PC Gaming: Το κατεστημένο της... διαρχίας!

Intel και nVidia οι νικητές του 2007

Άκρως ενδιαφέροντα, για μια ακόμη φορά, κρίνονται τα αποτελέσματα online έρευνας που διεξάγει η Valve - η εταιρεία που προσέφερε στους gamers τα θρυλικά Half Life 2, το Counter Strike και πρόσφατα το the Orange Box - μέσα από την Δικτυακή της υπηρεσία, την Steam. Η έρευνα αφορά στα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν με την επικρατέστερη διαμόρφωση των Η/Υ που το κοινό της χρησιμοποιεί για games, στοιχεία που με τη σειρά τους σκιαγραφούν με ακρίβεια τις τάσεις της αγοράς στο χώρο του PC gaming. Η έρευνα ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου (λίγο πριν την κυκλοφορία του Crysis και άλλων ΑΑΑ τίτλων για PC) και συνεχίζεται μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε σύνολο δείγματος σχεδόν 900.000 μοναδικών συμμετοχών.

Με την πρώτη "ανάγνωση" των σχετικών charts, η επικράτηση της nVidia στο χώρο των καρτών γραφικών (το πρώτο υποσύστημα που οι PC gamers φροντίζουν να αναβαθμίσουν) είναι καταφανής: το "πράσινο στρατόπεδο" αύξησε το ποσοστό του από το 50% περίπου στο 62%, ενώ το ποσοστό της AMD (μέχρι πρότινος ATI) διά βίας ξεπερνά το 30%. Στον τομέα των κεντρικών επεξεργαστών, δε, η εικόνα είναι συγκρίσιμη με την προαναφερθείσα. Η AMD συνεχίζει να έχει τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς (σχεδιασμού, κατασκευής και διάθεσης) νέων CPU, με αποτέλεσμα η Intel - επίσης χωρίς πραγματικά σκληρή προσπάθεια - να επανακτήσει μερίδιο αγοράς που είχε πριν από δύο χρόνια χάσει. To ποσοστό της AMD μειώθηκε από το περυσινό 48% του Ιουνίου σε μόλις 43%, ενώ της Intel αυξήθηκε από το 51% σε 57%. Ως άμεση συνέπεια του γεγονότος αυτού, αυξήθηκε θεαματικά το ποσοστό των PC με διπύρηνους επεξεργαστές, από το περυσινό 20% στο 35%.

Σε άλλες διαπιστώσεις. Τα Windows Vista αύξησαν σημαντικά το ποσοστό διείσδυσής τους στα gaming PC: από το απογοητευτικό 5% του Ιουνίου 2007, τα στοιχεία τώρα καταδεικνύουν ποσοστό 13% (το οποίο βέβαια προήλθε τόσο από τις πωλήσεις νέων PC, όσο και από την σταδιακή αντιμετώπιση της πληθώρας προβλημάτων που χαρακτήρισαν τα πολυσυζητημένα Vista μέχρι και το καλοκαίρι). Δημοφιλέστερα βεβαίως παραμένουν τα Windows XP με το συντριπτικό 83%. Ως έμμεση συνέπεια της ανόδου των Vista, το "μέσο PC" είναι πλέον εξοπλισμένο με 2+ GB μνήμης σε ποσοστό 37% και με 1 έως 1.5 GB σε ποσοστό 33%. Τον Ιούνιο, επικρατέστερο ποσό μνήμης ήταν τα 512 MB (!), με ποσοστό 50%. Ουδέν κακόν αμιγές καλού...

Περαιτέρω διαπιστώσεις. Οι PC gamers συνεχίζουν να... αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι οι αυτόνομες κάρτες ήχου είναι κατά πολύ προτιμότερες από τις δωρεάν μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα ποιοτικές υλοποιήσεις που βρίσκονται ενσωματωμένες σε motherboards: τα δύο δημοφιλέστερα τέτοιου είδους chip κατέχουν μαζί ποσοστό άνω του 31%, ενώ οι κάρτες ήχου X-Fi της Creative μόλις το... 3.28% (!). Επίσης, όπως ακριβώς και τον Ιούνιο του 2007, η ταχύτητα Δικτυακής σύνδεσης των 2 Mbps παραμένει η δημοφιλέστερη με ποσοστό 34%, φανερώνοντας ότι οι παίκτες παγκοσμίως μάλλον τη θεωρούν αρκετή για τις ανάγκες τους.

Σαφής είναι, τέλος, μέσα από τα νέα στοιχεία η διαδικασία της μετάβασης των PC gamers σε οθόνες και αναλύσεις widescreen - με μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι στις widescreen οθόνες, οι διαγώνιοι των 22 και 24 ιντσών έχουν πια μόνο... 1 (!) ποσοστιαία μονάδα διαφορά από την διαγώνιο των 19 ιντσών. Πρόκειται για το εντυπωσιακότερο "άλμα" από μία επικρατούσα κατάσταση σε άλλη που έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, γεγονός στο οποίο βοήθησε σαφώς η πτώση τιμής των προϊόντων και η άνοδος του home cinema. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ