Nintendo και Wii: το δίλλημα

Ρίσκο και μεγαλύτερα κέρδη ή μείωση τιμής; Ιδού η απορία!

Όπως λένε και στις... αμερικανικές ταινίες, "τίποτε καλό δεν κρατά για πάντα". Και η Nintendo μπορεί να εντυπωσίασε τους πάντες την τελευταία τριετία με την απίθανα επιτυχημένη εμπορική πορεία του Wii, το πάρτυ όμως φαίνεται να έχει τελειώσει για την ιαπωνική εταιρεία. Οι πωλήσεις του συστήματός της σημείωσαν πτώση κατά 60% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 - μία τάση που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν οι πωλήσεις του Wii δεν είχαν μεν μειωθεί τόσο, αλλά επιβραδυνθεί σε ευδιάκριτο βαθμό (κατά 17%). Εννοείται πως το Wii δεν θα συνέχιζε τον... τρελό ρυθμό των πωλήσεών του για πάντα, όμως η θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Nintendo δεν είναι απλώς ανησυχητική. Είναι δύσκολη.

Από τη μία πλευρά, το κακό κλίμα που συνεχίζει να επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία σκιαγραφεί πια το Wii ως πολυτέλεια στα μάτια πολλών. Από την άλλη, οι μειώσεις τιμής στα Xbox 360 και PS3, δύο συστήματα με πολλαπλούς ρόλους και αδιαμφισβήτητη τεχνολογική υπεροχή έναντι του Wii, κάνουν πια τα 250 ευρώ του κόστους του να φαίνονται πολλά, πάρα πολλά. Γνώμη μας ότι πολλά ήταν... και πριν, πόσο μάλλον τώρα. Από μία... τρίτη πλευρά, η γενική αίσθηση ότι το Wii ως φορμά έχει πολύ μικρή αντοχή στο χρόνο και χαμηλού ποιοτικού επιπέδου βιβλιοθήκη τίτλων, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται πέρα από τους παραδοσιακούς gamers - που το γνώριζαν ήδη - και να "περνά" στο ευρύτερο κοινό. Αν προσθέσει κανείς και την πεποίθηση πολλών αναλυτών ότι το Wii ενδέχεται να έχει εξαντλήσει το άμεσο κοινό του ("όσοι ήταν να το πάρουν γρήγορα, το πήραν"), αντιλαμβάνεται τη θέση της Nintendo σήμερα. Εξ ου και το τέλος του πάρτυ και η αρχή ενός δρόμου δυσκολότερου σε σχέση με το παρελθόν.

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται, λοιπόν, αυτή τη στιγμή το Wii και η Nintendo μαζί του. Διατήρηση της ίδιας τιμής για αυξημένα κέρδη, με την ελπίδα πως την εορταστική περίοδο ο κόσμος - που ούτως ή άλλως θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα απ' ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι - θα "τιμήσει" ξανά το διαφορετικό; Ή μείωση τιμής στο επίπεδο των 200 ευρώ/δολαρίων, ώστε να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικά τιμολογημένο σε σχέση με τα PS3/Xbox 360, παρά το γεγονός ότι αυτά προσφέρουν υψηλότερο συντελεστή αξίας/κόστους; Ασχέτως του τί υποστηρίζει κάθε φορά που ρωτάται ο πρόεδρος της Nintendo, διάφορες ενδείξεις "προδίδουν" πως θα έχουμε εξελίξεις στο όλο θέμα. Σύντομα. Τικ-τοκ. Τικ-τοκ. Τικ-τοκ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ