PlayStation Now: σύντομα και με games του PS4

Εμπλουτίζεται με νεότερες παραγωγές η συνδρομητική υπηρεσία της Sony, εξελίξεις μέσα στο 2017

Οι πρωταγωνίστριες εταιρείες στον χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας αναζητούν όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους για να προσφέρουν υπηρεσίες κερδοφόρες και παράλληλα συμφέρουσες στο κοινό - και σε αυτό το πλαίσιο η Sony είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια περίπου την σταδιακή υλοποίηση του PlayStation Now, της υπηρεσίας "μετάδοσης" games με την οποία μπορεί να παίξει κανείς περίπου 500 τίτλους του PlayStation3 χωρίς να χρειαστεί να τους εγκαταστήσει στην εκάστοτε συσκευή. Το PS Now είχε παραμείνει, από τις αρχές του 2016 και μετά, πρακτικά στο περιθώριο καθώς η Sony είχε επικεντρωθεί στην διεύρυνση της πελατειακής βάσης του PS4, την κυκλοφορία του PS VR και την διάθεση του PS4 Pro. Το 2017 αναμένονται εξελίξεις για το PS Now, ωστόσο, ξεκινώντας από το περιεχόμενο που θα προσφέρει: αυτό θα καλύπτει πλέον και τίτλους του PS4.

Η σχετική ανακοίνωση έρχεται επισήμως από την Sony και, ενώ δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσημη έναρξη της διάθεσης τίτλων PS4 στο PS Now, η (πρακτικά απαραίτητη) δοκιμαστική περίοδος θα ξεκινήσει "μέσα στις επόμενες εβδομάδες". Όταν αυτή η επίσημη έναρξη λάβει χώρα οι συνδρομητές στην υπηρεσία PS Now θα έχουν πρόσβαση και σε αυτά τα games δωρεάν, χωρίς αύξηση του σχετικού μηνιαίου αντιτίμου δηλαδή. Στην σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται πάντως η διαφορά στην ταχύτητα σύνδεσης με το Internet που θα πρέπει να διαθέτει κανείς - για τα games του PS3 η Sony ορίζει ως minimum τα 5 Mbps λήψης, οπότε για τους τίτλους του PS4 η αντίστοιχη ταχύτητα θα πρέπει να είναι, θεωρητικά, το λιγότερο η διπλάσια - ούτε ποιά θα είναι τα πρώτα games για PS4 που θα γίνουν διαθέσιμα.

Καλά όλα αυτά, βεβαίως, δεν απέχει ωστόσο από την πραγματικότητα η εκτίμηση πως το PlayStation Now ήλθε "νωρίτερα από την εποχή του" και, ως εκ τούτου, έχει περιορισμένη εμπορική επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι - μέχρι... νεωτέρας - το PS Now προσφέρεται μόνο στις ΗΠΑ, τον Καναδά την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο (δεν αφορά για την ώρα όχι μόνο τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και τους πιο πολλούς άλλους Ευρωπαίους δηλαδή). Τα θεωρητικά 5 Mbps λήψης στην εκάστοτε Δικτυκή σύνδεση ενίοτε δεν αποδεικνύονται αρκετά, ρόλο παίζουν στην απόδοση του PS Now και τα "αντανακλαστικά" της σύνδεσης αυτής (ping), ενώ τα σχεδόν 500 games του PS3 ακούγονται μεν εντυπωσιακά, όμως το καταναλωτικό ενδιαφέρον για τα πιο πολλά εξ αυτών έχει χαθεί εδώ και καιρό. Τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι από τον Αύγουστο το PS Now θα είναι διαθέσιμο μόνο σε PS4 και PC, αφού η Sony μάλλον δεν διαπίστωσε αρκετά εκτενή χρήση του από τους κατόχους PS3, PS Vita, PS TV, Βlu-ray player και smart TV (Sony Bravia αλλά και άλλων κατασκευαστών), ώστε να το διατηρήσει ενεργό εκεί.

Όλες οι ενδείξεις, ωστόσο, συγκλίνουν στην επέκταση του PS Now και σε άλλες χώρες μέσα στο 2017 - αν μη τί άλλο έτσι ώστε να υπάρχει ένας "συνδρομητικός αντίλογος" και στο επερχόμενο Xbox Game Pass της Microsoft για τα Xbox One. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένουμε να ανακοινωθούν από την Sony στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 2017 τον Ιούνιο. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ