PS4 vs Xbox One vs Switch vs PC: ένας νικητής - ποιός;

Κάνουμε την καταμέτρηση θετικών κι αρνητικών, προτείνουμε την καλύτερη συνολικά επιλογή

Αντιπαραβάλλοντας σε αυτό το αφιέρωμα τα τέσσερα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης σε όλα τα επίπεδα και σε πραγματικούς όρους αγοράς, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε πως αυτή έχει... ήδη αποφασίσει χωρίς την δική μας άποψη: το PlayStation4 πλησιάζει τα 110 εκατομμύρια συστήματα σε πωλήσεις παγκοσμίως. Αυτήν την πελατειακή βάση δεν πρόκειται ποτέ να αγγίξει ο άμεσος ανταγωνισμός του, είναι δε ένας αριθμός που πιθανότατα ξεπερνά σημαντικά τον αριθμό των ενεργών Gaming PC (όπως τα ορίσαμε) σε όλον τον κόσμο. Οι gamers σήμερα έχουν περισσότερες επιλογές και τρόπους διασκέδασης από ποτέ - τίμησαν όμως, και με το παραπάνω, το σύστημα της Sony γιατί πολύ απλά οι Ιάπωνες δεν έκαναν κανένα σημαντικό λάθος στην τακτική τους και προσέφεραν στον κόσμο ακριβώς αυτό που ζητούσε.

Από αυτήν την πλευρά το ερώτημα στον τίτλο αυτού του άρθρου έχει... ήδη απαντηθεί: το PlayStation4 είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής με τα δεδομένα της αγοράς ως έχουν αυτήν την στιγμή. Είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή συνολικά, καθώς συγκεντρώνει πρακτικά τα πάντα: προσιτή τιμή, τεράστια βιβλιοθήκη με ΑΑΑ games απ' όλες τις κατηγορίες, κορυφαίους αποκλειστικούς τίτλους που αξίζει να αγοράσει κανείς το σύστημα αυτό για να παίξει, άρτιες Δικτυακές υπηρεσίες, αναβαθμίσιμο αποθηκευτικό χώρο - και, το κυριότερο ίσως, σχεδόν... καθολική παρουσία στην κοινότητα των gamers, η οποία εγγυάται πως η παρέα όποιου σκέπτεται να αγοράσει PS4, κατά πάσα πιθανότητα με PS4 παίζει επίσης. Η υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα είναι για το κοινό της χώρας μας σημαντική, η υποστήριξη στο PlayStastion VR αληθινό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσει κανείς το PS4 Pro για να απολαύσει όλα τα παραπάνω, για τους κατόχους τηλεοράσεων ανάλυσης 4Κ, όμως, θεωρούμε πως την χρηματική διαφορά του με το PS4 την δικαιολογεί έμπρακτα και σαφώς την αξίζει.

Ο άμεσος ανταγωνισμός του, το Xbox One και δευτερευόντως το Switch, διαθέτει φυσιά ορισμένες δυνατότητες που δεν χαρακτηρίζουν το PS4. Το πρώτο είναι ολοφάνερα καλύτερο σε ρόλο 4K media player για ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, αφού και δίσκους Ultra HD Blu-ray αξιοποιεί, και ικανότερα apps για το υλικό των Netflix/Amazon Prime Video προσφέρει. Το δεύτερο ως υβριδικό είναι (και) φορητό, ρόλος στον οποίο το σύστημα της Nintendo... "παίζει χωρίς αντίπαλο" πλέον. Όμως τα ιδιαίτερα αυτά πλεονεκτήματα θα πρέπει να ενδιαφέρουν εξ αρχής και επί τούτου όποιον σκέπτεται να αποκτήσει Xbox One ή Switch - και δεν αναιρούν το γεγονός ότι, ενώ αμφότερα προσφέρουν μερικές εξαιρετικές παραγωγές, για ψυχαγωγία συγκεκριμένα με games δεν πλησιάζουν τα όσα προσφέρει σε αυτόν τον τομέα ένα PS4/PS4 Pro συνολικά.

Τα παραπάνω οδηγούν... νομοτελειακά στην αντιπαράθεση ενός PS4 με ένα Gaming PC ως μόνη εκκρεμότητα - και η άποψή μας παραμένει: το πρώτο είναι για όλους, το δεύτερο όχι. Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα PS4, αφού αυτό είναι απλό στην λειτουργία και δεν χρειάζεται κανενός είδους... φροντίδα, δεν μπορεί όμως οποιοσδήποτε να "κρατά σε φόρμα" ένα Gaming PC (χωρίς να μάθει έστω έναν αριθμό από πράγματα που όμως δεν προτίθενται όλοι να μάθουν απλώς για να παίζουν). Η διαφορά στο κόστος ανάμεσα στα δύο συστήματα είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη ή... πάρα πολύ μεγάλη - και τα τελευταία χρόνια στους πιο πολλούς κοινούς τίτλους των PS4/PC δεν δικαιολογείται εύκολα. Σε ορισμένα είδη games τα δεύτερα απολαμβάνουν ένα πλεονέκτημα όσον αφορά στον χειρισμό, μα αυτά μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Με άλλα λόγια: το Gaming PC είναι προτιμότερο μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια. Και μάλιστα λιγοστά.

Η... σειρά προτίμησης για να ψυχαγωγηθεί κανείς με games στο τέλος του 2019 και στο προσεχές μέλλον έχει, λοιπόν, ως εξής: Sony PlayStation4 (η ασφαλής και εξ ορισμού πρώτη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών), Nintendo Switch (αν η φορητότητα και οι τίτλοι της ίδιας της Nintendo έχουν την απαραίτητη βαρύτητα ως κριτήρια), Gaming PC (αν έχει γίνει εξ αρχής η παραδοχή του αυξημένου κόστους απόκτησης και υπάρχει η τεχνογνωσία για την διαχείρισή του), Xbox One (αν η θέαση ταινιών/σειρών ανάλυσης 4Κ μετρά όσο τα games και γι' αυτά έχει γίνει η παραδοχή της περιορισμένης γκάμας σε κορυφαία αποκλειστικά).

Όλα τα συστήματα έχουν προτερήματα και μειονεκτήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα - όμως το PlayStation4 είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτών για διασκέδαση με games. Είναι μεγάλο πράγμα να υποστηρίξει κανείς για καταναλωτικό προϊόν τεχνολογίας πως "θ' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις οποιουδήποτε το αγοράσει", όμως αυτό ακριβώς κατόρθωσε το PS4 μετά από 6 χρόνια επιτυχημένης πορείας και σωστών επιλογών: κατέστησε τον εαυτό του το de facto σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της αγοράς. Είναι η προφανής κι αδίστακτα σωστή επιλογή για οποιονδήποτε δεν έχει κανένα τέτοιο σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, αλλά και υποχρεωτική επένδυση για τον αφοσιωμένο gamer, καθώς σχεδόν... δεν νοείται πια τέτοιος χωρίς PS4 (καθώς αυτό κατέχει αποκλειστικές παραγωγές τόσο ποιοτικές που θεωρούνται πλέον must-play ανεξαρτήτως φορμά). Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι. Και τα της Sony, στην Sony!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ