Sony: επίσημα και στα PC games μακροπρόθεσμα

Τα... fanboys του PlayStation θα πρέπει να το αποδεχθούν, έχουν ειδική μεταχείριση ούτως ή άλλως

Θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα, όμως είναι θετικό που πλέον μπορούμε να το σχολιάζουμε ως γεγονός και όχι ως πιθανότητα: η Sony είναι "και με την βούλα" πια εκδότρια games για προσωπικούς υπολογιστές. Αυτό που επισημοποιεί τα πράγματα δεν είναι οι δύο ήδη διαθέσιμες "μεταφορές" από PlayStation4 σε PC των Horizon: Zero Dawn και Days Gone, ούτε οι προγραμματισμένες για κυκλοφορία των God of War και Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Είναι το γεγονός ότι η Sony ίδρυσε πλέον ειδική θυγατρική με ακριβώς αυτό το αντικείμενο, την PlayStation PC LLC, με το όνομα της οποίας ως εκδότριας θα κυκλοφορούν οι προαναφερθέντες και όλοι οι άλλοι τέτοιοι μελλοντικοί τίτλοι. Περισσότερο επίσημο από αυτό... δεν γίνεται!

Αν και προφανώς σημαντική, η κίνηση δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα από τον ιαπωνικό κολοσσό - αντιθέτως την πρόσεξαν χρήστες της υπηρεσίας Steam, όταν η εκδότρια εταιρεία στην εκεί "σελίδα" του Horizon: Zero Dawn άλλαξε σε "PlayStation PC LLC" από την "PlayStation Mobile" που αναγραφόταν έως τότε. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε πως η θυγατρική με το όνομα PlayStation PC LLC ιδρύθηκε νομικά καιρό πριν, στις 13 Απριλίου στην Καλιφόρνια - ναι, περίπου έναν μήνα πριν από την κυκλοφορία στην αγορά του Days Gone για PC. Όλα... προβλεπόμενα λοιπόν.

Δυστυχώς, προβλέψιμη ήταν παράλληλα και η υποδοχή της επιβεβαίωσης αυτής: ένα μίγμα ενθουσιασμού, προσμονής αλλά και... συναισθηματικά φορτισμένων σχολίων. Από την μία πλευρά πολλοί PC gamers ανυπομονούν να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση σε μερικές από τις καλύτερες παραγωγές για PlayStation - πέρα από τις ήδη γνωστές δηλαδή - ασχέτως του αν κυκλοφόρησαν για PS4 ή PS5 (εύλογα τους ενδιαφέρει να είναι προσεγμένες ως μεταφορές φυσικά). Από την άλλη πλευρά πολλοί PlayStation gamers εκφράζουν, για μία ακόμη φορά, απογοήτευση ή και θυμό για την προοπτική οι αγαπημένες τους σειρές τίτλων να μην παραμένουν αποκλειστικές στο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της επιλογής τους - σαν η διασκέδαση που άλλοι μπορούν να απολαύσουν από τα ίδια games για κάποιο λόγο να μειώνει την δική τους διασκέδαση.

Κάθε άλλο παρά θετική δεν είναι αυτή η εικόνα, φυσικά, των αντικρουόμενων αντιδράσεων. Ο οπαδισμός ήταν και παραμένει ένα από τα πλέον ακατανόητα προβλήματα των καιρών μας, είτε σχετίζεται με αθλητικές ομάδες, είτε με προϊόντα τεχνολογίας, είτε με φορμά ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας είτε με ο,τιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ειπωθεί ή γραφεί ήδη για όλα αυτά, μα συνεχίζει να εκπλήσσει το γεγονός ότι εν έτει 2021 θα πρέπει να εξηγούμε πως είναι άτοπο και ανόητο να "διαλέγει πλευρά" κανείς όσον αφορά σε πράγματα τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα με προσωπικές επιλογές όσο τα video games. Ο οπαδισμός δεν είναι κάτι που σχετίζεται με το "πάθος", όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά με την ανασφάλεια ορισμένων, με την ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση ή/και αίσθηση της ανωτερότητας, με την δίψα να ανήκουν απαραίτητα κάπου. Είναι παράλογα, και εν τέλει θλιβερά, συναισθήματα να τρέφει κανείς.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως η Sony έχει καταλήξει σε ένα πλάνο που, στην ουσία, παραχωρεί προνομιακή μεταχείριση στους... οπαδιστές. Το ειρωνικό είναι πως δεν έχει κάνει αυτήν την επιλογή για χατήρι τους φυσικά. Ο ιαπωνικός κολοσσός γνωρίζει πως αν διαθέσει έναν τίτλο βεληνεκούς ΑΑΑ όπως το God of War: Ragnarok σε PlayStation και PC ταυτόχρονα θα χάσει πολλές πωλήσεις λόγω των κλεψίτυπων αντιτύπων που συνεχίζουν να είναι πρόβλημα στην αγορά των Η/Υ. Δεν έχουμε εικόνα των πιθανών απωλειών σε οικονομικό επίπεδο, βέβαια, αλλά... γιατί να το ρισκάρει η Sony; Η εταιρεία λοιπόν δεν θα προσφέρει σύντομα οποιονδήποτε κορυφαίο νέο της τίτλο σε PS4/PS5 και PC την ίδια ημέρα - εκτός αν βρει έναν αξιόπιστο τρόπο να εμποδίσει την κυκλοφορία κλεψίτυπων αντιτύπων - οπότε εν τέλει... χαρίζει στους φανατικούς οπαδούς των PlayStation την αίσθηση πως δεν μοιράζονται τα πολύτιμα games τους με άλλους.

Αυτό που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι να διαπιστώσουμε αν θα αντιστραφούν οι όροι αυτού του μοντέλου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αν οι μεταφορές τίτλων των PlayStation σε PC σημειώνουν σταθερά καλή εμπορική πορεία - και δεν υπάρχει λόγος να μην συμβεί αυτό αν είναι προσεγμένες τεχνικά και χωρίς λειτουργικά προβλήματα μεταφορές - δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα ενδεχόμενο στο οποίο... οι PC gamers θα είναι αυτοί που θα αρχίσουν να γκρινιάζουν. Γιατί θα έπρεπε να ανέχονται, στο κάτω-κάτω, να τούς συμπεριφέρονται σαν καταναλωτές δευτέρας κατηγορίας; Γιατί δεν θα έπρεπε να ζητούν πρόσβαση στις νεότερες παραγωγές της Sony στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τους κατόχους PlayStation αντί για χρόνια αργότερα; Θα είναι λιγότερο σημαντικά για τον ιαπωνικό κολοσσό τα δικά τους χρήματα; Ομολογουμένως θα... διασκεδάσουμε τότε, παρακολουθώντας τους PlayStation gamers να προσπαθούν να εξηγήσουν στους PC gamers γιατί δικαιούνται αποκλειστικότητας στις παραγωγές αυτές. Πολύ, μα πάρα πολύ θα το διασκεδάσουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ