Dark Souls III

Απολαυστικό... βάσανο, remix εξελικτικό

Μιλώντας για έξυπνους αντιπάλους, η From έχει αυτή τη φορά δώσει περισσότερη έμφαση σε δύο από τα "σήματα κατατεθέντα" των Souls: τους "μεγάλους αντιπάλους" (bosses) και την δυσκολία που αυτοί (και αρκετοί από αυτούς που μεσολαβούν ανάμεσά τους βέβαια) παρουσιάζουν στην αντιμετώπισή τους. Οι πρώτοι είναι ευφάνταστα σχεδιασμένοι, πολύ μεγαλύτερης ποικιλίας από του προηγούμενου Dark Souls και σαφώς εξυπνότεροι απ' ότι στο παρελθόν (έστω κι αν κάποιοι είναι ελαφρώς... "φτηνοί" όπως λέμε σε αυτό το είδος των games). Η συνολική δυσκολία, δε, είναι περισσότερο "ομαλή" χωρίς να είναι στην ουσία λιγότερη: απλώς το νέο Dark Souls ξεκινά με κάποια επιείκεια, εξοικειώνει τον παίκτη με τον τακτικό τρόπο που αυτός θα πρέπει να προσεγγίζει τις άγνωστες περιοχές και τα διάφορα είδη αντιπάλων και στη συνέχεια... χτυπά δίχως έλεος ξανά και ξανά. Ό,τι περιμένει κανείς, δηλαδή.

Όσον αφορά στον τεχνικό τομέα, το Dark Souls III καταφέρνει δύο πράγματα παράλληλα: να είναι το καλύτερο της σειράς, αλλά και να "προδίδει" τα όρια που αυτή έχει αγγίξει ως παραγωγή. Μετά από τεχνικά προβλήματα που μάς απέτρεψαν από το να παίξουμε άνετα τον τίτλο σε PC, επικεντρωθήκαμε στην έκδοση του PS4 - και ενώ αυτή είναι πανέμορφη, δεν υπερέχει όσο θα θέλαμε σε σχέση από παρελθόντα Souls (και σίγουρα όχι σε σχέση με το Bloodborne) ούτε στα γραφικά ούτε στην κίνηση. Αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση μη ποιοτικά, αλλά είναι και πάλι η εξαιρετική καλλιτεχνική διεύθυνση του τίτλου - τόσο όσον αφορά στον σχεδιασμό του γύρω περιβάλλοντος, όσο και στους μεγαλύτερους αντιπάλους κυρίως - αυτή που "κλέβει την παράσταση" για μία ακόμη φορά. Η συνοδευτική μουσική είναι προσεγμένη (ειδικά στις συγκρούσεις με τους μεγάλους αντιπάλους), ο χειρισμός πολύ καλός και οι επιλογές ή ρυθμίσεις επαρκείς για τα δεδομένα τίτλων του είδους.


Ο τεχνικός τομέας και το περιεχόμενο του Dark Souls III, πάντως, αντικαθρεπτίζουν τόσο την θέση του στην ομώνυμη σειρά της From Software, όσο και την θέση του στην αγορά. Ναι, είμαστε 100% βέβαιοι πως όσοι ακολούθησαν και αγάπησαν τα προηγούμενα Souls θα απολαύσουν και αυτό, καθώς θεωρούμε πως είναι όντως το καλύτερο όλων - όμως δεν παύει να συνθέτει παρελθόντα στοιχεία, απλώς με περισσότερο προσεγμένο τρόπο. Είναι φανερό πως με αυτόν τον τίτλο η From έχει αγγίξει τα όρια των δυνατοτήτων της γενικής "συνταγής" και πως είτε θα πρέπει να ολοκληρώσει τη σειρά εδώ, είτε να προβεί σε μεγάλες αλλαγές αν θέλει να προχωρήσει σε νέο, παρόμοιο κεφάλαιο. Πολύ διαφορετικό Souls από αυτό, όμως, θα είναι Souls όπως το θέλει το κοινό του ή θα ήταν καλύτερα η From να ξεκινήσει κάτι εντελώς νέο;

Είναι μία ερώτηση της οποίας η απάντηση βρίσκεται σε άγνωστο μελλοντικό σημείο. Για την ώρα, στο παρόν, το Dark Souls III προσφέρει, αυτό ακριβώς που υπόσχεται: συναρπαστική δράση, έναν Δαντικό κόσμο με εφιαλτικά τέρατα και... άφθονες ευκαιρίες γι' απογοήτευση, εκνευρισμό και την άγρια εκείνη χαρά του θριάμβου όταν (μετά από πολλές προσπάθειες) έρχεται η νίκη απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο. Περισσότερο Souls από αυτό, δεν γίνεται!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ