
Στο Kai Tak Cruise Terminal του Χονγκ Κονγκ, το βράδυ της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου, η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Το καλύτερο μπαρ του πλανήτη για το 2025 επρόκειτο να ανακοινωθεί, με σύσσωμο το ευ πίνειν σύμπαν να έχει στραμμένα τα βλέμματα στη σκηνή: "Το Bar Leone από την πόλη που μας φιλοξενεί, είναι το νο.1 της φετινής λίστας".
Ένας αλέγρος τύπος, ο Lorenzo Antinori, φορώντας τη συλλεκτική, λευκή, τρίτη φετινή εμφάνιση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρόμα, ανεβαίνει μαζί με τους συνεργάτες του για να παραλάβει το βραβείο, εντός ενός κλίματος ευφορίας, σχεδόν ίδιο με εκείνο που επικρατεί στις εξέδρες του Ολίμπικο, όταν οι Τζιαλορόσι σκοράρουν.


Μία ημέρα μετά και σε σαφώς πιο ήρεμο καθεστώς, συναντήσαμε τον Lorenzo Antinori που μας μίλησε για Bar Leone, το Χονγκ Κονγκ, την ιταλική παντοδυναμία στον κόσμο των μπαρ και την κοινότητα που σχηματίζεται κάθε φορά γύρω από νόστιμα ποτά.
> Λοιπόν, πρώτες εντυπώσεις, πρώτα συναισθήματα, τώρα που βρίσκεστε στο νο.1 των The World’s 50 Best Bars;
Όλοι μας ήμασταν αρκετά σοκαρισμένοι και έκπληκτοι. Νομίζω ότι ο τρόπος που εξελίχθηκε η βραδιά -το ότι είχαμε όλους τους φίλους μας γύρω μας- το έκανε ξεχωριστό. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Χονγκ Κονγκ και μπορέσαμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση στη δική μας πόλη, το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο. Αλλά, επαναλαμβάνω, ήμασταν πάρα πολύ σοκαρισμένοι: Αρχικά ανακοίνωσαν ότι είμαστε το Καλύτερο Μπαρ της Ασίας, οπότε όλοι νομίσαμε "εντάξει, είμαστε τρίτοι". Ήταν πραγματικά μια πολύ συγκινητική στιγμή.

> Ποια είναι οι προκλήσεις του να βρίσκεσαι στην κορυφή – πρώτα στα Asia’s 50 Best Bars και τώρα στα The World’s 50 Best Bars;
Τα βραβεία που λάβαμε, χθες και πριν μερικούς μήνες, δεν θα αλλάξουν κάτι για εμάς, όσον αφορά τη φιλοσοφία και το είδος της δουλειάς που κάνουμε κάθε μέρα. Νομίζω ότι έχουμε ένα είδος "σιωπηλής συμφωνίας" μέσα στην ομάδα μας. Δεν μιλάμε ποτέ πραγματικά για βραβεία. Δεν μιλάμε για στρατηγικές. Πρόκειται πάντα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του προϊόντος που προσφέρουμε καθημερινά στον χώρο μας.
Πρόκληση — νομίζω — είναι, για παράδειγμα, αυτό που έκανα σήμερα. Έστειλα μήνυμα στον συνεργάτη μου και του είπα: "Οκ, πρέπει να αλλάξουμε τα τραπέζια γιατί έχουν γρατζουνιστεί. Πρέπει να φτιάξουμε το ηχοσύστημα γιατί νομίζω ότι μπορεί να είναι καλύτερος ο ήχος".


Φυσικά, οι πελάτες και οι επισκέπτες έχουν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες τώρα. Και εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι αυτό που προσφέρουμε στο Bar Leone είναι πάντα αντάξιο των προτύπων και των προσδοκιών. Δεν σταματάμε ποτέ να σκεφτόμαστε μπροστά, προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να εξελιχθούμε και να βελτιώσουμε την εμπειρία που προσφέρουμε.
> Έχει αλλάξει ή εξελιχθεί το όραμά σας, οι στόχοι ή οι φιλοδοξίες σας από την πρώτη μέρα του Bar Leone;
Νομίζω πως δεν έχουν αλλάξει πραγματικά, γιατί το Bar Leone γεννήθηκε για να είναι ένα συνοικιακό cocktail bar. Ανοίξαμε σε μια περίοδο που στο Χονγκ Κονγκ τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα - στο τέλος του covid. Στην πραγματικότητα, υπογράψαμε το μισθωτήριο για το Bar Leone, τον Ιανουάριο του 2023. Και τότε υπήρχαν ακόμη αρκετοί περιορισμοί εδώ — μάσκες, αποστάσεις. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε ήδη ανοίξει. Το Χονγκ Κονγκ ήταν ακόμα αυστηρό. Αλλά παρ’ όλα αυτά, υπογράψαμε και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε.
Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να ανοίξουμε ένα μέρος στο οποίο ο κόσμος θα θέλει να επιστρέφει. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να είναι συνδεδεμένος με την κοινότητά μας. Θέλαμε να αποπληρώσουμε την επένδυση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το Χονγκ Κονγκ, μη ξεχνάς, είναι μία από τις πόλεις με την πιο σκληρή και επιθετική αγορά ακινήτων στον κόσμο. Οπότε το ενοίκιό μας δεν είναι καθόλου φθηνό. Γι’ αυτό νομίζω ότι ο στόχος μας ήταν πάντα ο ίδιος: Να είμαστε γεμάτοι — αλλά γεμάτοι με ποιότητα, δημιουργώντας καλές εμπειρίες για τους επισκέπτες μας.
Και νομίζω πως τώρα, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, είναι το ίδιο. Ο ίδιος στόχος — να είμαστε γεμάτοι, να βεβαιωνόμαστε ότι οι επισκέπτες θα θέλουν να επιστρέψουν. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι η πρόκληση πλέον είναι το εξής: Τι μπορούμε να εισαγάγουμε στο Bar Leone που θα κάνει την εμπειρία στο μπαρ λίγο διαφορετική. Νομίζω πως αυτή θα είναι η επόμενη πρόκληση.

> Είσαι Ιταλός. Και βλέπουμε, ας πούμε, τα τελευταία 10–15 χρόνια, ότι οι Ιταλοί κυριαρχούν στη βιομηχανία των μπαρ, για να είμαστε ειλικρινείς. Είναι κάτι πολιτισμικό; Τι είναι αυτό που σας κάνει διαφορετικούς ως προς τη φιλοξενία;
Νομίζω ότι στην Ιταλία έχουμε μια μακρά παράδοση στη φιλοξενία, αλλά και μια μακρά παράδοση όταν πρόκειται για το bartending. Υπάρχουν πολλά σχολεία ξενοδοχειακών σπουδών, και πιστεύω πως η νεότερη γενιά έχει την ευκαιρία να περάσει μέσα από αυτή τη διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Η συνέχεια στο Esquire Greece