
'Έχει μια ωραία ενέργεια η μικρή αυτή βερμουτερία σε ένα ήσυχο (κι όμως υπάρχει) στενάκι του Ψυρρή και το αθηναϊκό κοινό μοιάζει να έχει αγκαλιάσει το concept του βερμούτ και μεζέ που προτείνει, αν κρίνουμε από τα σχεδόν αποκλειστικά ελληνικά που ακούμε στα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντηλα στον πεζόδρομο και στη σάλα με το μωσαϊκό και το ευχάριστα μίνιμαλ design σκηνικό.

Παιχνιδιάρικο, spicy, φιλόξενο, το "Via Maris” μας παρασύρει με τις γεύσεις και την ατμόσφαιρά του στους δρόμους που ενώνουν τη Μεσόγειο με τη Μέση Ανατολή και μας προκαλεί να λοξοδρομήσουμε λίγο από τις συνήθειές μας, βάζοντας ένα μπαχαρικό από δω, ένα μυρωδικό από κει, ένα ζεστό χαμόγελο. Το όπως πρέπει μικρό μενού φτάνει στο τραπέζι μας παρέα με ένα μπολ με φρέσκα μυρωδικά, κόλιανδρο, βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, ρόκα και συμβουλές τι πάει με τι για να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τα πιατάκια που θα έρθουν στο τραπέζι μας, όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης Jonatan Geisler που ήθελε να ανοίξει ένα μαγαζί διαφορετικό από αυτά που βρίσκεις στου Ψυρρή και το έχει πετύχει.

'Έχει προηγηθεί το θερμό καλοσώρισμα από τον ταλαντούχο bartender Βασίλη Κλειτσάκη που μας συστήνει την ολοκαίνουργια λίστα των κοκτέιλ με concept "Roll the dice" που μας καλεί να ρίξουμε το ζάρι, αν είμαστε αναποφάσιστοι, για να δούμε ποιό από τα, εμπνευσμένα από παλιά μουσικά συγκροτήματα, πειραγμένα classics θα μας τύχει!
Εμείς επιλέξαμε μόνοι μας και τόσο το Magic Bus (βλέπε Ταξιδιάρα Ψυχή, Τρύπες), μια ορεκτικότατη, πορτοκαλάτη, με την απαραίτητη, όπως και σε όλα τα κοκτέιλ, δόση βερμούτ, εκδοχή του Sazerac, όσο και το One Hot Minute (βλ. Red Hot Chili Peppers), μια spicy, "μαγειρική" ανάγνωση της Margarita με λεμονάτη χαρίσα, στέκουν ωραία και μόνα τους και συνοδεύοντας το μενού.

Χώρια από τα κοκτέιλ, η λίστα με τα 18 βερμούτ από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα που σερβίρονται στο ποτήρι, πέρα από τις επιλογές σε κρασί, αποτελεί από μόνη της λόγω να έρθεις στο "Via Maris”, να δοκιμάσεις και να μάθεις περισσότερα για το βερμούτ και τους λόγους που σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη αποτελεί εδώ και χρόνια τάση και να μυηθείς σε μια διαφορετική κουλτούρα τρωγοπίνειν που δεν έχουμε ακόμη συνηθίσει στην Ελλάδα αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα μας ταιριάξει.

Η αρχή γίνεται με προζυμένια φοκάτσια με μαυροκούκι, dukka, ελαιόλαδο και πάστα λεμονιού, ενώ δίπλα στο best-selling καψαλισμένο καρότο με dukka και γιαούρτι, το καμάρι της κουζίνας, και δικαίως, έρχεται μοσχαρίσιο ταρτάρ Angus με μουστάρδα και τραγανή ταπιόκα, πληθωρικό σαγανάκι με κατσικίσιο τυρί, matboucha ντομάτας, za’ atar και ελαιόλαδο, φινετσάτα comfort τορτελίνια με ανθότυρο και γαρίδα. Ο σεφ Σάββας Καρίπογλου αγάπησε την κουζίνα της Μέσης Ανατολής και τα μπαχαρικά που έρχονται από εκεί και τρίβονται στο μαγαζί και τη διασταυρώνει ωραία με τις μεσογειακές γεύσεις και αναφορές του.


Τα πιο μεσανατολίτικα πιάτα όπως το κοτόπουλο tagine με ελιές, πιπεριές και ντομάτα και τα γλυκάδια με κυπριακή πίτα, λευκά τυριά, sumac και περγαμόντο κέρδισαν τις εντυπώσεις. Εξού και λέμε να ξανάρθουμε με την πρώτη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε το The Hummus Project, ένα διαφορετικό Σαββατοκυριακάτικο brunch που σερβίρεται από τις 12 ως τις 4 μ.μ., ή μέχρι να τελειώσει!, και περιλαμβάνει το αγαπημένο μας χούμους σε εκδοχή κυρίως πιάτου, φρεσκοφτιαγμένο, με υλικά φερμένα από τη Μέση Ανατολή που κάνουν τη διαφορά.
