Marvel's Spider-man

Η έκδοση για PC η καλύτερη μέχρι σήμερα εκδοχή του τίτλου, μεταφορά σχεδόν ιδανική

Το άλλο στοιχείο είναι η ανεπιτήδευτη, καθαρόαιμη διασκέδαση που προσφέρει το Spider-man τόσο με το σεναριακό του τμήμα όσο και με τις άλλες δραστηριότητες και δευτερεύουσες αποστολές: είναι μία παραγωγή που εννοεί πάνω απ' όλα να ψυχαγωγήσει, ξέγνοιαστα μα... πολύ σοβαρά ταυτόχρονα, όποιων δυνατοτήτων κι αν τυγχάνει να είναι ο εκάστοτε παίκτης. Η εύκολη εκτέλεση ακολουθίας κινήσεων (combos) στα χτυπήματα ή στην εναέρια κίνηση μέσα στο μητροπολιτικό τοπίο της Νέας Υόρκης, τα επιεική χρονικά περιθώρια αντίδρασης στις σεκάνς που απαιτούν συγκεκριμένα πλήκτρα (QTEs), τα κατανοητά gadgets και η άμεση ενεργοποίησή τους, όλα συνθέτουν μία αλληλεπιδραστική εμπειρία προσβάσιμη σε όλους που "απορροφά" τους gamers από τα πρώτα λεπτά χωρίς ποτέ να τους προβληματίσει.

Αυτός ο υψηλός δείκτης διασκέδασης για όλους είναι, θεωρούμε, πολύ σημαντικός στην συνολική εικόνα του Spider-man (ειδικά στην αγορά των PC games όπου είναι πανελάχιστοι οι διαθέσιμοι τίτλοι τέτοιου στυλ "arcade"). Πολλοί από μας ξεχνούν συχνά ότι τα video games για το ευρύ κοινό είναι πρωτίστως μορφή ψυχαγωγίας, όχι επίδειξη αντανακλαστικών ή υπομονής. Η Insomniac δεν το έχει ξεχάσει και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι' αυτό. Για τον ίδιο λόγο θα χαρούν σίγουρα και κάποια εκατομμύρια PC gamers αντί για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες που ίσως θα προτιμούσαν μια... μαζοχιστική προσέγγιση τύπου π.χ. Street Fighter στην εκτέλεση των δύσκολων κινήσεων του Spider-man ή π.χ. Dark Souls στην δύναμη των αντιπάλων του για λόγους αυθεντικότητας. Γι' αυτούς τους PC gamers υπάρχει πάντα και το επίπεδο δυσκολίας Ultimate, φυσικά!


Σημαντικό ποσοστό της ψυχαγωγίας που προσφέρει το Spider-man ανήκει και στον υψηλού επιπέδου τεχνικό του τομέα. Η Insomniac είχε αποδείξει το 2018, με το "απλό" hardware του PS4 στην διάθεσή της, για ποιούς λόγους θεωρείται από τις ικανότερες εταιρείες όσον αφορά στην απόδοση οπτικοακουστικού τομέα κορυφαίου - και η Nixxes, που ανέλαβε την μεταφορά εκείνης της έκδοσης σε PC, έκανε εξίσου ποιοτική δουλειά στην βελτιστοποίηση του τίτλου για προσωπικούς υπολογιστές. Η έκδοση αυτή όχι μόνο υποστηρίζει πλήρη ανάλυση 4Κ με απεριόριστο αριθμό καρέ - όσον... αντέχει το PC του καθενός στην ουσία! - αλλά και αναλογίες ευρείας οθόνης στα γραφικά (widescreen) καθώς και λεπτομερέστερη απεικόνιση γραφικών από αυτήν της επανέκδοσης για PS5 σε κάθε της στοιχείο. Είναι, δε, άκρως "προσαρμόσιμη" για διαφορετικής δυναμικής Η/Υ, ικανό να παιχθεί σε ανάλυση FullHD στα 60 καρέ με gaming PC που σήμερα θεωρούνται εν πολλοίς εισαγωγικά (ακόμη και χωρίς να αξιοποιούνται τεχνικές όπως οι DLSS και FSR 2.0 που επίσης υποστηρίζονται). Καθόλου άσχημα!

Σε πολύ καλών επιδόσεων PC πάντως τα γραφικά του τίτλου είναι ασυναγώνιστα σε τόσα τους στοιχεία, ώστε να... μην ξέρει από πού να ξεκινήσει κανείς: Νέα Υόρκη αχανής σε έκταση αλλά ποτέ... "με ομίχλη στο βάθος", πολύπλοκη σε αρχιτεκτονική και με πλήθος αναγνωρίσιμων κτισμάτων μα ενιαία στην περιπλάνηση, τσεκ. Λεπτομέρεια τόσο "στα ψηλά της" όσο και σε οποιοδήποτε σημείο των δρόμων και των κτιρίων χαμηλά κι αν περιπλανηθεί κανείς, τσεκ. Σχεδόν... τηλεοπτικής ποιότητας μοντέλο χαρακτήρα για τον Spider-man και τους μεγάλους αντιπάλους του, αλλά και ικανοποιητικής για τους... απλούς και καθημερινούς αντιπάλους, τσεκ. Μόνο την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα γραφικά του τίτλου με την τεχνική ray-tracing ενεργοποιημένη σε 4Κ δεν είχαμε δυστυχώς, μα και χωρίς αυτήν, με πάνω από 70 καρέ... κανένα παράπονο.


O ήχος του Spider-man δεν θα μπορούσε να κινείται, κατά βάση, στο ίδιο απίθανα υψηλό επίπεδο με τα γραφικά αυτά, μα παραμένει προσεγμένος με ωραία μουσική, ποιοτική απόδοση των διαλόγων και αποτελεσματικά εφέ. Αναφοράς ειδικής χρίζει ο τομέας του χειρισμού, καθώς ναι μεν υποστηρίζεται κανονικά πληκτρολόγιο και mouse με πλήρεις δυνατότητες παραμετροποίησης - όπως θα περίμενε κανείς προφανώς από τίτλο για PC - αλλά και το χειριστήριο DualSense του PS5 με ενσύρματη σύνδεση, αποδίδοντας τα εφέ ανάδρασης και αφής εκείνου του συστήματος άκρως ικανοποιητικά. Είναι κάτι που δεν συναντά κανείς συχνά σε μεταφορές τίτλων από PlayStation σε PC και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε από την Sony και σε άλλες μελλοντικές μεταφορές μεγάλων επιτυχιών της (που ξέρουμε πως έρχονται).

Δεν έχουμε λοιπόν κανένα... παράπονο από το Spider-man για PC; Πέρα από ορισμένες ατέλειες μικρές σε κάποια τεχνικά σημεία - που όλα δείχνουν πως η Nixxes θα τις διορθώσει γρήγορα με ενημερώσεις σχετικές - όχι. Δεν έχουμε στην ουσία: υπάρχει περιθώριο για ενστάσεις, μα όχι γι' αληθινά παράπονα: ο τίτλος της Sony είχε δεδομένους στόχους κι αυτούς τους πέτυχε όλους. Κάποιοι π.χ. θα παρατηρήσουν πως τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Spider-man τα έχουμε συναντήσει και σε άλλα games στο παρελθόν με την μία ή την άλλη μορφή (και θα έχουν εν μέρει δίκιο). Άλλοι θα υποστηρίξουν πως ο τίτλος δεν επιδιώκει αρκετά να καινοτομήσει στους βασικούς του μηχανισμούς. Όμως το ζητούμενο δεν ήταν ποτέ η πρωτοτυπία σε έναν τίτλο με τόσο αναγνωρίσιμο πρωταγωνιστή και βλέψεις για εμπορική επιτυχία στο ευρύ κοινό (όχι μόνο στις τάξεις των αφοσιωμένων gamers). Ζητούμενο ήταν η προσβασιμότητα, η αναμφισβήτητη ποιότητα και η απλόχερα δοσμένη διασκέδαση. Δεν... γίνονται όλα μαζί, ώστε ένα video game να είναι ιδανικό στα μάτια όλων - και η Insomniac, γνωρίζοντάς το, έχει όντως κάνει τις σωστές επιλογές (και) με αυτήν την έννοια.


Αυτός είναι, εν τέλει, ο λόγος για τον οποίο το Spider-man σε PC είναι όλα όσα ελπίζαμε και θέλαμε: μία πλούσια σε περιεχόμενο, ευκολόπαικτη απ' όλους, τεχνικά κορυφαία ψυχαγωγική εμπειρία που τιμά την δημοτικότητα του πρωταγωνιστικού της χαρακτήρα και την παράδοση των Marvel και Sony. Είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί ν' ασχοληθεί κανείς μαζί του όσο και όπως θέλει, χωρίς να στερεί - σε όσους το ζητούν - υψηλό επίπεδο πρόκλησης αλλά και χωρίς να ξεχνά ποτέ πως ένας τίτλος με αντικείμενο τον Spider-man και τον γνώριμο κόσμο του οφείλει να είναι πρώτα απ' όλα συναρπαστικός. Είναι, άλλωστε, το είδος του PC game που δεν υπάρχει σε... υπερπροσφορά ακριβώς στο Steam ή το Epic Games Store, σε βαθμό που ακόμη και τόσο προσεγμένη μεταφορά να μην ήταν, θα ξεχώριζε αμέσως. Όμως είναι, οπότε... ξεχωρίζει διπλά!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ