Dolby Atmos σε PS5: τα πρώτα games που το υποστηρίζουν

Σχεδόν 40 τίτλοι για το σύστημα της Sony προσφέρουν ήδη κατευθυντικό ήχο, έρχονται πιο πολλοί τους επόμενους μήνες

Μόλις δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που η Sony προσέφερε την νεότερή της αναβάθμιση συστήματος για το PlayStation5 - αυτήν που προσθέτει την υποστήριξη ήχου Dolby Atmos στα games του - και η σχετική λίστα τίτλων έχει μεγαλώσει σημαντικά σε σχέση με την αρχική. Την δυνατότητα απόδοσης αντικειμενοστρεφούς και αλληλεπιδραστικού ήχου την είχε ήδη ουσιαστικά το PS5 μέσα από το υποσύστημα επεξεργασίας Tempest 3D, όμως η Sony δημιούργησε έναν μηχανισμό που στην ουσία "μετατρέπει" τα ηχητικά δεδομένα συμβατών games σε δεδομένα που συσκευές ικανές να αποδώσουν ήχο Dolby Atmos μπορούν να αξιοποιήσουν.

Η δυνατότητα αυτή είναι φυσικά πολύ ενδιαφέρουσα για τους καταναλωτές που έχουν στην διάθεσή τους τηλεοράσεις, soundbars και ενισχυτές ικανούς να αποδώσουν ήχο Dolby Atmos, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν πριν ενεργοποιήσουν την σχετική επιλογή στα PS5 τους. Πρώτον: η λειτουργία αυτή μπορεί να δουλέψει μόνο μέσω θυρών HDMI, οπότε δεν μπορεί να την αξιοποιήσει κανείς με ακουστικά. Δεύτερον: η τηλεόραση που θ' αναλάβει να αποδώσει ήχο Dolby Atmos πρέπει απαραίτητα να φέρει θύρα HDMI συμβατή με eARC (όχι δηλαδή απλώς ARC) ειδάλλως θα παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ροή του ήχου. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς όλες σχεδόν οι σύγχρονες τηλεοράσεις των τελευταίων π.χ. 5-6 ετών το λιγότερο προσφέρουν θύρα eARC, όμως οι καταναλωτές με παλαιότερες μπορούν να λάβουν περιεχόμενο Dolby Atmos χωρίς προβλήματα αν συνδέσουν το PS5 με ενισχυτή και ο ήχος έλθει από εκεί.

Μέχρι στιγμής τα games του PlayStation5 που υποστηρίζουν Dolby Atmos είναι τα παρακάτω:

Assassin's Creed: Valhalla
Astro's Playroom
Call of Duty: Black Ops - Cold War
Call of Duty: Modern Warfare II
Cyberpunk 2077
Death Stranding Director's Cut
Demon's Souls
Devil May Cry 5 Special Edition
Destruction: AllStars
F1 22
Final Fantasy XIV
Grand Theft Auto V
GTA Online
Ghost of Tsushima: Director's Cut
Ghostwire: Tokyo
Gran Turismo 7
Hogwarts Legacy
Horizon: Forbidden West
Hunter's Arena: Legends
Immortals Fenyx Rising
Marvel's Avengers
Marvel's Spider-Man 2
MLB: The Show 21
MLB: The Show 22
MLB: The Show 23
Need for Speed Unbound
No Man's Sky
Ratchet and Clank: Rift Apart
Resident Evil: Village
Returnal
Sackboy: A Big Adventure
Season: A letter to the future
Spider-Man: Miles Morales
Spider-Man: Remastered
Star Wars Jedi: Survivor
The Last of Us: Part I
The Witcher 3: Wild Hunt
Vampire: The Masquerade - Bloodhunt
Wild Hearts

Βάσει των παραπάνω, εννοείται πως τα games του PlayStation4 δεν μπορούν να αποδώσουν ήχο Dolby Atmos. Αν και ορισμένα από αυτά προσφέρουν ήχο 3D - και κάποια της ίδιας της Sony ανάμεσά τους - οι συσκευές Dolby Atmos χρειάζονται τα δεδομένα αντικειμενοστρεφούς ή/και αλληλεπιδραστικού ήχου με συγκεκριμένη μορφή προκειμένου να τον αποδώσουν σωστά. Αυτήν την μορφή μπορεί να την προσφέρει το υποσύστημα Tempest 3D, το οποίο προφανώς δεν υπάρχει στο PS4, γιατί είναι παρόμοιας λογικής εξ αρχής. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ορισμένα games του PS5 μπορεί μεν να αναφέρουν πως προσφέρουν "χωρικό ήχο" (spatial sound), αλλά αν δεν τον διαχειρίζεται το Tempest 3D, και πάλι δεν μπορούν να αποδοθούν σε Dolby Atmos.

H Sony επισημαίνει πως οι δημιουργοί games έχουν την επιλογή να προσθέσουν "εκ των υστέρων" σε αυτά ήχο διαχειρίσιμο από το Tempest 3D και να τον προσφέρουν στους παίκτες μέσω software update, όμως υποψιαζόμαστε πως ελάχιστοι από αυτούς έχουν πραγματικό κίνητρο να το κάνουν. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι το εξής: με το PS5 να υποστηρίζει πια στα games του ήχο Dolby Atmos σε επίπεδο συστήματος, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερους τίτλους απ' ότι στο παρελθόν να τον προσφέρουν. Τα Xbox Series S|X υποστήριζαν ήδη Dolby Atmos εδώ και αρκετό καιρό, ενώ τα PC τον υποστηρίζουν από τα Windows 10. Έτσι οι δημιουργοί games μπορούν πλέον να κάνουν πρόβλεψη για ήχο Dolby Atmos στις νέες παραγωγές πολύ νωρίτερα, στο αρχικό επίπεδο σχεδιασμού ουσιαστικά. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ