DTS-HD@PlayStation3

Νέος ήχος, νέο κατάστημα

Ο,τιδήποτε κι αν μπορεί να πει κανείς για τον συχνά κάκιστο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Sony το θέμα "PlayStation3" μέσα στο 2007, σίγουρα δεν μπορεί να πει ότι η ιαπωνική εταιρεία το 2008 δεν έχει επιδιώξει να "καλύψει το χαμένο έδαφος", σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσιαστικά. Οι ανανεώσεις στο firmware του PS3, για παράδειγμα, είναι τακτικές και ενδιαφέρουσες, επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι το νέο PlayStation θα έχει σε βάθος χρόνου τελείως διαφορετικό "πρόσωπο" ως συσκευή με αυτό που είχε αρχικά. Η πιο πρόσφατη τέτοια αναβάθμιση, η 2.30, έγινε διαθέσιμη χθες (15/4) και έχει ρόλο "διπλό", καθώς και λειτουργίες προσθέτει στο PS3, και συμπίπτει με την πολυσυζητημένη, όσο και επιβεβλημένη, ανανέωση του PlayStation Store.

Πιο συγκεκριμένα: οι δύο "αδυναμίες" του PlayStation3 σε σύγκριση με άλλα αυτόνομα Blu-ray player της αγοράς, με το νέο firmware καλύπτονται επιτυχώς. Πρόκειται για την υποστήριξη αποκωδικοποίησης των ηχητικών προτύπων DTS-HD Master Audio και DTS-HD High-Res. Το πρώτο είναι το ποιοτικότερο στο χώρο του home cinema αυτή τη στιγμή, καθώς μεταφέρει ουσιαστικά χωρίς καμία συμπίεση και συμβιβασμό πιστότητας τον original κινηματογραφικό ήχο μιας ταινίας, όπως αυτός συνελήφθη κατά τα γυρίσματά της. Ο ρυθμός δειγματοληψίας του DTS-HD Master Audio μπορεί να αγγίξει έως και τα 24 Mbps (!), αποδίδοντας ήχο κυριολεκτικά συγκλονιστικό.

Υπάρχουν ήδη αρκετές παραγωγές σε Blu-ray που αξιοποιούν αυτό το πρότυπο, ενώ οι καλύτερες θα το ενστερνιστούν το δίχως άλλο στο μέλλον - οι οπαδοί των ποιοτικών συστημάτων home cinema, λοιπόν, δικαίως αισθάνονται ικανοποιημένοι για το γεγονός. Το DTS-HD High Res είναι ένα αντίστοιχο ηχητικό πρότυπο, το οποίο ωστόσο έχει υποστεί κάποια συμπίεση ώστε τα σχετικά δεδομένα να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε έναν δίσκο Blu-ray. Και αυτό παραμένει καθ' όλα ικανό να αποδώσει πολύ υψηλής ποιότητας ήχο, πάντως, με ρυθμό που αγγίζει τα 6 Mbps περίπου.

Η έκδοση 2.30 του firmware του PS3 θα χρειαστεί και σε όλους τους κατόχους του συστήματος της Sony που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το ανασχεδιασμένο PlayStation Store. Αυτό δεν εμφανίζεται πλέον όπως οι σελίδες των Web sites στην οθόνη, αλλά στηρίζεται σε καινούργιο σύστημα, ελαφρύτερο και περισσότερο ευέλικτο (κατά τα λεγόμενα της Sony, θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι είναι όντως έτσι γιατί στην πρότερη μορφή του το PlayStation Store ήταν απαράδεκτα αργό). Την ημέρα της λειτουργίας της νέας του "έκδοσης" διετέθη και μια πλειάδα από νέο και ενδιαφέρον περιεχόμενο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι gamers να αποκτήσουν άποψη γι' αυτό και τα πλεονεκτήματα που φέρνει στο προσκήνιο πέραν του εντυπωσιακού σχεδιασμού. Βεβαίως το PlayStation3 συνεχίζει να έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως είναι ευχάριστο να διαπιστώνει κανείς ότι η Sony εννοεί να καλύψει κάθε πλευρά της χρήσης του PS3 μέχρι την πολυαναμενόμενη έκδοση 3.00 (η οποία θεωρητικά θα ανοίξει και τις πύλες του PlayStation Home). Εν αναμονή, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ