Analyst Reality: Off

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα: το καταναλωτικό κοινό δεν δίνει... δεκάρα τσακιστή, εν τέλει, για το τί προβλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές πως θα κάνει με τα χρήματά του. Του λόγου το αληθές υπογραμμίζει με τρόπο γλαφυρό τους τελευταίους μήνες η κυκλοφορία των Grand Thefr Auto IV και Metal Gear Solid 4, "διδάσκοντας" παράλληλα ότι καλό θα είναι, που και που, οι αναλυτές αυτοί να σκέπτονται βάσει κοινής λογικής και όχι βάσει του... πόσα θα κερδίσουν οι επενδυτές των εταιρειών του video gaming. O λόγος για τον περίφημο ρόλο που όλοι περίμεναν να παίξει το GTA IV για λογαριασμό των Sony και Microsoft, δηλαδή πόσα καινούργια PS3 και Xbox 360 θα αγόραζαν οι καταναλωτές για να παίξουν τον τίτλο της Rockstar.

Δυόμισι μήνες μετά, και σαφώς με... περισσότερη ψυχραιμία, αποδεικνύεται ότι - παρά τον παροξυσμό του Απριλίου και τα δελτία Τύπου των πολυεθνικών - το GTA IV δεν στάθηκε λόγος αγοράς ενός PS3 ή ενός Xbox 360 σε βαθμό πραγματικά σημαντικό. Οι πωλήσεις και των δύο συστημάτων δέχθηκαν μία ώθηση, αλλά πολύ μικρή, της τάξης του 7%-8% το πολύ, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τις ιδιομορφίες των τοπικών αγορών. Ο λόγος; Πολύ απλός. Το GTA IV είναι πρωτίστως τίτλος που απευθύνεται σε hardcore gamers, οι οποίοι όμως τον Απρίλιο του 2008 λογικό ήταν να είναι ήδη κάτοχοι ενός Xbox 360 ή ενός PS3 (ή και των δύο). Δεν είναι Wii Fit, με επιρροή στο mainstream και casual κοινό. Εξ ου και οι υψηλές του μεν πωλήσεις, αλλά πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των υπαρχόντων πελατειακών βάσεων των δύο συστημάτων.

Το Metal Gear Solid 4 της Konami, αντιθέτως, είναι διαφορετική περίπτωση. Είναι μεν τίτλος κατά τεκμήριο για hardcore gamers, αλλά αποκλειστικός σε ένα σύστημα, αυτό της Sony. Και το PlayStation3 δεν έχει σε καμία περίπτωση εξαντλήσει τα περιθώρια του κοινού των "παραδοσιακών" gamers, εξ ου και το πρωτοφανές άλμα στις πωλήσεις που σημείωσε ήδη το σύστημα της Sony κατά το πρώτο δεκαήμερο του MGS4 στη ιαπωνική αγορά (στην κορυφή των hardware charts, πάνω ακόμη και από τα PSP και DS). Η δημιουργία της Konami ανήκει όντως στα games εκείνα για τα οποία πολλοί καταναλωτές με... αντιστάσεις - που δεν έβλεπαν ακόμη λόγο πραγματικά αδιαμφισβήτητο να προβούν σε αγορά ενός PS3 - εν τέλει θα... "υποκύψουν". Και αυτό είναι το είδος της κοινής λογικής που αποδεικνύεται έμπρακτα, με πωλήσεις. Όχι το είδος της... virtual λογικής των οικονομικών αναλυτών!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ