Μείωση τιμής για τα Xbox 360

Ευκρίνεια υψηλή, κόστος... χαμηλό!

Μετά από ημέρες έντονης φημολογίας η Microsoft επιβεβαίωσε τη μείωση τιμής στην ευρωπαϊκή αγορά και των τριών μοντέλων Xbox 360 που κυκλοφορούν. Η μείωση διαμορφώνει τις προτάσεις της αμερικανικής εταιρείας στα 369 ευρώ για το Xbox 360 Elite, στα 269 ευρώ για το Xbox 360 Premium και στα 199 ευρώ για το Xbox 360 Arcade. Με άλλα λόγια, την μεγαλύτερη μείωση τιμής δέχθηκε μεν το Premium μοντέλο, είναι όμως ουσιαστικά το επίπεδο τιμής του Arcade αυτό που κατά βάση διαμορφώνει την νέα τιμολογιακή πολιτική της Microsoft στο χώρο της ηλεκτρονικής διασκέδασης.

Είναι γεγονός ότι, για ένα σημαντικό τμήμα του mainstream κοινού, τα 200 ευρώ ορίζουν ένα... "ψυχολογικό όριο" (ίσως αυτό που διαχωρίζει μια "σοβαρή" από μία περισσότερο "αυθόρμητη" αγορά ενός προϊόντος) και, ιστορικά, διόλου ευκαταφρόνητο δεν ήταν το ποσοστό εκείνο της πελατειακής βάσης ενός συστήματος που "μπήκε στο παιχνίδι" σε αυτό ακριβώς το σημείο. Η μείωση, άλλωστε, συμπίπτει χρονικά τόσο με την έλευση της αγοραστικής κίνησης του Πάσχα, όσο και με την έλευση του Grand Theft Auto IV, του πολυπόθητου τίτλου της Rockstar που κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα. Και τα δύο αυτά στοιχεία - και οι όποιες προωθητικές ενέργειες της Microsoft και προσφορές των εμπορικών της συνεργατών σε bundles - θα βοηθήσουν σαφέστατα το Xbox 360 να αποκτήσει περίοπτη θέση στα μάτια του αγοραστικού κοινού τις επόμενες εβδομάδες.

Η μείωση τιμής όλων των μοντέλων Xbox 360, ωστόσο, έχει και άλλες... "συνέπειες" όσον αφορά στις ισορροπίες με τον ανταγωνισμό. Το κόστος του Premium και ενός σκληρού δίσκου των 120 GB, για παράδειγμα, είναι πλέον ισοδύναμο με αυτό ενός PlayStation3, αφήνοντας στο σύστημα της Sony ως μοναδικό σημαντικό πλεονέκτημα την αναπαραγωγή ταινιών Blu-ray (κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει, αλλά μπορεί και όχι τους gamers). Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το "εισαγωγικό" μοντέλο Xbox 360, το Arcade, είναι κατά 50 ευρώ φθηνότερο από το Wii της Nintendo (και, ας μην ξεχνά κανείς, τεχνολογικά ανώτερο και high definition δυνατοτήτων). Και μόνο αυτό το γεγονός δημιουργεί νέες παραμέτρους για την επιλογή ενός συστήματος οικιακής διασκέδασης, ειδικά αν ληφθεί στα υπόψιν και το εύρος βιβλιοθήκης τίτλων του Xbox 360.

Κάτω από κανονικές συνθήκες, αυτή η "δράση" της Microsoft θα μπορούσε να είχε προξενήσει την αντίστοιχη "αντίδραση": με άλλα λόγια, μειώσεις τιμών των Wii και PS3. Ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, όμως, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρές. Από τη μία πλευρά, το Wii συνεχίζει να σημειώνει αξιόλογη εμπορική επιτυχία στην αρχική του τιμή πώλησης και δεν υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο για την Nintendo να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Από την άλλη πλευρά, το PlayStation3 έχει δεχθεί αυτόν τον καιρό ισχυρή ώθηση από την νίκη του Blu-ray επί του HD-DVD και προσβλέπει σε μία σειρά από έξοχους ΑΑΑ τίτλους στο εγγύς μέλλον (GTA IV, Gran Turismo 5 Prologue, Metal Gear Solid 4). Βάσει αυτών, το πιθανότερο είναι η Sony να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο για να κάνει την επόμενη μείωση τιμής του PS3.

Σε κάθε περίπτωση, για οποιονδήποτε καταναλωτή σκεφτόταν να αποκτήσει ένα Xbox 360 προκειμένου να απολαύσει τίτλους όπως τα Mass Effect, Bioshock και PGR4 (ή οποιονδήποτε θιασώτη των multimedia δυνατοτήτων του συστήματος της Microsoft θα ήθελε να διοχετεύσει hi-def περιεχόμενο στο νέα του panel υψηλής ευκρίνειας), αυτή είναι πιθανώς η καλύτερη στιγμή να το κάνει: επόμενη μείωση σύντομα δεν... "προβλέπεται", σίγουρα όχι μέχρι τα τέλη του 2008. To Premium είναι πιο προσιτό από ποτέ και το Arcade αποτελεί την ιδανική "εισαγωγή" στο σύγχρονο gaming. Και για την "μάχη των Χριστουγέννων", έχουμε καιρό...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ