Βραβεία 2010: Games

Από τα εκατοντάδες, μόλις 10!

Θα ακουστεί περίεργο ίσως, αλλά αυτή ήταν η κατηγορία των βραβείων του Αθηνόραμα Digital μας στην οποία δυσκολευτήκαμε περισσότερο να αποφασίσουμε για τα 10 πιο σημαντικά προϊόντα. Αφενός, επειδή το 2010 ήταν μία αληθινά πλούσια σε ποιοτικούς τίτλους χρονιά, για πολλά φορμά - οπότε οι διεκδικητές ήταν υπερπολλαπλάσιοι των δέκα. Αφετέρου, επειδή ναι μεν θα ήταν πολύ εύκολο να αναδείξουμε ως καλύτερα εκείνα που αποδείχθηκαν περισσότερο επιτυχημένα εμπορικά, αλλά αυτό δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση πως θα ήταν και τα πιο ενδιαφέροντα.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς, πάντως, πως ακόμη και με την υψηλή ποιότητα πολλών νέων video games ευπρόσδεκτη, το 2010 είχαμε... πέραν του δέοντος πολλούς "κλώνους" και "συνέχειες" παρελθόντων επιτυχιών. Αυτό, δυστυχώς, δεν φαίνεται να αλλάζει το 2011. Σε αυτό που μπορούμε να προσβλέπουμε, όμως, είναι η πιο ενδιαφέρουσα χρήση των PlayStation Move και Xbox 360 Kinect στη δεύτερη γενιά τίτλων τους. Επίσης, στη χρήση της εικόνας 3D με τρόπο ουσιαστικό και πειστικό. Επίσης, σε μικρότερες, "indy" συλλογιστικής παραγωγές μέσω PlayStation Network και Xbox Live. Και, αν μη τί άλλο, σε εκπλήξεις. Από αυτές, η αγορά του gaming επιφυλάσσει πάντα ουκ ολίγες!


Assassin's Creed Brotherhood

Ναι, είναι από εκείνα τα... προβλέψιμα megahits. Το νέο μέλος της οικογένειας των Assassin's Creed, ωστόσο, αξίζει βραβείου κι αγοράς για συγκεκριμένο λόγο: είναι από τις παραγωγές που είχαν μεν σχεδιαστεί πάντα ως games για έναν παίκτη, έκαναν όμως τη μετάβαση στο Δικτυακό περιβάλλον και τη συμμετοχή πολλών παικτών ταυτόχρονα με τρόπο εξαιρετικό. Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα και το στυλ παιχνιδιού του Brotherhood, δε, το καθιστά ξεχωριστή πρόταση ανάμεσα στις προτάσεις multiplayer που έχουμε δει και ξαναδεί στα... Call of Duty αυτού του κόσμου. Το ενδιαφέρον σεναριακό του τμήμα για έναν παίκτη, αλλά και ο υψηλού επιπέδου τεχνικός τομέας του, καθιστούν το νέο Assassin's Creed εξαιρετική επιλογή όχι μόνο για τους ακολούθους της σειράς, αλλά για όλους σχεδόν τους gamers. Το πλησιέστερο σε... "Game of the Year" μπορούμε να σκεφτούμε!

Heavy Rain

Η σχέση... αγάπης/μίσους ανάμεσα στις ταινίες και τα games είναι γνωστή, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μορφές διασκέδασης που επιτυχημένα συνδυάζουν στοιχεία και των δύο και να υπάρξουν γίνεται, και να λειτουργήσουν άψογα. Το Heavy Rain είναι η απόδειξη. Η συγκεκριμένη παραγωγή "τα έχει όλα": προσεγμένο σενάριο, μελετημένη πλοκή, κινηματογραφική παρουσίαση και έξοχο τεχνικό τομέα, χωρίς να στερείται όμως της αλληλεπίδρασης που κάνει τα games τόσο απολαυστικά. Το υποβλητικό ύφος των φιλμ νουάρ, σε συνδυασμό με τη διάθεση για εξερεύνηση, την επίλυση γρίφων και τα γοργά αντανακλαστικά σε... πιεστικές καταστάσεις, συνθέτουν ένα remix που αντικαθρεπτίζει την πολυμορφία και του ίδιου του PlayStation3 ως συστήματος. ΑΑΑ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ