DualSense Edge: χειρισμός για PS5, στο επόμενο επίπεδο

Τί γνωρίζουμε, τί υποθέτουμε, τί περιμένουμε σχετικά με το καινούργιο χειριστήριο της Sony

Αφού υπέμεινε την... γκρίνια σχεδόν 3 ετών από αφοσιωμένους gamers κατόχους PlayStation5 που ζητούσαν από την Sony ένα "επαγγελματικών προδιαγραφών" χειριστήριο αντίστοιχο του Xbox Elite Controller της Microsoft, ο ιαπωνικός κολοσσός μάλλον συνειδητοποίησε πως απλώς χάνει πιθανά έσοδα αν δεν το προσφέρει, οπότε θα το κάνει: η εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες το DualSense Edge, μία εντυπωσιακά βελτιωμένη εκδοχή του τυπικού DualSense που δείχνει να έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα στοιχεία των Xbox Elite και Scuf Reflex Pro διατηρώντας - εννοείται - όλες τις πρωτοποριακές λειτουργίες του αρχικού.

Το DualSense Edge υπόσχεται να είναι απίθανα προσαρμόσιμο, επιτρέποντας την λεπτομερή ρύθμιση της συμπεριφοράς των πλήκτρων και των μοχλών που ενσωματώνει. Η ενέργεια που εκτελεί κάθε πλήκτρο μπορεί να αλλάξει ή να μεταφερθεί σε άλλο, η "ενεργή διαδρομή" των μοχλών (dead zone) μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα από την ευαισθησία τους, ενώ στα πλήκτρα-σκανδάλες ρυθμίζονται όλα αυτά και οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται σε "σετ" που μπορεί να κληθεί προς χρήση ανάλογα με το είδους του εκάστοτε video game (για παράδειγμα άλλη "αίσθηση" πρέπει να έχουν τα πλήκτρα-σκανδάλες στα shoot' em up και άλλη στα driving games).

Το νέο DualSense προσφέρει επίσης εναλλάξιμα "καπάκια" για τους μοχλούς του και εναλλάξιμα πλήκτρα στο πίσω μέρος του χειριστηρίου. Για τα πρώτα προσφέρονται τρεις διαφορετικοί τύποι - standard, high dome και low dome - με τον καθένα να προσφέρει διαφορετικού επιπέδου αντίσταση, πρόσφυση και σταθερότητα. Για τα δεύτερα προσφέρονται δύο διαφορετικά σετ - half dome και lever - τα οποία μπορούν να αντιστοιχιστούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για κάθε τίτλο εμπλουτίζοντας σημαντικά το σύστημα ελέγχου του. Στο DualSense Edge, δε, οι ίδιοι οι μοχλοί (!) είναι αποσπώμενοι ανεξάρτητα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθούν με άλλους (που θα πωλούνται από την Sony ξεχωριστά).

Το καινούργιο χειριστήριο της Sony θα συνοδεύεται από λογισμικό εκτενούς ρύθμισης, το οποίο θα καθιστά εύκολο να αποθηκεύει ο παίκτης πολλαπλά "προφίλ ελέγχου" (ουσιαστικά σετ ρυθμίσεων) και να τα καλεί οποτεδήποτε, ακόμη και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Η Sony δεν έχει ακόμη καταστήσει σαφές αν αυτά τα προφίλ ελέγχου αποθηκεύονται μόνο στο PS5 (το πιθανότερο) ή και στο ίδιο το χειριστήριο (το λιγότερο πιθανό καθώς χρειάζεται να ενσωματώνει έστω και ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο) ώστε να μπορεί να τα πάρει κανείς μαζί του εκτός σπιτιού και να τα αξιοποιήσει σε άλλο PS5. Για την εναλλαγή των προφίλ το Edge φέρει το ειδικό πλήκτρο Function (που δεν υπάρχει στο αρχικό DualSense), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους.

Πέρα από τα πρόσθετα "καπάκια" για τους μοχλούς και τα διαφορετικά πλήκτρα που προσαρμόζονται στο πίσω μέρος του DualSense Edge, το νέο χειριστήριο της Sony θα συνοδεύεται και από ποιοτικής κατασκευής (braided) καλώδιο USB-C που στην άκρη του φέρει ειδικό μηχανισμό "κλειδώματος" ώστε να μην αποσπάται εύκολα κατά λάθος. Το Edge θα συνοδεύεται επίσης από ειδική θήκη μεταφοράς, η οποία κρατά αυτό και τα προαναφερθέντα αξεσουάρ όλα εκεί οργανωμένα. Η θήκη αυτή, μάλιστα, θα επιτρέπει και την φόρτιση του χειριστηρίου μέσω USB-C ενόσω αυτό έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό της. Ασυνήθιστο, αν μη τί άλλο!

Τα δύο πράγματα που δεν γνωστοποίησε η Sony όσον αφορά στο DualSense Edge, πάντως, είναι... μάλλον σημαντικά: η τιμή πώλησης και η ημερομηνία κυκλοφορίας του. Η εταιρεία υποσχέθηκε πως θα αναφερθεί σ' αυτά "τους προσεχείς μήνες", αλλά αυτό σημαίνει πως μπορεί ή μπορεί να μην γίνει διαθέσιμο το προϊόν μέσα στο 2022. Όσον αφορά στο κόστος, δε, ίσως η Sony θέλει πρώτα να αξιολογήσει τις αντιδράσεις και τα σχόλια των παικτών πριν οριστικοποιήσει την τιμή του προϊόντος της: αν το Edge είναι όντως καλύτερο από το Xbox Elite Controller (που σήμερα κοστίζει €179), η εταιρεία θα μπορούσε να ζητήσει ακόμη περισσότερα χρήματα για το δικό της χειριστήριο "pro". Τα €199 ίσως "ακούγονται" πολλά, με δεδομένο πως τόσο σχεδόν είναι το... μισό κόστος ενός PS5 Digital Edition, όμως στην ουσία δεν είναι "εκτός πραγματικότητας" για την κατηγορία των επαγγελματικών χειριστηρίων. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ