Boom Blox

"Τουβλάκια", "τουβλάκια για όλους!

Για σύστημα διασκέδασης που στηρίζει όλους τους... σημαντικούς λόγους ύπαρξής του στην πρωτοτυπία του χειρισμού του, θα περίμενε κανείς από το Wii πολύ περισσότερους ενδιαφέροντες, διαφορετικούς τίτλους από αυτούς που συνθέτουν αυτή τη στιγμή τη βιβλιοθήκη του - η οποία, δυστυχώς, απαρτίζεται από πολύ λίγα αξιοπρόσεκτα, ΑΑΑ παραδείγματα και πάρα, μα πάρα πολλά μέτρια έως κακά ή απαράδεκτα games που δεν υπήρχε κανένας λόγος να κυκλοφορήσουν. Με αυτό ως δεδομένο, οι περιπτώσεις ποιοτικών τίτλων για το Wii όχι μόνο αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, αλλά δεν δυσκολεύονται και καθόλου να ξεχωρίσουν από "το σωρό" - και σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει το εκπληκτικό Boom Blox της Electronic Arts.

Όπως σε πολλά καλοσχεδιασμένα (και επιτυχημένα) video games λογικής, η βασική ιδέα στην οποία στηρίζεται το Boom Blox είναι απλούστατη: ο παίκτης θα πρέπει να μετακινήσει, όπως κάνει στο πασίγνωστο Jenga, "τουβλάκια" με τα οποία έχει "χτιστεί" ένα οικοδόμημα... αλλά να το κάνει με τον σωστό τρόπο, ώστε το οικοδόμημα να μείνει ορθό για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο "σωστός τρόπος" ποικίλλει γιατί αφενός ο παίκτης έχει μια σειρά από διαφορετικούς τρόπους να κινήσει τα "τουβλάκια", αφετέρου πολλά από αυτά έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες που πρέπει να ληφθούν "στα υπόψιν".

Στην πράξη κάποτε τα παραπάνω θα συνέθεταν έναν τίτλο ιδιαίτερα δύσκολο στο χειρισμό, όμως το Boom Blox ενσωματώνει ρουτίνες φυσικής συμπεριφοράς των αντικειμένων (physics) που κάνουν το μηχανισμό του τόσο κατανοητό και προσβάσιμο, ώστε σε μερικά λεπτά να είναι σε θέση κανείς να παίξει με άνεση. Από κει και πέρα, φυσικά, όλα είναι θέμα παρατήρησης, τακτικής και των κατάλληλων κινήσεων με το Wiimote. Όλα αυτά αφορούν στο παιχνίδι για έναν παίκτη, καθώς το Boom Blox έχει να προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό από puzzles που μπορούν να "εμπλέξουν" περισσότερους παίκτες, τόσο συνεργατικά όσο και ανταγωνιστικά. Πολύ ενδιαφέρουσα, δε, είναι και η επιλογή μέσω τις οποίας οι gamers μπορούν να "συνθέσουν" τα δικά τους puzzles και να τα στείλουν σε άλλους gamers που ανήκουν στην Friends List τους, ώστε οι δεύτεροι να τα παίξουν στο δικό τους Wii. Με... "αυτά και με κείνα", πάντως, η αντοχή του τίτλου στο χρόνο εμφανίζεται ασυνήθιστα μεγάλη, αφού είναι πολλές οι ώρες που το Boom Blox μπορεί να απασχολήσει και μεμονωμένους gamers και παρέες.

Όπως είναι το σύνηθες για τίτλο του Wii, το Boom Blox είναι αλήθεια ότι έχει να επιδείξει οπτικοακουστικό τομέα που κινείται στα όρια του μέτριου: χαμηλής λεπτομέρειας γραφικά, απλώς αποδεκτή παρουσίαση, κοινότυπη μουσική. Πολύ καλά είναι τα ηχητικά εφέ, που "συμμετέχουν" με τον τρόπο τους, και ο προαναφερθείς χειρισμός που βοηθά πολύ. Στον συγκεκριμένο τίτλο, πάντως, ο τεχνικός τομέας έχει μικρότερη σημασία γιατί, με την έμφαση να βρίσκεται στους απλούς μηχανισμούς του gameplay και την επιδεξιότητα στη χρήση του Wiimote, δεν ασχολείται πραγματικά κανείς με το αν τα οπτικοακουστικά είναι φαντεζί ή όχι. Καμία απορία, λοιπόν, που το Boom Blox μπορεί να προταθεί άφοβα σε κάθε κάτοχο Wii και σε κάθε φίλο ή φίλη που αρέσκεται στα puzzle games: πολλές, πάρα πολλές δεκάδες ώρες ψυχαγωγίας είναι.. ένα Blox μακριά!

Βαθμολογία: *****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ