Beijing 2008

Μια ανάσα... από το χάλκινο

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Eidos

Αλοίμονο. Τόσες άλλες αθλητικές διοργανώσεις, ταινίες, βιβλία και τηλεοπτικές σειρές δεν... "την είχαν γλιτώσει", οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα "έμεναν έξω από το χορό"; Τα video games που βασίζονται σε μεγάλα γεγονότα του παγκόσμιου αθλητισμού δεν είναι φυσικά τίποτε καινούργιο, όμως αυτά που βασίζονται στο μεγαλύτερο εξ αυτών έχει μία... ιδιαιτερότητα: πανελάχιστες φορές στο παρελθόν εμφανίστηκε τίτλος που να ενστερνίζεται τον βαρύτιμο χαρακτηρισμό του "Επίσημου video game των Ολυμπιακών Αγώνων" και να είναι όχι πολύ καλός, έστω αξιοπρεπής. Πανελάχιστες. Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον μικρές ήταν οι προσδοκίες μας από το Beijing 2008, το οποίο κυκλοφορεί ήδη για τη μεγάλη διοργάνωση που ξεκινά αυτές τις ημέρες. Και, ίσως ακριβώς γι' αυτό, δεν απογοητευτήκαμε κιόλας από αυτά που προσφέρει η δημιουργία της Sega - αφού, αν μη τί άλλο, καταβάλλει προσπάθεια αξιοπρεπή.

Οι φίλοι και οι φίλες της στήλης που έχουν ασχοληθεί έστω και με ένα από αυτού του είδους τα games στο παρελθόν, ξέρουν σε γενικές γραμμές τί να περιμένουν: το gameplay των τίτλων αυτών δεν έχει πρακτικά αλλάξει, κι ας έχουν εξελιχθεί σε ανυπολόγιστο βαθμό από τα ίδια τα συστήματα ψυχαγωγίας, από την εποχή του... Track and Field ή του Daley Thompson's Decathlon στη δεκαετία του '80. Οι gamers καλούνται να λάβουν μέρος σε μία σειρά από γνωστά σπορ, πάντοτε στο πλαίσιο των αναγνωρισμένων Ολυμπιακών αθλημάτων, ελέγχοντας από δρομείς και δισκοβόλους, μέχρι άλτες, τοξοβόλους και... τζουντόκα. Διαφορετικά αθλήματα προφανώς απαιτούν διαφορετικό χειρισμό: σε άλλα ο παίκτης πρέπει να πατά εναλλάξ πλήκτρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να αποκτήσει "ρυθμό", σε άλλα να ρυθμίσει "δύναμη", "γωνίες" και "ισορροπία" με τους αναλογικούς μοχλούς, σε άλλα να επιχειρήσει άψογο συγχρονισμό κινήσεων για να αποσπάσει υψηλές βαθμολογίες.

Με άλλα λόγια, ο έλεγχος στην ουσία του δεν έχει αλλάξει με αυτό που είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί πριν από... 25 χρόνια - και το γεγονός αυτό τον καθιστά κατά βάση ακατάλληλο για τα σημερινά δεδομένα. Τα joypad των Xbox 360 και PlayStation3 δεν έχουν σχεδιαστεί για τέτοιες "αποστολές" και δεν μπορούν να αποδώσουν όπως πρέπει (και είναι πέρα από κάθε λογική να απαιτεί κανείς από το mainstream κοινό του Beijing 2008 να διαθέτει... arcade stick στο σπίτι). Κατά συνέπεια ο έλεγχος παρεμποδίζει τη διασκέδαση σε πολλά από τα αθλήματα. Από τα συνολικά 38 - πάρα πολλά για να απαριθμήσουμε με λεπτομέρεια, αρκεί να γνωρίζει απλώς κανείς πως όλα τα σημαντικά είναι παρόντα - τα 10 ή 12 δεν επηρεάζονται από τον κακό έλεγχο και μπορούν να προσφέρουν αληθινή ψυχαγωγία. Και θα έπρεπε να είναι σαφώς καλύτερη η... αναλογία, κατά τη γνώμη μας.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Και είναι, κατά βάση, κρίμα, γιατί το Beijing 2008 τα καταφέρνει αξιοπρεπώς σε άλλους τομείς. Οι επιλογές παιχνιδιού του δεν είναι οι πιο πλούσιες, επιτρέπουν όμως συμμετοχή πολλών παικτών τόσο τοπικά, όσο και μέσω Internet (είτε εναλλάξ είτε ταυτόχρονα, ανάλογα το άθλημα). Ο τεχνικός του τομέας επίσης δεν διεκδικεί βραβεία, αλλά δεν είναι χαμηλού επιπέδου, με ποιοτικά γραφικά, λειτουργικό συνοδευτικό ήχο και όμορφη, αρκούντως... χαρωπή, "Ολυμπιακή" παρουσίαση. Απλώς, να. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν αρκετό "ειδικό βάρος" για να περισώσουν μία παραγωγή που αποτυγχάνει σε μεγάλο ποσοστό της... πρωταρχικής της αποστολής: να προσφέρει πολλές στιγμές διασκέδασης.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Beijing 2008 δεν είναι κακός τίτλος. Είναι... άτοπος: μία προσέγγιση στο gameplay ηλικίας... δεκαετιών, που δεν είναι εύκολο να βρει τη θέση της στο σύγχρονο gaming. Συν τοις άλλοις έχει το γνωστό πρόβλημα όλων των τίτλων που βασίζονται σε αθλητικές οργανώσεις και άλλα πρόσκαιρα events: έχει ημερομηνία λήξης ορατή, ενός μηνός από σήμερα, ακόμη και για το κοινό που θα θελήσει να ασχοληθεί με αυτό. Με αυτά και με κείνα, λοιπόν, είναι δύσκολο να προτείνει κανείς το Beijing 2008 για αγορά και όχι για ενοικίαση, όταν π.χ. ένα Σαββατοκύριακο αρκεί για να πάρει κανείς και μία... "αλληλεπιδραστική γεύση" των Ολυμπιακών του Πεκίνου. Να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο τέτοιο επίσημο video game το 2012, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου; Γιατί όχι;

Βαθμολογία: **

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ