PS Vita: έτσι θα πετύχει

Τί πρέπει να κάνει η Sony το επόμενο διάστημα; Προτείνουμε!

Το νέο φορητό PlayStation, το PS Vita, βρίσκεται πλέον εδώ και 2 εβδομάδες στα ράφια των καταστημάτων - και η ως τώρα εμπορική του πορεία μπορεί να μην έχει... σαρώσει την (ομολογουμένως "μουδιασμένη" από την οικονομική δυστοκία) αγορά, είναι όμως άκρως θετική και πολλά υποσχόμενη. Είναι κι εξασφαλισμένη; Με μία λέξη, όχι. Τόσο εμείς, όσο και η Sony - όσο και το ίδιο το κοινό έχουμε την εντύπωση μερικές φορές - δεν έχει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το αν και κατά πόσο οποιοδήποτε καινούργιο φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης θα είχε "εύκολη αποστολή" στο δρόμο προς την καθιέρωση. Τα smartphones βρίσκονται παντού, τα tablet γίνονται όλο και φθηνότερα, ενώ το Nintendo 3DS έχει αρχίσει να δείχνει επιτέλους τα καλά του στοιχεία (κι ας βαίνει προς πιθανή... απόσυρση κι επανέκδοση). Μετά από ένα καλό ξεκίνημα, λοιπόν, πώς μπορεί το Vita να συνεχίσει επιτυχημένα και να καθιερώσει σύντομα πελατειακή βάση αξιόλογη;

Η απάντηση θα χρειαζόταν κάτω από κανονικές συνθήκες... πολλές σελίδες για να δοθεί πλήρως, αρκεί ωστόσο μία πρόταση για να αποδοθεί το ίδιο νόημα. Το PS Vita θα πετύχει αν η Sony δεν επαναλάβει όχι μόνο τα δικά της λάθη, αλλά και τα λάθη της Nintendo. Ακούγεται παράξενο, αλλά σαφώς ισχύει: για άλλους λόγους άργησε να "πάρει μπροστά" το PSP, για άλλους λόγους παραλίγο να "ναυαγήσει" πέρυσι το 3DS. Ορίστε, λοιπόν, τί μπορεί να κάνει η Sony ώστε να αναδείξει το επόμενο διάστημα το Vita, όπως του αξίζει.

Πρώτον κι αρχή: το Vita έχει αυτή τη στιγμή μία "φόρα" (momentum το αποκαλούν οι Σάξονες) στην αγορά, έναν ρυθμό: βρίσκεται στην επικαιρότητα όχι μόνο ως νέο προϊόν, αλλά και για τα games και τις υπηρεσίες του. Αυτόν τον ρυθμό, πρέπει να τον διατηρήσει. Ό,τι έπαθε πέρυσι το 3DS, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά με κάποιους τίτλους και στη συνέχεια... "βάλτωσε" για μήνες, το Vita θα πρέπει να το αποφύγει φροντίζοντας να προσφέρει σε όσους το τίμησαν νωρίς το αίσθημα της δικαίωσης για την επιλογή τους, και σε όσους φάνηκαν διστακτικοί, περισσότερους λόγους να το αποκτήσουν. Με άλλα λόγια, περισσότερα ποιοτικά games, υπηρεσίες κι εφαρμογές (apps) για το Vita. Δεν χρειάζεται να είναι... αμέτρητα όλα αυτά, χρειάζεται όμως να εμφανίζονται τακτικά.

Δεύτερον: πιο πολλά οικονομικά games στο PS Store. Ισχυρότατο "επιχείρημα" του App Store της Apple είναι τα πολυάριθμα games που προσφέρει σε απίθανα χαμηλές τιμές (€0.99-€2.99). Το Vita δεν μπορεί άμεσα να "χτίσει" την ίδια μεγάλη βιβλιοθήκη και ν' ανταγωνιστεί τα iPhone/iPad με τόσο χαμηλές τιμές, όμως οφείλει να επιδιώξει να προσφέρει ικανοποιητικό αριθμό από games σε διάφορες ζώνες τιμών. Έτσι οι κάτοχοι του Vita θα έχουν πάντοτε κάποια επιλογή ενδιαφέρουσα με προσιτό κόστος στο PS Store και δεν θα πρέπει να περιμένουν μόνο τις ΑΑΑ παραγωγές που κυκλοφορούν σε κάρτες μνήμης. Το MotorStorm RC και το Super Stardust Delta, για παράδειγμα, είναι μια καλή αρχή. Χρειάζονται κι άλλοι τέτοιοι τίτλοι και μάλιστα από μικρότερες, ανεξάρτητες ομάδες δημιουργίας, ώστε οι πιθανότητες να είναι διαφορετικοί από τους συνηθισμένους, να αυξηθούν. Αμήν και πότε!

Τρίτον: χαμηλότερες τιμές στις κάρτες μνήμης του. Ναι, το καταλαβαίνουμε πως η Sony περιμένει έσοδα από όλα τα αξεσουάρ του Vita, οπότε κι από αυτές. Είναι όμως δύσκολο να δικαιολογηθούν διαφορές τόσο μεγάλες σε σχέση με το κόστος άλλων καρτών μνήμης - μία "απλή" SD των 4 GB κοστίζει €7 και του Vita €20, μία SD των 8 GB €10 και η αντίστοιχη του Vita €35 - ειδικά όταν οι κάρτες αυτές είναι πρακτικά απαραίτητες για να αξιοποιήσει κανείς το νέο φορητό PlayStation σοβαρά. Η κάρτα μνήμης των 16 GB κοστίζει περίπου €55 (δεν την έχουμε ακόμη βρει διαθέσιμη) ενώ, αν/όταν έλθει στην Ελλάδα, αυτή των 32 GB θα κοστίζει πάνω από €100. Το κόστος των καρτών αυτών δεν είναι μόνο πρόσθετο έξοδο για το καταναλωτικό κοινό, είναι και παράγοντας που "κρατά πίσω" το PlayStation Store και τις αγορές από αυτό. Όσο ταχύτερα μειωθούν οι τιμές αυτές, τόσο το καλύτερο.

Σαφώς και αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια από τα παραπάνω δεν... περνούν από το χέρι της Sony μόνο: το αν θα "αγκαλιάσουν" οι ανεξάρτητες ομάδες ανάπτυξης πρωτότυπων games το Vita, είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει, αλλά όχι να εξασφαλίσει από μόνη της. Και προφανώς "δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα", κοινώς και σχετικά χαμηλή τιμή πώλησης για το Vita, και πολύ φθηνές κάρτες μνήμης. Όμως το νέο φορητό PlayStation είναι πάρα, πάρα πολύ καλό προϊόν: πέρα από κάθε αμφιβολία και χωρίς κανένα περιθώριο συζήτησης, το καλύτερο του είδους εδώ και πολλά χρόνια. Δικαιούται να έχει την ευκαιρία του στην αγορά όσο ελάχιστα άλλα συστήματα ψηφιακής διασκέδασης μπορούμε να σκεφτούμε - και θα ήταν κρίμα να μην την έχει, για οποιονδήποτε λόγο. Σε λίγες μέρες η Sony ανακοινώνει νέα games κι υπηρεσίες γι' αυτό, ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι μέχρι τον Ιούνιο - οπότε περιμένουμε "βροχή" από ανακοινώσεις ούτως ή άλλως. Όμως οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί - και θα πρέπει να είναι σταθερή, όχι αναιμική ή διστακτική, η παρουσία του Vita στη διάρκειά τους. Όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ