PlayStation Experience 2011: Συμπέρασμα, ένα

Η Sony ενορχηστρώνει την καλύτερη χρονιά του PS3; Ω, ναι!

Την Τρίτη 1/2 και την Τετάρτη 2/2 το Αθηνόραμα Digital ταξίδεψε με τη Sony Hellas στο Λονδίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην PlayStation Experience - μία εκδήλωση της Sony Computer Entertainment όπου συνήθως παρουσιάζονται όλοι οι μεγάλοι, σημαντικοί τίτλοι της χρονιάς για τα δικά της φορμά. Με την πρόσφατη αποκάλυψη του PSP2, η οποία - κακά τα ψέματα - αρχίζει βαθμιαία να μετατοπίζει το βάρος του ενδιαφέροντος σε αυτό κι όχι τόσο στο υπάρχον PSP πια, η φετινή PlayStation Experience επικεντρώθηκε στο PlayStation3. Και πολύ καλά έκανε, καθώς το 2011 διαφαίνεται να είναι η χρονιά κατά την οποία το PS3 θα έχει την πλουσιότερη σειρά τίτλων στην ως τώρα διαδρομή του (όλη η επόμενη εβδομάδα αφιερωμένη σε αυτούς θα είναι!). Το γεγονός, πάντως, ότι αυτή η χρονιά συγκεκριμένα έχει αυτό το χαρακτηριστικό, θα επηρεάσει σε πολλαπλά επίπεδα τη θέση από την οποία το PS3 θα εισέλθει στην ερχόμενη εορταστική περίοδο. Για πολλούς λόγους.

Στην PlayStation Experience παρουσιάστηκαν τίτλοι ήδη γνωστοί: δεν είχαμε καμία αποκάλυψη "από το πουθενά". Η Sony ωστόσο αυτή τη φορά δεν είχε σκοπό να καταπλήξει, αλλά να κάνει μια μικρή... επίδειξη δύναμης: και μόνο το πλήθος των ΑΑΑ τίτλων που είναι προγραμματισμένοι φέτος για κυκλοφορία, πόσο μάλλον το εύρος τους, ήταν αρκετά ισχυρή "δήλωση" από μόνη της. Έχουμε και λέμε: DC Universe Online που μετρά μερικές ημέρες ήδη στα καταστήματα. Killzone 3, σε μερικές εβδομάδες. MotorStorm Apocalypse το Μάρτιο. Infamous 2 τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Resistance 3 το Σεπτέμβριο. Uncharted 3 το Νοέμβριο. Και δίπλα τους, σίγουρα ως το τέλος του χρόνου, τα remake υψηλής ευκρίνειας των Ico και Shadow of the Colossus, το PlayStation Move Heroes, το Ratchet and Clank All for One και - ευελπιστούμε - το The Last Guardian. Όλα για το PS3, όλα αποκλειστικά.

Όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς, η επένδυση της Sony σε εσωτερικές ομάδες δημιουργίας ή εταιρείες που επικεντρώνονται στα φορμά της, έχει όχι απλώς αποδώσει καρπούς... έχει πια χαρίσει στην ιαπωνική εταιρεία ολοφάνερο πλεονέκτημα. Αντιπαραβάλλοντας αυτή την επιλογή της με την αντίστοιχη της Microsoft, που βαθμιαία μείωσε τον αντίστοιχο αριθμό εσωτερικών ομάδων δημιουργίας και τις εξωτερικές αποκλειστικές συνεργασίες, δεν μπορεί παρά να δικαιώνεται η Sony, κι ας χρειάστηκε χρόνος (και χρήμα) γι' αυτό. Το 2011 θα κυλήσει για το PlayStation3 εξαιρετικά, καθώς τα games προδιαγραφών ΑΑΑ γι' αυτό είναι τοποθετημένα άριστα και οι κάτοχοι PS3 θα έχουν συνεχώς κάτι νέο πολύ αξιόλογο ν' αγοράσουν. Σε αντιπαραβολή, για το Xbox 360 η άνοιξη και το καλοκαίρι όσον αφορά στις αποκλειστικότητες προδιαγράφονται φτωχές - αν όχι άδειες - περίοδοι, ενώ από Σεπτέμβρη μόνο για το Gears of War 3 γνωρίζουμε ως τώρα. Ναι, η Microsoft έχει εστιάσει στο Kinect για το 2011, η ανισορροπία όμως ανάμεσα στα προγράμματα κυκλοφορίας των δύο αντίπαλων φορμά παραμένει μεγάλη.

Κι ερχόμαστε στο... κρίσιμο του θέματος. Το Xbox 360 κάνει κάθε χρόνο μια "κοιλιά" ως το καλοκαίρι, όμως τα πράγματα φέτος είναι σοβαρότερα. Το PlayStation 3 έχει πλησιάσει πια σε "απόσταση βολής" (μόλις 3 εκατομμύρια συστήματα διαφορά) και το πλεονέκτημα του ενός έτους παραπάνω στην αγορά για τη Microsoft έχει πρακτικά χαθεί. Το Killzone 3 είναι το είδος του τίτλου που... φλερτάρει με τον χαρακτηρισμό του system seller, του κορυφαίου εκείνου video game για το οποίο αξίζει να αποκτήσει κανείς ένα PS3. Αντίστοιχο τίτλο το Xbox 360 μέχρι την έκθεση της Ε3 του Ιουνίου δεν έχει. Έτσι, ενώ οι πωλήσεις του Xbox 360 φυσιολογικά θα μειωθούν στο επόμενο τετράμηνο, του PS3 θα παραμείνουν σταθερές ή θα αυξηθούν. Και το καλοκαίρι θα κυλήσει παρόμοια. Πράγμα που σημαίνει ότι η Microsoft θα πρέπει να βγάλει έναν... τεράστιο λαγό από το καπέλο της στην Ε3, αν θέλει να αντιμετωπίσει ίσοις όροις τη Sony το χειμώνα. Πέραν του Gears 3, όμως, ποιός άλλος τίτλος θα είχε τέτοιο ειδικό βάρος και δεν γνωρίζουμε ήδη γι' αυτόν; Αγαπάμε τις εκπλήξεις, και προσβλέπουμε σε αυτές, αλλά... από πιθανότητες; Χμ.

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, πάντως, είναι το εξής: οι κάτοχοι PS3 μπορούν να προσβλέπουν στο 2011 ως την καλύτερη... ever χρονιά του συστήματός τους. Το GT5 συνεχίζει να πωλείται σταθερά και να βελτιώνεται, δημοφιλείς κατηγορίες όπως αυτές των shoot' em up πρώτου προσώπου και των action games δέχονται φέτος υψηλού επιπέδου νέα μέλη, το PlayStation Move έχει την αμέριστη υποστήριξη της Sony, η εικόνα 3D το ίδιο, ενώ τα "διαμαντάκια" του PlayStation Network αυξάνονται και πληθύνονται. Και, φυσικά, το PS3 θα φιλοξενήσει και πάλι όλες τις διάσημες σειρές τίτλων που κυκλοφορούν σε πολλαπλά φορμά από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εκδότες. Ε, είναι μετά να μην δηλώνουν αισιόδοξα τα στελέχη της Sony για μια χρονιά ακόμη καλύτερη από την προηγούμενη, στην οποία μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ πώλησης software για το PS3; Ακριβώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ