Βραβεία 2010: Games

Από τα εκατοντάδες, μόλις 10!

Need for Speed Hot Pursuit

Πέρυσι σταθήκαμε μάρτυρες του επιτυχημένου... hard reset μιας ιστορικής σειράς, αυτής των Street Fighter - και φέτος η Criterion καταφέρνει ακριβώς το ίδιο με μία άλλη που είχε τελματώσει, αυτή των Need for Speed. Η βρετανική εταιρεία δημιουργίας κρατά ό,τι πάντοτε άρεσε στα NFS, όπως την αίσθηση της ταχύτητας και τα πανάκριβα super cars, και το εντάσσει στο πλαίσιο του... "κλέφτες κι αστυνόμοι" - με τον παίκτη να μπορεί να είναι και τα δύο. Αυτή είναι η μία ενδιαφέρουσα πλευρά του Hot Pursuit. Η άλλη είναι η Δικτυακή, η οποία δίνει νέα διάσταση όχι μόνο στις "απευθείας" ανταγωνιστικές κούρσες, αλλά και στη γενικότερη θέση του παίκτη στην παγκόσμια κατάταξη και αυτήν που κατέχει σε αντιπαραβολή με τους φίλους του. Συνυπολογίζοντας και τον άριστο τεχνικό τομέα, μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει για ποιούς λόγους το νέο NFS "θέτει τον πήχυ" πολύ ψηλά πλέον. Όχι μόνο για τους διαδόχους του, αλλά και για όλα τα επόμενα... social racing games!

Infinity Blade

Το επιχείρημα των PSP ή DS σχετικά με τον ανταγωνισμό από games σε κινητά, ήταν πάντα "Μα είναι πρωτόλεια και φτωχά". Δεν θα ξαναειπωθεί κάτι τέτοιο απ' όποιον έχει δει το Infinity Blade στο iPhone4. O τίτλος αξιοποιεί τους μηχανισμούς γραφικών και animation που έχουν στηρίξει τα Unreal Tournament και Gears of War για να προσφέρει μια σειρά από μάχες σώμα με σώμα, των οποίων την όψη και παρουσίαση πρέπει να... δει κανείς για να πιστέψει πως προβάλλονται στην οθόνη κινητού! Το Infinity Blade είναι ό,τι εντυπωσιακότερο έχει επιδείξει ποτέ κινητό τηλέφωνο από πλευράς τεχνικής, διαθέτει δε και πολύ καλό χειρισμό (πάντοτε πρόβλημα με τις οθόνες αφής). Υποστηρίζει εμπλουτισμό με έξτρα περιεχόμενο (και προβλέπει μελλοντική Δικτυακή συμμετοχή πολλών παικτών), είναι όμως το άλμα που εξαιτίας του σημείωσαν τα mobile games μέσα στο 2010, ο λόγος για τον οποίο βραβεύεται. Κι ας έχουμε ασχοληθεί περισσότερο με άλλα - ονόματα δε λέμε, Angry Birds δεν θίγουμε!

NBA Jam

Ποιό είναι το καλύτερο... party game του 2010; Ένα sports game. Αυτό! Για όλους εκείνους που έχουν γλυκές αναμνήσεις από τους ομώνυμους ιστορικούς τίτλους δεν είναι είδηση, για πολύ άλλο κόσμο όμως το NBA Jam θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη: ένας αθλητικός τίτλος που δεν θέλει να είναι ρεαλιστικός, αλλά ξέγνοιαστα διασκεδαστικός, θεαματικός, άκρως χιουμοριστικός, εν τέλει απολαυστικός τόσο για τους gamers όσο και για τους μη gamers. Οι παίκτες του μπάσκετ είναι καρικατούρες γνωστών αθλητών, πολιτικών, καλλιτεχνών κλπ., κάνουν... τα απίστευτα μέσα στο γήπεδο και τα κάνουν με χειρισμό εύκολο, επιτρέποντας σε μια παρέα τεσσάρων ατόμων να διασκεδάσει αληθινά. Η μοντέρνα έκδοση έχει να επιδείξει νέους τρόπους παιχνιδιού, καλύτερα γραφικά και ήχο, αλλά είναι οι... συγκρούσεις του καναπέ αυτές που φέρνουν την καλοδεχούμενη αλλαγή στους όλο και περισσότερο περίπλοκους multiplayer τίτλους που κυκλοφορούν. In the zone!

Gran Turismo 5

Σχεδόν... μοιραίο η τιτάνια δημιουργία έξι ετών του Kazunori Yamauchi και της Polyphony Digital να συγκαταλέγεται στα video games που ξεχώρισαν μέσα στο 2010. Όχι όμως για τους αναμενόμενους λόγους. Συγκεκριμένα: δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο racing game όλων των εποχών, καθώς αυτό θα υπονοούσε πως δεν έχει ατέλειες. Και το GT5 έχει. Είναι όμως πολλά άλλα ξεχωριστά πράγματα: μία υπερπαραγωγή με απίστευτο περιεχόμενο κι αντοχή στο χρόνο, ένας τίτλος must για όλους τους λάτρεις των τεσσάρων τροχών, καθώς κι ένα κορυφαίο δείγμα των δυνατοτήτων του PS3. Με μελλοντικά updates είμαστε βέβαιοι ότι θ' αναδειχθεί στο είδος της αλληλεπιδραστικής και Δικτυακής εμπειρίας που θα επηρεάσει όλα τα driving games στο εγγύς μέλλον. Για την ώρα βραβεύεται για τη φιλοδοξία του, αλλά και την εμμονή του στη λεπτομέρεια, δείγμα της παθολογικής αγάπης που σχεδόν καμία άλλη εταιρεία δεν έχει για το προϊόν της. Πάντα εκτιμητέο, αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ