιπόν το PS Vita στις δευτερεύουσες αυτές μεν λειτουργίες, χωρίς τις οποίες όμως θα φαινόταν ελλιπές;

Πρώτα, όσον αφορά στο ρόλο του ως media player. Ναι, το κοινό στο οποίο απευθύνεται - στην πρώτη φάση της κυκλοφορίας του τουλάχιστον - το Vita, το πιθανότερο είναι να έχει ήδη smartphone και να το χρησιμοποιεί π.χ. για ακρόαση μουσικής. Το σύστημα της Sony προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, συν αυτή της θέασης φωτογραφιών και video, το κάνει ωστόσο με τρόπο παρόμοιο αυτού στο PSP: δηλαδή τυπικά, με αρκετούς περιορισμούς και όχι αρκετή ευελιξία. Το γεγονός δεν εκπλήσσει, ο κάτοχος ενός εξελιγμένου φορητού τεχνολογικού προϊόντος εν έτει 2012 όμως δικαιούται να ζητήσει περισσότερα.

Συγκεκριμένα: το PS Vita αναγνωρίζει τα κυριότερα φορμά εικόνας και ήχου, αλλά όχι όλα (και κάποια από αυτά που δεν υποστηρίζει είναι σημαντικά). Με τη μουσική και τις φωτογραφίες δεν περιμένουμε η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών να αντιμετωπίσει πρόβλημα, το Vita ωστόσο παραμένει - όπως και το PSP και το PS3 - ιδιότροπο όσον αφορά στις μορφές αρχείων video που υποστηρίζει. Αυτές είναι... μία πρακτικά (η H.264/MPEG-4) και σ' αυτήν, με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαμόρφωσης των σχετικών αρχείων. Πρακτικό αποτέλεσμα: πολλά από τα video με τα οποία πειραματιστήκαμε - τα οποία χρησιμοποιούμε ως standard για τις δοκιμές μας σε κινητά τηλέφωνα, φορητά και οικιακά media player, τηλεοράσεις κλπ. - χρειάστηκαν μετατροπή για να τα αναπαράγει το Vita. Για "μία στο τόσο" η διαδικασία της μετατροπής δεν είναι θέμα. Για... συχνότερα, όμως, είναι.

Εννοείται πως, σύντομα, θα κυκλοφορήσουν ειδικά βοηθητικά πρόγράμματα για PC/Mac που θα αναλαμβάνουν - όπως συνέβη με το PSP - τη μετατροπή αρχείων video στη μορφή που προτιμά το Vita. Aπλώς... να. Eίναι κρίμα να αποθαρρύνει ένα φορητό σύστημα ψυχαγωγίας με τόσο ποιοτική οθόνη, το χρήστη του από το να την αξιοποιεί για θέαση ταινιών ή τηλεοπτικών επεισοδίων (παρ' εκτός κι αν αγοραστούν απευθείας από εμπορικές υπηρεσίες... που όμως δεν είναι διαθέσιμες παντού). Πρόκειται ολοφάνερα για θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναβαθμίσεις λογισμικού, πάντοτε βεβαίως αν η Sony δείξει την απαραίτητη θέληση για κάτι τέτοιο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ