Army of Two

Τανγκό με σφαίρες, για δύο

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Electronic Arts

Μπορεί τη δυνατότητα συμμετοχής δύο παικτών συνεργατικά να την συναντήσαμε για πρώτη φορά σε αυτή τη "νέα γενιά" hardware στο Gears of War, το Army of Two της Electronic Arts όμως είναι είναι η πρώτη hi-def παραγωγή που λειτουργεί σαν να προϋποθέτει ότι θα παιχθεί έτσι. Προσφέρει, δε, αυτό ακριβώς που υποννοεί ο τίτλος της: την ευκαιρία σε έναν ή δύο παίκτες να συμμετάσχουν σε μία περιπέτεια με έμφαση στη δράση, με το gameplay να εμπερικλείει περισσότερα στοιχεία από ότι άλλοι... "πυροβολώ ό,τι κινείται" εκπρόσωποι της κατηγορίας, προωθώντας τη συνεργασία ανάμεσα στους gamers ως βασικό τμήμα του. Έτσι οι δύο μαχητές θα πρέπει να καλύπτουν ο ένας τον άλλο, να συγκεντρώνει ο ένας τα πυρά των αντιπάλων ώστε ο άλλος να πλαγιοκοπεί, να ανταλάσσουν όπλα όταν πρέπει να πληγούν στόχοι μακρινοί ή πολύ κοντινοί, να σύρουν σε ασφαλές σημείο και να "γιατρέψουν" ο ένας τον άλλο σε περίπτωση τραυματισμού κ.α. Υπάρχουν τμήματα του τίτλου όπου ο ένας παίκτης ελέγχει οχήματα και ο άλλος πυροβολεί, ενώ είναι και οι "κινηματογραφικές" (προκαθορισμένες αλλά όχι λιγότερο συναρπαστικές) σκηνές στις οποίες οι δύο μαχητές πρέπει να βαδίσουν "πλάτη με πλάτη" πυροβολώντας πλήθη αντιπάλων γύρω τους.

Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά, όταν ο παίκτης ελέγχει τον ένα μαχητή και η τεχνητή νοημοσύνη του τίτλου τον δεύτερο, δεν λειτουργούν τόσο διασκεδαστικά όσο αρχικά ακούγεται. Πολύ συχνά ο χαρακτήρας που κατευθύνει το Xbox 360 ή το PS3 δεν εκμεταλλεύεται την κάλυψη του παίκτη, δεν του προσφέρει την αντίστοιχη, απομακρύνεται από το κέντρο της δράσης κ.α. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, αλλάζει εντελώς τη στιγμή που είτε ένας φίλος θα καθήσει δίπλα στον παίκτη με ένα δεύτερο joypad, είτε ο παίκτης αξιοποιήσει το Xbox Live ή το PlayStation Network για να παίξει συνεργατικά μέσω Δικτύου. Εκεί το Army of Two γίνεται πραγματικά απολαυστικό, καθώς όλοι οι μηχανισμοί του gameplay που παρουσιάζουν προβλήματα επειδή στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη του δεύτερου μαχητή, εδώ λειτουργούν άψογα. Μπροστά στην ίδια οθόνη ο κάθε παίκτης αναλαμβάνει το δικό του μισό, μέσω Internet ο καθένας έχει όλη την οθόνη στη διάθεσή του, πουθενά ωστόσο δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, η αλληλοκάλυψη και η ανταλλαγή όπλων γίνεται όπως και όποτε πρέπει και η δράση αποδεικνύεται καταιγιστική. Για αυτήν την προσέγγιση έχει κατά βάση σχεδιαστεί το Army of Two και με αυτόν του αξίζει πραγματικά να παιχθεί.

Ο τομέας εκείνος που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είτε μιλά κανείς για έναν, είτε για δύο παίκτες, είναι ο τεχνικός. Το Army of Two προβάλλει γραφικά άκρως εντυπωσιακά στη λεπτομέρειά τους, ενώ ο ήχος είναι το ίδιο προσεγμένος, με ποιοτική απόδοση των διαλόγων από τους δύο βασικούς χαρακτήρες, ρεαλιστικά ηχητικά εφέ, αλλά και ταιριαστή μουσική. Η διάρθρωση των menu επιλογών και η συνολική παρουσίαση είναι ΑΑΑ επιπέδου, η δεύτερη μάλιστα δανειζόμενη διάφορα "σκηνοθετικά" στοιχεία από γνωστά action movies. Ο έλεγχος δεν παρουσιάζει προβλήματα, ενώ οι επιλογές multiplayer μέσω των Δικτυακών υπηρεσιών του Xbox 360 και του PS3 είναι ικανοποιητικότατες ως προς το τί προσφέρουν και πώς: τρεις σημαντικά διαφορετικές μεταξύ τους, με αντιπάλους πραγματικούς παίκτες, εικονικούς, το χρόνο ή/και... όλα μαζί, είναι σε θέση να επιμηκύνουν εντυπωσιακά τη διάρκεια ζωής του Army of Two.

Από τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να διακρίνει οποιοσδήποτε τη συνολική μας άποψη για το Army of Two. Είναι μία προσεγμένη παραγωγή που αξίζει της προσοχής κάθε φίλου και φίλης των action games, υπό τον όρο όμως πως είτε θα ασχοληθούν μαζί της παρέα με έναν άλλο φίλο ή φίλη, είτε θα εμπλακούν σε αντίστοιχη συνεργασία μέσω Δικτύου. Οι... μοναχικοί παίκτες θα αποσπάσουν κάποιες ώρες διασκέδασης από την πρόταση της ΕΑ, αλλά αυτές είναι λίγες και δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι ότι αντιστοιχούν στη ζητούμενη τιμή ενός full price τίτλου. Οι... κοινωνικοί gamers, όμως, θα απολαύσουν κάθε λεπτό της συνεργασίας τους στο πεδίο της μάχης, ειδικά μάλιστα αν την βιώσουν και μέσα από ένα καλό σύστημα home cinema. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ενδεχόμενη "συνέχεια", υπό τον όρο να έχει τίτλο περισσότερο ευφάνταστο από το... Army of Two, Two!

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ