PS Plus: ερωτήσεις, απαντήσεις

Όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για ν' αξιοποιήσει στο έπακρο τη συνδρομή του

To PlayStation Plus είναι συνδρομητική υπηρεσία: με άλλα λόγια ο καταναλωτής καταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό για να λάβει το περιεχόμενο, τις λειτουργίες και τα προνόμια που η υπηρεσία αυτή προσφέρει. Όπως όλες οι συνδρομητικές υπηρεσίες, έτσι και αυτή έχει συγκεκριμένους όρους χρήσης, ώστε να "θέτει σε κάποιο πλαίσιο" τη σχέση της με το κοινό. Ευτυχώς η Sony στο PS Plus έχει φροντίσει ώστε οι σχετικοί όροι να μην είναι δυσνόητοι ή επιτηδευμένα περίπλοκοι - έχει όμως μία σημασία να παραθέσουμε τους βασικούς σε... απλά ελληνικά, ώστε να γνωρίζει κανείς τί αγοράζει με τα χρήματά του όταν αποκτά μία συνδρομή PS Plus. Σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, λοιπόν!

Ποιοί είναι οι βασικοί όροι;
Οι εξής: ο χρήστης πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του (σε άλλη περίπτωση μπορεί να προχωρήσει στην ίδια ενέργεια για λογαριασμό του π.χ. ο γονέας του). Το κόστος συνδρομής είναι €49.99 για 12 μήνες και €14.99 για 3 μήνες. Η συνδρομή είναι συνδεδεμένη με το κωδικό όνομα (user name) του χρήστη στο PlayStation Network και δεν μπορεί να "μεταφερθεί" σε άλλου. Για την πληρωμή της συνδρομής μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα, μπορεί και όχι: η συνδρομή μπορεί να χρεωθεί απευθείας από το ψηφιακό "πορτοφόλι" (wallet) του χρήστη στο PlayStation Store, στο οποίο μπορούν να "κατατεθούν" χρήματα και με προπληρωμένες κάρτες που αγοράζονται από κατάστημα. Και... αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα βασικά!


Τα games που μού προσφέρει το PS Plus δωρεάν, είναι δικά μου για πάντα;
Είναι ο καλύτερος τρόπος να θέσουμε την ερώτηση αυτή, γιατί έτσι ουσιαστικά υπογραμμίζεται η διαφορά του "συνδρομητικού" μοντέλου με αυτό της παραδοσιακής αγοράς περιεχομένου. Η απάντηση είναι απλή: τα games ανήκουν και συνεχίζουν να ανήκουν στον χρήστη, για όσο διάστημα είναι συνδρομητής της υπηρεσίας. Αυτά, και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο τού έχει προσφερθεί δωρεάν, δεν είναι προσβάσιμα αν η συνδρομή του λήξει, ενεργοποιούνται όμως ξανά αμέσως μόλις την ανανεώσει.

Το μοντέλο αυτό λειτουργεί θετικά τόσο τη Sony, όσο και τους gamers. Τη Sony επειδή, ε, μεταξύ μας, την συμφέρει να έχει έναν σημαντικό, μόνιμο λόγο για να ανανεώνει κανείς τη συνδρομή του: τη συλλογή με games (το λιγότερο 72 σε κάθε έτος και για τα τρία PlayStation μαζί), που "χτίζει" όσο περνάει ο καιρός. Τους gamers τους συμφέρει επίσης επειδή... ας είμαστε ειλικρινείς: από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε ή έστω παίξουμε για κάποιες εβδομάδες ή μήνες τα περισσότερα video games, σπάνια έως πολύ σπάνια γυρνάμε σε αυτά. Αυτό που προσφέρει, λοιπόν, το PS Plus πρακτικά είναι - στο χειρότερο σενάριο - την ενοικίαση 72 games το χρόνο, στην τιμή αγοράς... ενός. Και όσο περισσότερους λόγους μάς δίνει η Sony να παραμένουμε συνδρομητές, τόσα περισσότερα games κρατάμε στη συλλογή μας. Σωστό για όλους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ