Logitech DiNovo Mini

Έρωτας... από την πρώτη ματιά!

Είδος: Αξεσουάρ
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Logitech

Ναι, είναι αλήθεια πως το πληκτρολόγιο είναι ένα προϊόν αμιγώς χρηστικό, υπό την έννοια ότι προορίζεται για μία συγκεκριμένη δουλειά (την εισαγωγή στοιχείων και τον χειρισμό ενός συστήματος) και κρίνεται βάσει του πόσο εύκολα, γρήγορα και άνετα μπορεί να εκτελέσει αυτήν την "αποστολή" για το χρήστη. Μερικές φορές, ωστόσο, το design "κάνει όλη τη διαφορά", υπό την έννοια όχι μόνο του θελτικού και του όμορφου, αλλά και της προσέγγισης της σχεδιαστικής που έχει ως αποτέλεσμα ένα προϊόν... μη τυπικό για την κατηγορία. Αυτό ακριβώς είναι το νέο DiNovo της Logitech: ένα πολυτελές πληκτρολόγιο για εισαγωγή κειμένου και χειρισμό μεν, σχεδιασμένο όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα, πραγματικά μοναδικό στη συνομοταξία του. Η λέξη-κλειδί; Το... "Mini", ποιό άλλο;

Αυτό είναι προφανώς το πρώτο - και πιο εντυπωσιακό - χαρακτηριστικό του νέου DiNovo: το μέγεθός του παραπέμπει σε gadget και όχι σε πληκτρολόγιο, όντας τόσο μεγάλο όσο η... παλάμη ενός ενήλικα και όχι τριπλάσιο σε πλάτος και διπλάσιο σε ύψος, όπως θα περίμενε κανείς από "φυσιολογικά" περιφερειακά του είδους (για παράδειγμα, το πρόσφατο MediaBoard Pro). Οι αρμονικές γραμμές που χαρακτηρίζουν το Mini και τα ποιοτικά υλικά από τα οποία είναι εμφανώς κατασκευασμένο δεν αφήνουν από την πρώτη στιγμή οποιοδήποτε... περιθώριο αμφιβολίας για το γεγονός ότι αυτό είναι ένα προϊόν όχι ακριβώς καταναλωτικού επιπέδου. Και μετά... ο κάτοχός του νέου DiNovo ανοίγει το ημιδιάφανο "καπάκι" - και τότε διαπιστώνει το πραγματικά εκπληκτικό με αυτό το προϊόν: το μέγεθός του δεν στερεί τίποτε από τη λειτουργικότητά του, προσφέροντας όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα πληκτρολόγιο multimedia προσανατολισμών. Και όχι μόνο!

Η διάταξη των πλήκτρων του Mini "προδίδει" αμέσως το γεγονός ότι αυτό προορίζεται για συνεργασία με Media Center PC: υπάρχει το καταδεκτικό αφής (που κατευθύνει ομαλά τον pointer του mouse, μπορεί όμως παράλληλα να λειτουργήσει και ως σταυρόνημα για μετακίνηση οριζόντια-κάθετα σε menu), υπάρχουν τα εξειδικευμένα πλήκτρα ελέγχου αναπαραγωγής πολυμέσων, υπάρχουν και τα πλήκτρα που επιβεβαιώνουν επιλογές ή καλούν λειτουργίες (όπως π.χ. το Start Menu των Vista). Αυτό που δεν "προδίδει" αμέσως το Mini είναι το γεγονός ότι, όντας ασύρματο μέσω τεχνολογίας Bluetooth, είναι απολύτως κατάλληλο και ταιριαστό για χρήση και με το PlayStation3: το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να γυρίσει έναν μικρό διακόπτη στο κάτω μέρος του. Φυσικά, το PS3 δεν χρειάζεται τον δέκτη Bluetooth που συνοδεύει το περιφερειακό, αφού ενσωματώνει εξ ορισμού τέτοιο, τα Media Center PC όμως θα τον αξιοποιήσουν δεόντως.

Την περισσότερη εκτίμηση απέναντι στο DiNovo Mini, ωστόσο, την αποκτά κανείς μετά από τις πρώτες ημέρες... συνύπαρξης μαζί του. Τα πλήκτρα είναι μικρότερα από τα "κανονικά", αλλά συνεχίζουν να είναι εύχρηστα και απολύτως λειτουργικά: κρατώντας το Mini κανείς με τα δύο χέρια, είναι σε θέση να εισάγει κείμενο με ρυθμό που δεν υπολείπεται κατά πολύ του "φυσιολογικού". Όλα τα πλήκτρα είναι υποφωτιζόμενα - με διαφορετικά χρώματα αν το καταδεικτικό λειτουργεί ως mouse ή ως cursors - οπότε χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στο σκοτάδι, η αυτονομία του είναι πολύ καλή (η επαναφορτιζόμενη μπαταρία διαρκεί με λογική χρήση για περισσότερο από 30 ημέρες), ενώ το συνοδευτικό λογισμικό δίνει στον χρήστη Η/Υ τη δυνατότητα να ρυθμίσει μια μεγάλη γκάμα από παραμέτρους στη λειτουργία του. Ότι δείχνει υπέροχο πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού, "ντροπιάζοντας" κάθε άλλο τηλεχειριστήριο, το είπαμε; Αν όχι, το αναφέρουμε τώρα... υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για πληκτρολόγιο, φυσικά.

Απαριθμώντας "στεγνά" τις αρετές και τις δυνατότητες ενός περιφερειακού όπως το DiNovo Mini, πάντως, η αλήθεια είναι ότι το αδικεί κατάφωρα. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα αντικείμενα που σχεδόν... λατρεύει να κατέχει κανείς, τόσο για το όσα του προσφέρει, όσο και για το πώς τον κάνει να αισθάνεται την ώρα που το χρησιμοποιεί: απλώς, υπέροχα. Οι designers της Logitech φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το τελευταίο, πάντως, καθώς τα 149 ευρώ της προτεινόμενης λιανικής τιμής πώλησής του μόνο έτσι θα δικαιολογούνταν. Το καταφέρνουν, όμως - και αυτό είναι ίσως το σημαντικό. Φιλική συμβουλή σε λάτρεις των gadgets, κατόχους "σαλονάτων" Media Center PC και εντατικούς χρήστες ενός PS3: μην έλθετε σε επαφή με το DiNovo Mini χωρίς χρήματα ή πιστωτική πάνω σας. Ο... έρωτας θα είναι κεραυνοβόλος!

Βαθμολογία: *****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ