ChessMaster: Grandmaster Edition

Για τους αρχάριους, με αγάπη!

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Ubisoft

Νέα χρονιά, νέα έκδοση του θρυλικού ChessMaster και, αν υπάρχει μία τάση που μπορεί να διακρίνει κανείς στην υλοποίηση των νέων χαρακτηριστικών που έχει να προτείνει η Grandmaster Edition, αυτή είναι σαφώς η στροφή της σειράς στην περισσότερο "εκπαιδευτική", ακόμη και στην πιο... "fun" πλευρά του σκακιού. Τα mini-games, οι γρίφοι και οι λοιπές "δραστηριότητες" που προσφέρει η νέα έκδοση πέραν των συνηθισμένων επιλογών παιχνιδιού (μεμονωμένων παρτίδων απέναντι στον υπολογιστή, συμμετοχή σε διαφορετικά εικονικά πρωταθλήματα, επίλυση προβλημάτων κλπ.) έχουν σαφώς πιο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Επίσης, προσφέρεται πολύ περισσότερο και σαφώς ενδιαφέρον υλικό για τους παίκτες εκείνους που έχουν εξοικειωθεί με τα βασικά στοιχεία του σκακιού και θέλουν να "προχωρήσουν στα ενδότερα", κάτι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο ένα σημαντικό ποσοστό των "αρχάριων" παικτών χρειάζεται κίνητρο προκειμένου να συνεχίσει.

Φυσικά οι "βετεράνοι" του σκακιού και των προηγούμενων ChessMaster δεν θα πρέπει να αισθάνονται πως παραμελούνται με την νέα έκδοση. Η βιβλιοθήκη με τις "ιστορικές παρτίδες" αριθμεί πλέον 900 διαφορετικές (με πλήρη ανάλυση και σχολιασμό), η τεχνητή νοημοσύνη που επιδεικνύει η CPU είναι αισθητά περισσότερη (και κατά συνέπεια υψηλότερης δυσκολίας οι παρτίδες στα ανώτερα επίπεδα), ενώ οι Δικτυακές ανταγωνιστικές επιλογές είναι πληρέστερες από ποτέ, είτε αναφέρονται σε "ένας-προς-έναν" αναμετρήσεις, είτε σε "βαθμολογημένες" παρτίδες για συμμετοχή σε παγκόσμια κατάταξη.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, είναι προφανές ότι από το νέο ChessMaster ή οποιονδήποτε τίτλο σκακιού δεν μπορεί να περιμένει κανείς... φωτορεαλιστικά γραφικά και κινηματογραφικό ήχο, όμως η Grandmaster Edition δεν παύει να είναι εντυπωσιακή για τα δεδομένα της κατηγορίας. Τα set των κομματιών είναι ακόμη υψηλότερου επιπέδου όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη λεπτομέρεια (σε ικανά PC με antialiasing και filtering είναι εξαιρετικά, ενώ ενδιαφέροντα είναι σε ένα βαθμό και τα animated), ο ήχος είναι απλός αλλά λειτουργικός, το περιβάλλον επικοινωνίας παραμένει φροντισμένο αισθητικά και φιλικό στη χρήση και οι απαιτήσεις του τίτλου συνολικά δεν έχουν αυξηθεί σε βαθμό που να το καθιστούν... κακή ιδέα για μέτριων επιδόσεων Η/Υ.

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να συνοψίσει κανείς την άποψή του για έναν τίτλο με θέμα το σκάκι χωρίς να υποπέσει σε κοινοτυπίες του στυλ... "αν σας αρέσει αυτό το είδος των games, θα σας αρέσει το νέο ChessMaster". Υπάρχει όμως μια διαφορά στο συγκεκριμένο. Ναι, θα αρέσει η Grandmaster Edition στο κοινό που έχει κατ' επανάληψη "τιμήσει" εκπροσώπους της σειράς (αν και στους φίλους που αγόρασαν τον περυσινό τίτλο, δυσκολευόμαστε να προτείνουμε... "upgrade"). Θα αρέσει όμως περισσότερο στο τμήμα εκείνο του κοινού που θα ήθελε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με έναν τίτλο σκακιού και δεν θέλει να το κάνει με μία παραγωγή "αποστειρωμένη" και "επαγγελματική", αλλά μία πιο "φιλική" και προσβάσιμη. Και, είμαστε βέβαιοι, οι έχοντες ή έχουσες υπομονή δεν θα δυσκολευτούν να αποσπάσουν πάρα πολλές ώρες ψυχαγωγίας από το νέο ChessMaster - και στη συνέχεια από τους... λιγότερο "προπονημένους" φίλους και φίλες!

Βαθμολογία: *****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ