Ε3 2015: Eπιβεβαιώνεται το PS4 με δίσκο 1 ΤΒ

Είναι, ωστόσο, αυτή η κίνηση που θα φέρει μείωση τιμής στο υπάρχον μοντέλο; Σενάρια, σενάρια!

Η σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει από τη διαρροή του σχετικού μοντέλου μέσω της βάσης δεδομένων που διατηρεί το ελεγκτικό μέσο πιστοποίησης ηλεκτρονικών συσκευών FCC στις ΗΠΑ, συνεχίστηκε στους διαδρόμους της έκθεσης Ε3 και τις εκεί κατ' ιδίαν συζητήσεις... και τώρα επαληθεύεται: η Sony θα διαθέσει στην αγορά ένα νέο μοντέλο PlayStation4, με λιγότερες ενσωματωμένο σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1 ΤΒ. Το μοντέλο αυτό, που ονομάζεται Ultimate Player Edition, διαφοροποιείται επίσης στην υφή του καλύμματος για τον σκληρό δίσκο (είναι ματ αντί για γυαλιστερό), παραμένοντας ωστόσο απαράλλακτο στο γενικό σχεδιασμό και τις διαστάσεις σε σχέση με το παρόν PS4 που κυκλοφορεί ήδη. Θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση (ελπίζουμε...) την ελληνική αγορά στις 15 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως αυτό, σύμφωνα με τη Sony, δεν είναι το εσωτερικά ανανεωμένο (ελαφρύτερο και χαμηλότερης κατανάλωσης σε ρεύμα) PS4 που είχε περιγραφεί στην διαρροή των στοιχείων της FCC, αλλά το υπάρχον με την προσθήκη νέου σκληρού δίσκου. Το ανανεωμένο μοντέλο για την ώρα θα κυκλοφορήσει άμεσα μόνο στην ιαπωνική αγορά (και με σκληρό δίσκο των 500 GB), με την αμερικανική και ευρωπαϊκή να ακολουθούν κάποια στιγμή έως το τέλος του χρόνου. Το αναβαθμισμένο μοντέλο με σκληρό δίσκο του 1 TB εκτιμούμε πως, με τα παρόντα δεδομένα, θα βρίσκεται σε ευρεία διάθεση και στις τρεις μεγάλες αγορές μετά τα Χριστούγεννα - εκτός κι αν το στοκ του υπάρχοντος μοντέλου εξαντληθεί με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς με τους οποίους πωλείται το PS4 αυτή τη στιγμή, βέβαια.

Το ενδιαφέρον ερώτημα, φυσικά, το οποίο η ιαπωνική εταιρεία έχει για την ώρα αφήσει αναπάντητο, είναι το προφανές: πόσο θα κοστίζει αυτό το PS4 με το σκληρό δίσκο του 1 TB; Γιατί, αυτή τη φορά, η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου έχει σημασία: αν είναι ακριβότερο από τα τυπικά €409 που κοστίζει σήμερα το "απλό", "σκέτο" PS4 με σκληρό δίσκο των 500 GB, τότε η Sony παραμένει αμετακίνητη όσον αφορά στην τιμολογιακή της πολιτική. Αν όμως το νέο μοντέλο κοστίζει €409, τότε φυσιολογικά το PS4 με τον αποθηκευτικό χώρο των 500 GB θα πρέπει να κοστίζει λιγότερο (€349; €369;) οπότε έχουμε πλέον άτυπη, αλλά υπαρκτή μείωση τιμής του PlayStation4 εκ μέρους της ιαπωνικής εταιρείας.

Αν έπρεπε να μαντέψουμε; Πιστεύουμε ότι, ως απάντηση στο Xbox One με σκληρό δίσκο του 1 TB (που είχε ανακοινωθεί πριν την έκθεση της Ε3), το PS4 με τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο θα κοστίζει πλέον €409, ενώ θα καθιερωθεί μόνιμα στην αγορά ένα PlayStation4 που θα είναι επίσης ανανεωμένο μοντέλο, θα ενσωματώνει σκληρό δίσκο των 500 GB και θα συνοδεύεται πάντοτε από έναν ΑΑΑ τίτλο του, αντί €399. Με αυτό το κόστος έχουν κυκλοφορήσει ήδη το λιγότερο 4 ή 5 ειδικές εκδόσεις PS4 στην αγορά, όπως π.χ. με τα Destiny, Drive Club, GTA V και αυτές τις ημέρες με το Batman Arkham Knight. Η επιλογή αυτή εκ μέρους της Sony κατά βάση θα επισημοποιούσε την παρουσία του PS3 σε αυτή τη μορφή, κάνοντάς την μόνιμη πλέον. Έτσι δημιουργείται και ο απαραίτητος "χώρος" για ένα "σκέτο" PlayStation4 (χωρίς συνοδευτικό τίτλο δηλαδή) σε τιμή κάτω των €349 κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτό το μέλλον μπορεί να μην είναι το άμεσο - της φετινής χρονιάς δηλαδή - καθώς η Sony συνεχίζει να απολαμβάνει πλεονεκτική θέση έναντι της Microsoft στην παγκόσμια αγορά του home entertainment, με την εγκατεστημένη βάση του PS4 να αριθμεί 10 εκατομμύρια συστήματα περισσότερα απ' ότι η αντίστοιχη του Xbox One. Πρόκειται όμως για μια επιλογή που ο ιαπωνικός κολοσσός θα έχει στη διάθεσή του από το φθινόπωρο και μετά, σε περίπτωση που το Xbox One (βασισμένο στους πιο πολλούς αποκλειστικούς του τίτλους φέτος) δείξει πως έχει τη δυναμική να μειώσει αυτή τη διαφορά δραστικά. Σε κάθε περίπτωση, μόνο προς όφελος των gamers θα αποδειχθεί, πιστεύουμε, η συγκεκριμένη εξέλιξη. Εν αναμονή και της επίσημης τιμής πώλησης του νέου μοντέλου PS4 στα μέσα Ιουλίου, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ